ΚΟΣΜΟΣ

Επίθεση στην Άγκυρα: Οι τουρκικές Αρχές «δείχνουν» το PKK

Επίθεση στην Άγκυρα: Οι τουρκικές Αρχές «δείχνουν» το PKK
Reuters

28 νεκροί και περισσότεροι από 60 τραυματίες. στην πλειοψηφία τους στρατιωτικοί είναι ο απολογισμός της χθεσινής βομβιστικής επίθεσης στην Άγκυρα. Πρόκειται για την τέταρτη πολύνεκρη επίθεση φέτος στην Τουρκία γεγονός που έχει θέσει σε "κόκκινο συναγερμό" τις Αρχές της χώρας

 

Η έκρηξη προκλήθηκε όταν παγιδευμένο αυτοκίνητο ανατινάχτηκε κοντά σε οχηματοπομπή στρατιωτικών οχημάτων, με κυβερνητικά στελέχη να κάνουν λόγο για τρομοκρατική ενέργεια, ενώ ήδη ο πρόεδρος της χώρας Ταγίπ Ερντογάν προανήγγειλε «αντεπίθεση» εντός και εκτός συνόρων προκειμένου, όπως είπε, να ασκήσει το νόμιμο δικαίωμα στην αυτοάμυνα.

Ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου ακύρωσε το προγραμματισμένο ταξίδι του στις Βρυξέλλες όπου θα συμμετείχε στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. για το προσφυγικό. Στην έκτακτη σύσκεψη που έγινε το βράδυ στο προεδρικό Μέγαρο υπό τον πρόεδρο Ερντογάν οι επιτελείς των τουρκικών Αρχών "έδειξαν" το PKK ως υπαίτιο της επίθεσης. Πάντως, μέχρις στιγμής, καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι τουρκικές αρχές έχουν επιβάλλει από την πρώτη στιγμή απαγόρευση μετάδοσης οποιασδήποτε πληροφορίας για το συμβάν εκτός από τα επίσημα ανακοινωθέντα.

Τηλεφώνημα Τσίπρα σε Νταβούτογλου

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου. Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε στον κ. Νταβούτογλου τα θερμά συλλυπητήρια και την συμπαράσταση της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού προς τον λαό της Τουρκίας για το σημερινό τρομοκρατικό χτύπημα στην 'Αγκυρα.

Την επίθεση καταδίκασε και ο Λευκός Οίκος αλλά και αρκετοί αρχηγοί κρατών.

daily


Πηγή: Daily Sabah

Η επίθεση έρχεται σε μια στιγμή που το κουρδικό και το συριακό βρίσκονται σε έξαρση. Νωρίτερα μέσα στην ημέρα, ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είχε αναφέρει πως η Τουρκία ουδεμία πρόθεση έχει να σταματήσει την επιχείρηση κατά των Κούρδων της Συρίας.

Παράλληλα ο κ. Ερντογάν δήλωσε πως οι ΗΠΑ πρέπει να αποφασίσουν εάν θα στηρίξουν την Άγκυρα ή τις κουρδικές πολιτοφυλακές. Ο Ερντογάν «δεν κατανοεί» γιατί οι ΗΠΑ δεν χαρακτηρίζουν το κόμμα PYD, το κόμμα των Κούρδων της Συρίας, τρομοκρατική οργάνωση, προσθέτοντας ότι το να παραβλέπει κανείς τη διασύνδεση με το PKK συνιστά εχθρική συμπεριφορά έναντι της Τουρκίας.

daily2


Πηγή: Daily Sabah

TURK

Η Τουρκία έχει γίνει στόχος σειράς τρομοκρατικών επιθέσεων κατά τους τελευταίους μήνες λόγω της εμπλοκής της στη συριακή κρίση.

Το πλέον πολύνεκρο χτύπημα στην ιστορία της χώρας έλαβε πάλι στην Άγκυρα στις αρχές Οκτωβρίου. Tότε περισσότεροι από 100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά από διπλή βομβιστική επίθεση του Ισλαμικού Κράτους έξω από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ