TECH

Ο υπολογιστής της Google νίκησε τον παγκόσμιο πρωταθλητή του «Go»

Ο υπολογιστής της Google νίκησε τον παγκόσμιο πρωταθλητή του «Go»
Στιγμιότυπο από την αναμέτρηση EPA/GOOGLE

Νίκη-ορόσημο της τεχνητής νοημοσύνης έναντι του ανθρώπινου νου, καθώς ο σούπερ υπολογιστής της Google, επικράτησε του Λι Σε-Ντολ, του παγκόσμιου πρωταθλητή του παιχνιδιού «Go». Η ιστορικής σημασίας νίκη σημειώθηκε στη Σεούλ, στο πρώτο από μία σειρά αναμετρήσεων, που θα κρίνει ποιος είναι ο ισχυρότερος, ο άνθρωπος ή η μηχανή.

Ο Λι Σε-Ντολ, που την τελευταία δεκαετία είναι ο απόλυτος κυρίαρχος στο συγκεκριμένο παιχνίδι, αποφάσισε να εγκαταλείψει την παρτίδα, έπειτα από μια μάχη τρεισήμισι ωρών, αποδεχόμενος ότι δεν μπορεί να κάνει κάτι για να ανατρέψει την κυριαρχία του υπολογιστή AlphaGo.

Μπορεί ο AlphaGo, που κατασκευάσθηκε από τη θυγατρική της Google DeepMind, να έγινε τον περασμένο Οκτώβριο το πρώτο πρόγραμμα υπολογιστή που νίκησε άνθρωπο στο αρχαίο ασιατικό αυτό παιγνίδι στρατηγικής, όμως η νέα του επικράτηση τα ξημερώματα έναντι του Λι Σε-Ντολ είναι πολύ πιο σημαντική.

Ο Λι Σε-Ντολ, θεωρείται πολύ δύσκολος αντίπαλος ακόμα και για μία μηχανή, καθώς έχει αναδειχθεί 18 φορές παγκόσμιος πρωταθλητής στο συγκεκριμένο παιχνίδι, που όμως λένε οι ειδικοί, είναι το πολυπλοκότερο που υπάρχει και είναι πολύ δημοφιλές σε Κίνα, Ιαπωνία και Νότια Κορέα.

Το παιχνίδι στρατηγικής «Go» παίζεται με δύο παίκτες, που κινούν πιόνια λευκού και μαύρου χρώματος σε έναν πίνακα χωρισμένο σε τετράγωνα. Στόχος τους είναι να κερδίσουν μεγαλύτερο έδαφος. Η επιτυχία του υπολογιστή AlphaGo οφείλεται στο γεγονός ότι έχει την ικανότητα να μαθαίνει μόνος του, με τον τρόπο που μαθαίνει ο άνθρωπος, πράγμα που αποτελεί σημείο καμπής στην ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Τα τελευταία χρόνια, οι επιστήμονες έχουν κάνει βήματα στην ανάπτυξη υπολογιστών που σκέφτονται και μαθαίνουν με τον ανθρώπινο μηχανισμό με στόχο η Τεχνητή Νοημοσύνη να συνδράμει κάποια μέρα τον άνθρωπο σε τομείς όπως η ιατρική και η επιστημονική έρευνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ