ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιαλλουρίδης στο CNN Greece: Ο Ερντογάν έχει τον τελευταίο λόγο για την Αγία Σοφία

Γιαλλουρίδης στο CNN Greece: Ο Ερντογάν έχει τον τελευταίο λόγο για την Αγία Σοφία
INTIME NEWS / ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ

Την εκτίμηση ότι «είναι ανέκδοτο να λέμε ότι λέμε ότι περιμένουμε την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Τουρκίας για την υπόθεση της Αγίας Σοφίας» κι ότι την τελική απόφαση για το ζήτημα αυτό έχει αποκλειστικά ο πρόεδρος της γείτονος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξέφρασε την Πέμπτη ο καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης.

Μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του CNN Now και το δημοσιογράφο, Χρήστο Παναγόπουλο, ο κ. Γιαλλουρίδης χαρακτήρισε την Αγία Σοφία «μνημείο που ανήκει σε όλη την ανθρωπότητα, ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και διάστασης».

«Η δικαιοσύνη στην Τουρκία δεν είναι ανεξάρτητη, αλλά απολύτως ελεγχόμενη από τον πρόεδρο Ερντογάν. Λειτουργεί κατά παραγγελία. Είναι ανέκδοτο να λέμε ότι περιμένουμε την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Τουρκίας για την υπόθεση της Αγίας Σοφίας. Πρόκειται για ένα θέμα που χειρίζεται ο ίδιος ο Ερντογάν και κατά την εκτίμησή μου το χρησιμοποιεί, για να εκβιάζει τη Δύση και να πιέζει το χριστιανικό κόσμο της Ευρώπης», σημείωσε ο καθηγητής Γιαλλουρίδης.

Κληθείς να σχολιάσει τα αποτελέσματα πρόσφατης δημοσκόπησης στην Τουρκία, στην οποία των 44% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι το θέμα της Αγίας Σοφίας ανακινήθηκε από τον Ερντογάν, ώστε ο ίδιος να αποπροσανατολίσει τα εσωτερικά του ακροατήρια από τα προβλήματα που σοβούν στην τουρκική οικονομία, είπε:

«Το εσωτερικό μέτωπο της Τουρκίας δεν λειτουργεί ελεύθερα. Δεν υπάρχει πολιτική κουλτούρα αντίδρασης στην εξουσία της χώρας, καθώς όλα ελέγχονται από τον Ερντογάν. Η αντίδραση των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση έχει ένα ενδιαφέρον. Θα έλεγα ότι η πορεία των πραγμάτων θα εξαρτηθεί από το πώς θα αντιδράσουν οι ΗΠΑ και η Δύση ευρύτερα σε ένα ζήτημα που είναι απλά ελληνικό, αλλά έχει παγκόσμια διάσταση. Η ανθρωπότητα ολόκληρη και όχι απλά ο οικουμενικός ελληνισμός οφείλει να προστατέψει την Αγία Σοφία. Αυτό, όμως, εξαρτάται και από τις κινήσεις που θα κάνει η Αθήνα, για να κινητοποιήσει δυνάμεις που θα υποστηρίξουν την υπόθεση της αποτροπής της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί».

«Λανθασμένη κίνηση το “χάδι” του δυτικού κόσμου προς την Άγκυρα»

Ερωτηθείς για τη στάση που θα πρέπει να τηρήσει η ελληνική πλευρά, αναφορικά με τις εξελίξεις στην Λιβύη και τη σταδιακή διείσδυση της Τουρκίας στη χώρα αυτή, ο Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης τόνισε πως «η Άγκυρα διεκδικεί ρόλο ηγεμόνα στην Λιβύη».

«Ωστόσο, η Λιβύη δεν είναι παρά ένα μόνο κομμάτι του σχεδιασμού της Τουρκίας, καθώς ταυτόχρονα κινείται προς το Αιγαίο. Μη νομίζετε ότι θα μας αφήσει ποτέ ήσυχους η Τουρκία σε σχέση με την προσπάθειά της να ελέγξει τα νησιά και το Αιγαίο γενικώς και να αποδεχτεί πως πρόκειται για ελληνική θάλασσα.Το θέμα είναι πώς κινείται η Αθήνα και τι πρέπει να κάνει για να ασκηθούν ισχυρότατες πιέσεις, οι οποίες να προκαλούν κόστος στην Άγκυρα. Η Άγκυρα υφίσταται κόστος, εφόσον αυτό είναι οικονομικό», συνέχισε ο καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής.

Όπως είπε, «ο δυτικός κόσμος “χαϊδεύει” πάρα πολύ την Τουρκία και αυτό την αποθρασύνει. Η Αθήνα πρέπει να εξηγήσει και στους Αμερικανούς και στους Ευρωπαίους και κυρίως στους Γερμανούς ότι το «χάδι» απέναντι στην Τουρκία μετατρέπεται σε απειλεί απέναντι στην Ευρώπη, τη Μεσόγειο αλλά και για το δυτικό κόσμο. Δεν είναι μια χώρα, με την οποία μπορεί κανείς να συνεννοηθεί. Η Τουρκία έχει το δικό της σχεδιασμός κι αυτός είναι να ηγεμονεύσει στην περιοχή της Λιβύης κι αυτό είναι σαφές.

«H Τουρκία θέλει να μετατρέψει την Ελλάδα σε “φινλανδοποιημένη ζώνη”»

Ο Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης τόνισε, παράλληλα, ότι «η Αθήνα θα πρέπει να κινείται στη βάση της αντιμετώπισης ενός εν δυνάμει ηγεμόνα, ο οποίος θα θελήσει να υπαγάγει την Ελλάδα αλλά και την Κύπρο στη δική του σφαίρα επιρροής, να μετατρέψει τη χώρα μας σε μια “φινλανδοποιημένη ζώνη”, να χάσει, δηλαδή, η Ελλάδα την ανεξαρτησία της. Αυτός είναι ο στόχος».

«Γνωρίζοντας, λοιπόν, τις επιδιώξεις του αντιπάλου, θα πρέπει να οργανώσουμε, όχι μόνον την άμυνα, αλλά και την υπεράσπιση του δυτικού πολιτισμού σε αυτή την κρίσιμη γωνιά του κόσμου. Είναι η Μεσόγειος, είναι το Αιγαίο, είναι η Ελλάδα, η Κύπρος και όλος ο κόσμος που συνδέεται με αυτό το πλαίσιο του “διδύμου” του ελληνισμού», πρόσθεσε.

«Εάν εφησυχάζουμε, τότε σκάβουμε τον λάκκο μας»

Ερωτηθείς, τέλος, εάν ο ίδιος ανησυχεί ότι η Άγκυρα θα προκαλέσει ένα νέο «θερμό» επεισόδιο στο Αιγαίο, ο καθηγητής Γιαλλουρίδης απάντησε: «Η Τουρκία κινείται πάντοτε στα σίγουρα. Δεν υπάρχει περίπτωση να κάνει κίνηση θερμού επεισοδίου, εάν δεν γνωρίζει ότι θα το κερδίσει. Επομένως, εμείς όσο πιο ισχυροί είμαστε κι όσο προβάλλουμε την ισχύ μας ως αποτρεπτική δύναμη υπεράσπισης χώρου, περιοχής πολιτισμού και γενικά εθνικής υπόστασης, η Τουρκία δεν θα τολμήσει κάτι τέτοιο. Εάν, όμως, εφησυχάζουμε και θεωρούμε ότι θα μας υποστηρίξουν οι Ευρωπαίοι, οι Αμερικανοί, εφόσον συμβεί κάτι, τότε ουσιαστικά σκάβουμε τον λάκκο μας. Δηλαδή, δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για την πρόκληση του θερμού επεισοδίου».

«Η Τουρκία δεν πρόκειται να κάνει κινήσεις, εάν η ελληνική αποτροπή είναι τόσο ισχυρή, που να στέλνει το μήνυμα ότι το κόστος μιας τέτοιας ενέργειας από την Άγκυρα θα είναι μεγαλύτερο από το όφελος. Γι’ αυτό και πρέπει να είμαστε σε συνεχή εγρήγορση, με πανεθνική συνεργασία και σύμπνοια», κατέληξε ο Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ