ΕΛΛΑΔΑ

Πανελλαδικές Εξετάσεις: Τι θα επηρεάσει τις βάσεις

Πανελλαδικές Εξετάσεις: Τι θα επηρεάσει τις βάσεις
Επηρεάζονται οι βάσεις των πανελλαδικών από τις νέες αλλαγές Eurokinissi

Ανατροπές για τους μαθητές που θα λάβουν μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις φέρνουν οι φετινές αλλαγές και κυρίως η αποσύνδεση του βαθμού απολυτηρίου, η μείωση των μαθημάτων και οι διπλές εξετάσεις.

Οι αλλαγές θα οδηγήσουν σε ανατροπές των βάσεων ειδικά σε σχολές που είναι δημοφιλείς για τους υποψήφιους τόσο στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη όσο και στην περιφέρεια.

Οι βάσεις αναμένεται να ανέβουν ιδιαίτερα σε σχολές ιατρικής αλλά και του πολυτεχνείου ενώ σε παιδαγογικές σχολές, που από φέτος θα αποτελούν ξεχωριστό πεδίο, οι βάσεις αναμένεται να πέσουν.

Τον επόμενο μήνα θα ανακοινωθεί ο καταμερισμός του αριθμού εισακτέων, παράγοντας που θα επηρεάσει και τις βάσεις.

Επιπλέον, οι βάσεις θα επηρεαστούν και από τη μείωση των εξεταζόμενων μαθημάτων καθώς οι βαθμοί των αριστούχων μαθητών συμπαρασύρουν προς τα πάνω τις βάσεις.

Μέχρι 29 Φεβρουαρίου οι δηλώσεις

Την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου ξεκίνησε η διαδικασία για την υποβολή των αιτήσεων-δηλώσεων συμμετοχής στις Πανελλαδικές εξετάσεις των Γενικών και των Επαγγελματικών Λυκείων και οι ενδιαφερόμενοι έχουν προθεσμία ως τις 29 του ίδιου μήνα για να τις καταθέσουν.

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας την δήλωση συμμετοχής θα πρέπει να υποβάλλουν όλοι όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις, είτε με το παλιό-καταργούμενο σύστημα είτε με το νέο.

Παράλληλα τονίζεται ότι η συγκεκριμένη προθεσμία είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευσή της δεν γίνεται δεκτή καμία αίτηση-δήλωση.

Οι υποψήφιοι θα μπορούν να προμηθευτούν το έντυπο της αίτησης-δήλωσης που αναλογεί στην περίπτωσή τους, είτε από το Λύκειό τους, είτε από το διαδίκτυο. Στη συνέχεια θα πρέπει να το συμπληρώσουν σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στο έντυπο και ακολούθως θα προσέρχονται στο Λύκειό τους για την οριστική ηλεκτρονική υποβολή της.

Στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας, στο σύνδεσμο ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ, θα αναρτηθούν τα κατά περίπτωση υποδείγματα της αίτησης-δήλωσης και οι σχετικές εγκύκλιοι που θα περιγράφουν πλήρως τη διαδικασία και τα αναλυτικά δικαιολογητικά για κάθε κατηγορία υποψηφίου (ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ, μαθητής ή απόφοιτος, παλιό ή νέο σύστημα).

Ημερομηνίες απολυτήριων εξετάσεων

Διευκρινίσεις εξέδωσε το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, αναφορικά με το χρόνο διεξαγωγής των απολυτήριων εξετάσεων, σε σχέση με τις πανελλαδικές και τα μαθήματα στα οποία θα εξεταστούν οι μαθητές.

Ειδικότερα, διευκρινίζεται ότι οι απολυτήριες εξετάσεις στην Γ΄ τάξη ημερησίου Γενικού Λυκείου και στη Δ΄ τάξη Εσπερινού Γενικού Λυκείου, θα διεξαχθούν μετά τη λήξη των πανελλαδικών εξετάσεων ενδοσχολικά, και θα περιλαμβάνουν όλα τα διδασκόμενα μαθήματα εκτός του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής.
Επίσης, υπενθυμίζεται ότι στο απολυτήριο των μαθητών δεν θα υπολογίζονται οι βαθμοί των πανελλαδικών εξετάσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ