ΕΛΛΑΔΑ

Συλλήψεις δημοσιογράφων και εκδότη: Νέες αποκαλύψεις για το κύκλωμα εκβιασμών

Συλλήψεις δημοσιογράφων και εκδότη: Νέες αποκαλύψεις για το κύκλωμα εκβιασμών
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Επτά ακόμα δημοσιογράφοι φαίνεται πως εμπλέκονται στο δημοσιογραφικό κύκλωμα εκβιασμών, που φέρεται να προχωρούσαν σε κατευθυνόμενα δημοσιεύματα με αντάλλαγμα χρήματα από τις διαφημίσεις.

Το διαβιβαστικό κείμενο της Αστυνομίας για την υπόθεση, έκτασης 23 σελίδων, που έχει βασιστεί σε υποκλοπές τηλεφωνικών συνομιλιών, αποκαλύπτει ένα δίκτυο εντύπων και ιστοσελίδων που εκβίαζε υπό την απειλή αρνητικών δημοσιευμάτων εισηγμένων εταιριών για να αποκομίσει οικονομικά οφέλη.

Μεταξύ άλλων στο εν λόγω έγγραφο, καταγράφονται δεκάδες συνεννοήσεις για κατευθυνόμενα δημοσιεύματα υπέρ του ‘Αρχιμανδρίτη’ – υπονοώντας τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά- ενώ σε άλλο σημείο ζητούνται συναντήσεις εμπλεκομένων με τον ‘Πατριάρχη Αλέξιο’, όπως αποκαλούν τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη, σύμφωνα με δημοσίευμα του Βήματος. Κύριο αντάλλαγμα θα ήταν οι χρηματοδοτήσεις των εν λόγω ΜΜΕ από διαφημίσεις κυρίως της ΕΥΔΑΠ και άλλων ΔΕΚΟ.

Στο μεταξύ, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, αρνήθηκε σήμερα κατηγορηματικά ότι έχει οποιαδήποτε σχέση με τους συλληφθέντες δημοσιογράφους και τον εκδότη που κατηγορούνται ότι εμπλέκονται στο κύκλωμα και έκανε λόγο για “σχεδιαζόμενη δημοσιογραφική επίθεση στο πρόσωπό” του.

Αλλά και ο κ. Παππάς, από το βήμα της Βουλής, αφού έδωσε εύσημα στην αστυνομία για την αποκάλυψη της υπόθεσης, διαμήνυσε ότι δεν υπάρχει χώρος για εκβιαστές, ενώ όπως είπε χαρακτηριστικά, “τολμάμε και γινόμαστε και τιμητές. Οι εκβιαστές, που τολμούν να εκβιάζουν και μητέρες μόνες με παιδιά, είχαν στο παρελθόν και πολιτικές φτερούγες κάτω από τις οποίες ζεσταίνονταν”.

Το ιστορικό της υπόθεσης

Το κουβάρι της υπόθεσης φαίνεται να άρχισε να ξετυλίγεται μετά την καταγγελία στελέχους της ΕΥΔΑΠ στις 11 Φεβρουαρίου, ότι ένας από τους υπόλογους δημοσιογράφους της ζήτησε να δώσει χρήματα στον συγκατηγορούμενο του εκδότη "για να μην αρχίσει τα αρνητικά σχόλια για την ΕΥΔΑΠ". Σύμφωνα με την καταγγέλλουσα, ο δημοσιογράφος την απείλησε εμμέσως λέγοντας της να προσέχει γιατί "ξέρουν στη ΝΔ ότι πας σε ακριβά κομμωτήρια και ότι ντύνεσαι ακριβά. Θα γίνεις θύμα bullying". Από τις επομένη μέρα της καταγγελίας, με άδεια της Εισαγγελίας Πρωτοδικών άρχισε η καταγραφή των συνομιλιών των εμπλεκομένων - υλικό από το οποίο προκύπτει πως ο εκδότης και οι κατηγορούμενοι δημοσιογράφοι, ήλεγχαν ή είχαν υπό την επιρροή τους μία σειρά εντύπων και ενημερωτικών ιστοσελίδων, τα οποία, σύμφωνα με όσα φαίνεται να ισχυρίζονται στις καταγραφές, σκόπευαν να συντονίζουν ανάλογα. Η τακτική τους, που διαφαίνεται από το υλικό της δικογραφίας, ήταν να ξεκινούν με αρνητικά δημοσιεύματα για εταιρίες εισηγμένες στο Χρηματιστήριο, και στην συνέχεια, αφού θα έπαιρναν χρήματα μέσω διαφημίσεων, να δημοσιοποιούν θετικά. Από την ηχογράφηση συνομιλίας που είχε η καταγγέλλουσα σε καφετέρια στον Φλοίσβο με έναν εκ των κατηγορουμένων, προκύπτει πως στόχος τους ήταν να φτιάξουν μία ομάδα, η οποία να μπορεί να ελέγχει έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης με γραμμή υπέρ της κυβέρνησης, ώστε να λαμβάνουν χρήματα από διαφημίσεις.

Ο δημοσιογράφος στην συγκεκριμένη συνάντηση ακούγεται να λέει στην γυναίκα πως, εφόσον εγκρίνει ποσό 60 χιλιάδων ευρώ για τον εκδότη από την ΕΥΔΑΠ, θα μπορούσαν να συνεργαστούν ώστε να αποκομίζουν μηνιαίως κέρδη περίπου 550 χιλιάδων ευρώ - 20.000 ευρώ από ΕΥΔΑΠ, 80.000 ευρώ από τα ΕΛΠΕ, 80.000 ευρώ από ΔΕΗ, 100.000 ευρώ από την Εθνική Τράπεζα και άλλα ποσά από διάφορες εταιρίες. Στην δικογραφία περιλαμβάνεται και ηχογραφημένο υλικό από την ίδια συνάντηση, στο οποίο ο κατηγορούμενος δημοσιογράφος απαριθμεί ονομαστικά στην καταγγέλλουσα τα ηλεκτρονικά μέσα που «χειρίζεται», αναφέροντας τα ονόματα των υπευθύνων τους που θα της τηλεφωνούσαν για να της κάνουν διαφημιστικές προσφορές. Υπάρχει επίσης καταγεγραμμένη τηλεφωνική συνομιλία του ενός εκ των κατηγορουμένων, με δημοσιογράφο γνωστής ενημερωτικής ιστοσελίδας, με τον οποίο συζητά για δύο γυναίκες παράγοντες της οικονομικής ζωής που «ακούγονται για την θέση του επικεφαλής του υπερταμείου αποκρατικοποίησεων» και συμφωνούν να συναντηθούν από κοντά για να συντονιστούν και να αρχίσουν «να τις καίνε» ώστε να αναλάβει «δικός τους άνθρωπος».

Διαβάστε επίσης:

Σύλληψη εκδότη και δημοσιογράφων: Νέες συλλήψεις αναμένονται για το κύκλωμα εκβιασμών

Αλεξιάδης: Δεν έχω καμία σχέση με το δημοσιογραφικό κύκλωμα εκβιασμών

Δεν υπάρχει πλέον χώρος για εκβιαστές διαμηνύει ο Νίκος Παππάς

ΔΗΜΟΦΙΛΗ