ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύνοδος Κορυφής: Η Ελλάδα δεν υπογράφει το σχέδιο αν δεν πάρει διαβεβαιώσεις για το προσφυγικό

Σύνοδος Κορυφής: Η Ελλάδα δεν υπογράφει το σχέδιο αν δεν πάρει διαβεβαιώσεις για το προσφυγικό
REUTERS/ ERIC VIDAL

Να μην υπογράψει το τελικό σχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου ούτε στο μεταναστευτικό ούτε στην παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαική Ένωση, απειλεί η Ελλάδα, αν δεν πάρει διαβεβαίωση ότι τα κράτη-μέλη δεν θα κλείσουν τα σύνορά τους, μέχρι την επόμενη Σύνοδο στις 6 Μαρτίου.

“Δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε εάν δεν υπάρχει σαφής δήλωση στα συμπεράσματα ότι δεν θα υπάρξει μονομερής δράση μέχρι την επόμενη Σύνοδο. Κανένα σύνορο δεν πρέπει να κλείσει μέχρι τότε”, δήλωσε κυβερνητική πηγή στο Reuters.

Αν και δεν είναι άμεσα συνδεδεμένη με το θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης των όρων παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαική Ένωση, η κίνηση των Ελλήνων μπορεί να δημιουργήσει επιπλοκές στο ήδη λεπτό ζήτημα, σημειώνει το Reuters.

Η κυβερνητική πηγή, η οποία δεν κατονομάζεται, ανέφερε ακόμα ότι στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα δόθηκαν εγγυήσεις από την Γερμανία και τη Γαλλία ότι θα υποστηρίξουν την θέση του για το μεταναστευτικό. Ωστόσο, άλλες χώρες έχουν εκφράσει τις αντιρρήσεις τους.

Ήδη ο αυστριακός καγκελάριος έχει προκαλέσει αντιδράσεις στα μέλη της Επιτροπής, αφού επιμένει να θέσει όριο στον αριθμό των προσφύγων που θα δέχεται εντός των συνόρων της χώρας του. Με τον τρόπο αυτό υπονομεύει την ώθηση της Γερμανίας να βρεθεί μια κοινή ευρωπαική λύση στην προσφυγική κρίση, σε συνδυασμό και με την Τουρκία, σημειώνει το Reuters.

Στα χνάρια της Αυστρίας κινείται και η Σλοβενία, η οποία ετοιμάζει παρόμοιο σχέδιο για πιο στενό έλεγχο των συνόρων, ενώ σημειώνεται πως τέσσερις ακόμα χώρες της ανατολικής Ευρώπης, οι σκληροί του Βίσεγκραντ, απειλούν να aπομονώσουν την Ελλάδα, προκειμένου να παραμένουν οι πρόσφυγες στα σύνορά της.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν αποφασίσει να γίνει ειδική Σύνοδος στις αρχές Μαρτίου με την Τουρκία, προκειμένου να αποφασιστεί κοινό σχέδιο για το πώς θα ανασταλούν καλύτερα οι προσφυγικές ροές

Στο μεταξύ, είναι πιθανό να παραταθεί η Σύνοδος Κορυφής και αύριο Σάββατο, αφού οι συζητήσεις για το Brexit είναι σε κρίσιμο σημείο. Oι αντιπροσωπείες των 28 κρατών-μελών έχουν ενημερωθεί να κλείσουν δωμάτια ξενοδοχείων για μία ακόμα ημέρα, καθώς υπάρχει πιθανότητα παράτασης της Συνόδου και το Σάββατο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ