ΚΟΣΜΟΣ

Εκρήξεις Βρυξέλλες:Αποκλειστικό βίντεο CNN Greece από το μετρό- συγκλονιστικές μαρτυρίες Ελλήνων

Εκρήξεις Βρυξέλλες:Αποκλειστικό βίντεο CNN Greece από το μετρό- συγκλονιστικές μαρτυρίες Ελλήνων
Τρομοκρατικό χτύπημα στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών REUTERS/Ketevan Kardava/Courtesy of 1tv.ge/Handout via Reuters

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η διεθνής κοινότητα τις εξελίξεις στις Βρυξέλλες, μετά το διπλό τρομοκρατικό χτύπημα που «παρέλυσε» την πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Το μπαράζ των επιθέσεων έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 30 ανθρώπους, προκάλεσε τον τραυματισμό δεκάδων, ενώ οι βελγικές αρχές έχουν εξουδετερώσει κι άλλες βόμβες σε διαφορετικά σημεία της πόλης.

Συγκλονιστικές είναι οι αποκλειστικές εικόνες που εξασφάλισε το CNN Greece και απεικονίζουν τις δραματικές στιγμές λίγα λεπτά μετά την έκρηξη βόμβας στο μετρό των Βρυξελλών.

Οι Βρυξέλλες μοιάζουν έρημη πόλη, αφού στους δρόμους κυκλοφορούν μόνο αστυνομία, πυροσβεστική και στρατός, δεδομένου ότι οι αρχές έχουν παρακαλέσει τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους, ενώ όλα τα δημόσια κτίρια έχουν κατεβάσει ρολά.

Την εμπειρία του από το τρομοκρατικό χτύπημα στο αεροδρόμιο περιέγραψε στο CNN Greece ο Μιχάλης Κοτζαμάνης, ο οποίος βρισκόταν ακριβώς έξω από το κτίριο του αεροδρομίου όταν σημειώθηκαν οι εκρήξεις.

Όπως μας είπε, ακούστηκαν δύο εκρήξεις γύρω στις 8 το πρωί (τοπική ώρα). «Ακούστηκε ένας εκκωφαντικός θόρυβος κι αρχικά πιστέψαμε ότι κάτι έπεσε από μια γειτονική οικοδομή, όπου γίνονται έργα», είπε ο κ. Κοτζαμάνης και πρόσθεσε ότι μόνο όταν ακούστηκε «το δεύτερο μπαμ και είδαμε τους καπνούς και τα σπασμένα τζάμια καταλάβαμε ότι πρόκειται για έκρηξη».

Το αεροδρόμιο των Βρυξελλών, που από εκείνη την ώρα έχει κλείσει, έχει υποστεί σοβαρότατες υλικές ζημιές, καθώς όπως μας είπε ο κ. Κοτζαμάνης έχει πέσει μία οροφή, ενώ μεγάλο μέρος του κτιρίου που ήταν τζαμαρίες, έχει καταστραφεί ολοσχερώς.

Όσον αφορά την κατάσταση που επικρατεί στη βελγική πρωτεύουσα μετά το διπλό χτύπημα των τρομοκρατών, ο κ. Κοτζαμάνης είπε χαρακτηριστικά πως οι Βρυξέλλες μοιάζουν με εγκαταλελειμμένη πόλη: «Πανεπιστήμια, σχολεία, δημόσια κτίρια έχουν κλείσει, στους δρόμους δεν κυκλοφορεί τίποτα πέρα από τον στρατό, την αστυνομία και την πυροσβεστική, ενώ μας έχουν ζητήσει να μείνουμε στα σπίτια μας».

Για την κατάσταση που επικρατεί στη βελγική πρωτεύουσα μετά το διπλό τρομοκρατικό χτύπημα μίλησε στο CNN Greece η υπάλληλος της Κομισιόν στις Βρυξέλλες Στέλλα Δαυίδ.

«Η κατάσταση είναι πρωτόγνωρη. Έχουν κινητοποιηθεί όλες οι δυνάμεις του κράτους και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αστυνομία, πολιτικές υπηρεσίες. Είμαστε όλοι σε εγρήγορση», ανέφερε η κα Δαυίδ και πρόσθεσε: «Έχουμε ενημερωθεί από τις υπηρεσίες μας να εγκαταλείψουμε τα κτίρια στα οποία βρεθήκαμε το πρωί για συνεδριάσεις. Ωστόσο, όσοι από τους συναδέλφους βρέθηκαν για συνεδριάσεις πριν από τις εκρήξεις, δεν μπορούν να διαφύγουν. Είναι εγκλωβισμένοι, ασφαλείς μέσα στο κτίριο αυτό».

«Οι οδηγίες του Υπουργείου Εσωτερικών είναι να μην μετακινούμαστε στους δρόμους γιατί γίνονται επιχειρήσεις της αστυνομίας. Οι οδηγίες είναι να μείνουμε στα σπίτια μας, ή στους χώρους που βρεθήκαμε πριν από τις εκρήξεις».

Διαβάστε επίσης:

Μετρό Βρυξελλών: Αποκλειστικές εικόνες του CNN Greece

Εκρήξεις Βρυξέλλες: Ύποπτο πακέτο στο αεροδρόμιο

Γιατί όλο και περισσότεροι Βέλγοι στρέφονται στον εξτρεμισμό;

Εκρήξεις Βρυξέλλες: Τυφλά χτυπήματα στην πρωτεύουσα της Ε.Ε.

Εκρήξεις Βρυξέλλες: Τυφλό και βίαιο τρομοκρατικό χτύπημα, λέει ο Βέλγος πρωθυπουργός

ΔΗΜΟΦΙΛΗ