ΕΛΛΑΔΑ

Αγρότες και Τσίπρας καθορίζουν τις κινήσεις τους στη σκακιέρα του διαλόγου

Αγρότες και Τσίπρας καθορίζουν τις κινήσεις τους στη σκακιέρα του διαλόγου
Αγρότες στα μπλόκα (φωτογραφία αρχείου) EUROKINISSI

Κρίσιμη για το μέλλον των αγροτικών κινητοποιήσεων είναι η εβδομάδα που ξεκινά αύριο, καθώς αντιπροσωπεία αγροτών θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, σε μια προσπάθεια να βρεθεί η «χρυσή» τομή σε ότι αφορά τις μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και το φορολογικό και να απομακρυνθούν τα τρακτέρ από τα μπλόκα.

Το ραντεβού έχει οριστεί για τις 12 το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου, με τα μπλόκα της Νίκαιας, του Προμαχώνα και της Κρήτης να απέχουν από τον διάλογο.

Οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας εμμένουν στη στάση τους να απέχουν από τον διάλογο και όπως αποφάσισαν στη νέα πανελλαδική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, επιμένουν στο πλαίσιο πέντε αιτημάτων και ζητούν συνάντηση με τον πρωθυπουργό, την Τρίτη προκειμένου να τα θέσουν εκ νέου και να λάβουν την απάντησή του. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο αγροτοσυνδικαλιστής Βαγγέλης Μπούτας «είναι γνωστά τα πέντε αιτήματά μας, επιμένουμε σε αυτά, ο αγώνας συνεχίζεται».

Τα πέντε σημεία τα οποία έχουν διατυπώσει είναι: α) να αποσυρθεί το κυβερνητικό σχέδιο για το ασφαλιστικό, β) να καταργηθεί η φορολόγηση από το πρώτο ευρώ. Να καταργηθούν τα τεκμήρια διαβίωσης. Αφορολόγητο ατομικό αγροτικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί και να αποσυρθούν τα σχέδια της κυβέρνησης για αύξηση της φορολογίας κλπ., γ) αφορολόγητο πετρέλαιο. Μείωση του αγροτικού ρεύματος. Κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, δ) καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και κούρεμα του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων και ε) κατάργηση του φόρου στο κρασί - Να αποσυρθούν τα νέα μέτρα για φορολογία στο τσίπουρο.

Ερωτηματικό παραμένει η στάση του μπλόκου των Τεμπών, καθώς είναι μεν πρόθυμοι να συμμετάσχουν στον διάλογο, όμως ζητούν μεγαλύτερη εκπροσώπηση στην αντιπροσωπεία που θα δει τον πρωθυπουργό. Οι εκπρόσωποι του μπλόκου των Τεμπών κατεβαίνουν πάντως στην Αθήνα, αλλά θα είναι σε ανοιχτή γραμμή με το «κέντρο αποφάσεών» τους που συνεδριάζει την Κυριακή, προκειμένου να καθορίσει τη στάση του.

Σημειώνεται ότι στην «κίνηση» των Τεμπών συμμετέχουν 36 μπλόκα και στη διαπραγματευτική ομάδα που θα περάσει αύριο το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου θα μετέχουν με 9 άτομα, αριθμό που οι ίδιοι δεν κρίνουν αντιπροσωπευτικό της δύναμής τους γι’ αυτό κι έχουν εκφράσει τις ενστάσεις τους, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και να μην πάρουν μέρος στη συνάντηση.

Τα μπλόκα της Πελοποννήσου θα έχουν τρεις εκπροσώπους στην αντιπροσωπεία που θα δει τον πρωθυπουργό, ενώ τα άτομα που θα πάρουν μέρος στη συνάντηση καθορίζουν το απόγευμα σε σύσκεψη και τα 34 μπλόκα της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής.

Να μην συμμετέχουν σε «έναν προσχηματικό διάλογο, που δεν έχουν τηρηθεί οι προϋποθέσεις που τέθηκαν από τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα για συζήτηση επί των προτάσεων που έχουν καταθέσει στο Μέγαρο Μαξίμου», αποφάσισαν σε σημερινή τους συνάντηση οι συμμετέχοντες στα μπλόκα της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.

Στην απόφαση αυτή συντέλεσε και το γεγονός ότι δεν τηρήθηκε η συμφωνία για την εκλογή ανάδειξης της επιτροπής που θα εκπροσωπήσει την Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων στο διάλογο με τον Έλληνα πρωθυπουργό μέσα από τα συμμετέχοντα μπλόκα,τόνισε μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου στην Εξοχή, Βασίλης Καστίδης, αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κάτω Νευροκοπίου, προσθέτοντας: «δεν νομιμοποιούνται αυτοί που θα παρευρεθούν στο διάλογο, εάν τελικά το πράξουν».

Σε διαρκείς διαβουλεύσεις με τους εκπροσώπους των μπλόκων που θα συμμετάσχουν στον διάλογο με τον πρωθυπουργό είναι και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, σε μια προσπάθεια από την πλευρά της κυβέρνησης η εκπροσώπηση του αγροτικού κόσμου στη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα να είναι όσο το δυνατόν πιο αντιπροσωπευτική.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της επιθυμεί έναν ειλικρινή διάλογο με τους αγρότες, γι’ αυτό και έχει ήδη ετοιμάσει μια πρόταση τεσσάρων σημείων για το ασφαλιστικό. Το απόγευμα της Κυριακής ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει διαδοχικές επαφές με τους συναρμόδιους υπουργούς, ώστε να μπουν οι τελευταίες πινελιές στο πακέτο των βελτιωμένων προτάσεων που θα κατατεθεί στους αγρότες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πακέτο βελτιώσεων θα περιλαμβάνει τη δημιουργία τριών ασφαλιστικών κλάσεων στον ΟΓΑ, από τις επτά που υπάρχουν σήμερα, με χαμηλότερες εισφορές (10% στο εισόδημα των αγροτών για το 2017-2018, αντί για 14%, συντελεστή 15% για την περίοδο 2019-2020, αντί 17% και συντελεστή 20% το 2021, αντί για το 2019), δυνατότητες αλλαγής ασφαλιστικής κλάσης ανά τριετία, άμεση σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με τις παρεχόμενες συντάξεις, που σημαίνει πως οι μικρότερες εισφορές θα αντικρίζονται με τις μικρότερες συντάξεις και ο ΟΓΑ θα παραμείνει αυτοτελές ταμείο.

Όπως σημειώνει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, σε συνέντευξή του στην Αυγή, η κυβέρνηση έχει κάνει τις απαραίτητες επεξεργασίες για ουσιαστικές βελτιώσεις σε ασφαλιστικό και φορολογικό, από την πλευρά της και καλεί τον αγροτικό κόσμο να εξετάσουν από κοινού ουσιαστικές παρεμβάσεις για την «επόμενη μέρα» στον πρωτογενή τομέα.

Αισιόδοξος για συμφωνία στο θέμα των αγροτών, μετά και τις πρωτοβουλίες που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε και ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής ασφάλισης Γιώργος Κατρούγκαλος. «Από την αρχή μιλούσαμε για ανοιχτό διάλογο. Είναι πάρα πολύ θετικό το γεγονός ότι φαίνεται πως η πλειονότητα των μπλόκων ανταποκρίνεται στην πρόσκληση αυτή. Είμαι και σε αυτό ιδιαίτερα αισιόδοξος ότι τη Δευτέρα, με τις πρωτοβουλίες που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, θα φτάσουμε πολύ κοντά σε συμφωνία. Θα έχουμε συμφωνία», επέμεινε.

Η αντιπροσωπεία των αγροτών, μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό θα δει τόσο τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκο Μητσοτάκη στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ στις 17:00, όσο και την Φώφη Γεννηματά μιάμιση ώρα αργότερα.

Συνεχίζονται οι αποκλεισμοί δρόμων από τα μπλόκα των αγροτών

Κλειστά έως τη Δευτέρα, ημέρα συνάντησης των αγροτών με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, αναμένεται να παραμείνουν τα Τέμπη σύμφωνα με απόφαση των αγροτών του μπλόκου. Όπως αποφασίστηκε, στην συνάντηση της Δευτέρας θα λάβουν μέρος τέσσερις εκπρόσωποι του μπλόκου των Τεμπών. Οι αγρότες του μπλόκου των Μικροθηβών κρατούν αποκλεισμένο ως τις 6 το απόγευμα της Κυριακής τον ΠΑΘΕ από τον κόμβο Αλμυρού μέχρι τον κόμβο Μεγάλου Μοναστηρίου.

Στα μπλόκα οι αγρότες της Πελοποννήσου

Αμετακίνητοι στα μπλόκα παραμένουν οι αγρότες της Πελοποννήσου, που την ίδια ώρα ετοιμάζονται για τον διάλογο με την κυβέρνηση.Την Κυριακή οι αγρότες θα κλείσουν τον αυτοκινητόδρομο Τριπόλεως - Κορίνθου στα διόδια Νεστάνης από τις 4.00 το απόγευμα ως αύριο το μεσημέρι με την κυκλοφορία να εκτρέπεται από τον Αχλαδόκαμπο και να διεξάγεται από την παλαιά εθνική οδό Τρίπολης - Άργους.

Στο μεταξύ οι αγρότες της Αργολίδας συγκεντρώνονται στο μπλόκο της Δαλαμανάρας στις 11.30 σήμερα και στην συνέχεια θα κατευθυνθούν στους Μύλους όπου θα κλείσουν την παλαιά εθνική οδό Τρίπολης - Άργους, στην είσοδο των Μύλων από τις 1.00 μετά το μεσημέρι έως τις 5.00 το απόγευμα. Από τις 4.00 έως τις 5.00 το απόγευμα που θα είναι κλειστοί και οι δύο δρόμοι, παλαιά και νέα εθνική οδός, η κυκλοφορία από Τρίπολη προς Κόρινθο κι αντίστροφα, θα διεξάγεται από την εθνική οδό Τρίπολη - Λεβίδι - Κανδύλα - Νεμέα, ένα δρόμο πολλών χιλιομέτρων στα ορεινά της Πελοποννήσου.

Στην Λακωνία οι αγρότες θα κλείσουν σήμερα την γέφυρα του Ευρώτα στην είσοδο της Σπάρτης, από τις 6.00 το απόγευμα έως τις 8.00 το βράδυ, με την κυκλοφορία να διεξάγεται από τον επαρχιακό δρόμο Σπάρτης - Καστόρι - Λογγανίκος - Μεγαλόπολη, ενώ ΙΧ επιβατικά αυτοκίνητα μπορούν να περάσουν και από παράκαμψη με τμήμα χωμάτινης διαδρομής από την περιοχή της Σκούρας.

Παράλληλα, κλειστή για πολλοστή ημέρα είναι η νέα εθνική οδός Κόρινθος - Αθήνα στο ύψος του Ισθμού, ενώ σήμερα το πρωί άνοιξαν την παλαιά εθνική οδό στον Ισθμό, χωρίς όμως να ενημερώσουν οι αγρότες, αν θα κρατήσουν ανοικτό το δρόμο ή θα τον κλείσουν ξανά και πότε.

Στάση αναμονής από τους αγρότες της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής

Στάση αναμονής τηρούν οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα στους νομούς Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής, ενόψει της αυριανής συνάντησης με τον πρωθυπουργό, αλλά και παρακολουθώντας στενά τις εξελίξεις στην Νίκαια.
Τα τρακτέρ παραμένουν παρατεταγμένα στα περισσότερα μπλόκα που έχουν στηθεί για περισσότερες από 25 ημέρες και με εξαίρεση την κινητοποίηση που προγραμματίστηκε στο Δερβένι Θεσσαλονίκης, στα υπόλοιπα σημεία οι δρόμοι θα είναι ανοιχτοί.

Στο πλαίσιο αυτό, για σήμερα δεν προγραμματίζονται κινητοποιήσεις στα μπλόκα της αερογέφυρας Θέρμης, στα πράσινα φανάρια (διασταύρωση πριν το αεροδρόμιο «Μακεδονία») και σε εκείνο στον κρατικό αερολιμένα. Το πρόγραμμα αποκλεισμού του ακολουθεί σήμερα το μπλόκο στο Δερβένι, είναι το εξής: 11:00- 15:00 κλειστές οι τρεις λωρίδες και στα δύο ρεύματα. Από τις 15.00 έως τις 18.00 θα δοθεί στην κυκλοφορία μία λωρίδα σε κάθε πλευρά.

Καμία κινητοποίηση δεν προγραμματίζεται για σήμερα στον νομό Χαλκιδικής, όπου έχουν στηθεί τέσσερα μπλόκα, στον κόμβο Γοματίου στην Ιερισσό, στα Νέα Μουδανιά, τη Νέα Καλλικράτεια και τον Πολύγυρο. «Υπογράψαμε με τις προτάσεις των Τεμπών, αλλά παρακολουθούμε από κοντά το τι γίνεται σε όλες τις συναντήσεις του αγροτικού κόσμου, όπου και αν γίνονται», τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο συντονιστής του μπλόκου στον κόμβο Μουδανιών, Βαγγέλης Μισαηλίδης.

Άνοιξαν τα σύνορα

Τέλος στην πολυήμερη ταλαιπωρία των αυτοκινητιστών στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία στο τελωνείο του Προμαχώνα, αφού εδώ και λίγα λεπτά η κυκλοφορία αποκαταστάθηκε. "Εμείς υπενθυμίζω ότι από την Τρίτη 16 Φεβρουαρίου έχουμε ανοιχτά, αλλά η κυκλοφορία δεν διεξαγόταν λόγω του αντιμπλόκου που έστησαν Βούλγαροι αυτοκινητιστές στα Κούλατα", είπε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου των αγροτών στον Προμαχώνα, Στέργιος Λίτος.

Στις 16.00 ομαλοποιήθηκε η κυκλοφορία των αυτοκινητιστών και στο τελωνείο της Εξοχής, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου επί ελληνικού εδάφους, Βασίλης Καστίδης. Ο ίδιος ανέφερε ότι στις 18.00 θα "έχουμε γενική συνέλευση στο μπλόκο προκειμένου να καθορίσουμε τη στάση μας".

Μπλόκα και στην Κρήτη

Με αποκλεισμό για περίπου μια ώρα όπως ανακοίνωσαν, της Εθνικής οδού Χανίων - Ρεθύμνου στο ύψος της διασταύρωσης «Μεγάλα Χωράφια» αγρότες και κτηνοτρόφοι που ανήκουν στη Ενωτική Ομοσπονδία συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους.

Οι αγρότες της Ενωτικής Ομοσπονδίας, που έχουν συνταχθεί με τους συναδέλφους τους του μπλόκου της Νίκαιας συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους ζητώντας την απόσυρση της πρότασης της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό και το φορολογικό.

Το μεσημέρι συγκεντρώθηκαν στο μπλόκο στα Μεγάλα Χωράφια κλείνοντας λίγο μετά τις 13.00 την Εθνική οδό. Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Σοφοκλής Τσουρουνάκης, «ο αγώνας μας συνεχίζεται ενώ τα επόμενα βήματα μας θα ανακοινωθούν με την ολοκλήρωση της σύσκεψης των μπλόκων της Νίκαιας στην οποία υπάρχει και δικός μας εκπρόσωπος».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ