ΚΟΣΜΟΣ

Εκρήξεις Βρυξέλλες: Τυφλά χτυπήματα στην πρωτεύουσα της Ε.Ε. - Ο ISIS πίσω από τις επιθέσεις

Εκρήξεις Βρυξέλλες: Τυφλά χτυπήματα στην πρωτεύουσα της Ε.Ε. - Ο ISIS πίσω από τις επιθέσεις
CNN Greece

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για το μπαράζ επιθέσεων στο διεθνές αεροδρόμιο των Βρυξελλών και στο Μετρό της πόλης, με το οποίο αιματοκύλησαν την πρωτεύουσα του Βελγίου και έδρα της ΕΕ.

"Οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους εκτέλεσαν μια σειρά από βομβιστικές επιθέσεις με ζώνες με εκρηκτικά και (εκρηκτικούς) μηχανισμούς, με στόχο ένα αεροδρόμιο και έναν κεντρικό σταθμό του μετρό στο κέντρο των Βρυξελλών, της πρωτεύουσας του Βελγίου", ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων AMAQ, που συνδέεται με την τζιχαντιστική οργάνωση.

Οι πληροφορίες για τον ακριβή αριθμό των θυμάτων είναι συγκεχυμένες. Σύμφωνα πάντως με εκπρόσωπο του βελγικού κέντρου διαχείρισης της κρίσης ο αριθμός των νεκρών είναι «20 στο μετρό και περίπου δέκα στο αεροδρόμιο».

17:10 Tα εμπορικά κέντρα της πόλης θα παραμείνουν κλειστά σήμερα, μεταδίδει το CNN.

Την εκκένωση του ευρωπαϊκού κτιρίου "Lex", το οποίο βρίσκεται λίγα μέτρα μακριά από το σταθμό του μετρό Μάλμπεκ, στο οποίο σημειώθηκε η βομβιστική επίθεση, αποφάσισαν οι βελγικές αρχές σύμφωνα με ανακοίνωση της υπηρεσίας ασφάλειας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Για τους υπαλλήλους των υπόλοιπων ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων εκδόθηκε οδηγία εφόσον επιθυμούν να εξέλθουν των κτιρίων πεζή και σε μικρές ομάδες. Σημειώνεται ότι μέχρι τώρα οι ευρωυπαλληλοι είχαν λάβει οδηγίες να μείνουν εντός του κτιρίου.

Tο βελγικό δίκτυο DH έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφία των δύο φερόμενων δραστών που κατηγορούνται ότι αιματοκύλησαν το αεροδρόμιο Ζάβεντεμ.

dh

Σύμφωνα με τον δήμαρχο των Βρυξελλών, οι νεκροί μόνο στο μετρό ανέρχονται σε 20.

Σύμφωνα με πληροφορίες της δημόσιας τηλεόρασης του Βελγίου βρέθηκε γιλέκο με εκρηκτικά στο κτίριο του αεροδρομίου, το οποίο εξουδετέρωσαν με ελεγχόμενη έκρηξη οι πυροτεχνουργοί.

Η βελγική αστυνομία είχε προειδοποιήσει νωρίτερα για έκρηξη με tweet της.

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται αστυνομική επιχείρηση στην Ολλανδία, στον σιδηροδρομικό σταθμό Ηoofddorp, που βρίσκεται κοντά στο αεροδρόμιο Σιπχολ. Το τρένο έχει εκκενωθεί ενώ έχουν πραγματοποιηθεί συλλήψεις.

Η Μάγκι ντε Μπλοκ, η Βελγίδα υπουργός Υγείας, επιβεβαίωσε ότι 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 81 τραυματίστηκαν από τις εκρήξεις στο αεροδρόμιο που προκάλεσε βομβιστής αυτοκτονίας.

xartis

Το μέτρο του Maelbeek βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το κτίριο της Κομμισιόν.

Σύμφωνα με την εταιρία διαχείρισης του μετρό, La Stib, τουλάχιστον 15 άνθρωποι είναι νεκροί από την έκρηξη στο Μάλμπεκ, ενώ 55 είναι τραυματίες, εκ των οποίων οι 10 σε κρίσιμη κατάσταση.

Οι Αρχές του Βελγίου καλούν όσους πολίτες έχουν φωτογραφίες ή βίντεο σχετικά με τις επιθέσεις να τα γνωστοποιήσουν προκειμένουν να συνδράμουν το έργο τους.

Τα νοσοκομεία της πόλης κάνουν έκκληση για αίμα.

Την ίδια ώρα, οι αρχές εντόπισαν ένα καλάσνικοφ στην αίθουσα αναχωρήσεων όπως μεταδίδει το βελγικό τηλεοπτικό δίκτυο RTBF. Σύμφωνα με το reuters το όπλο βρέθηκε δίπλα στο πτώμα του φερόμενου ως δράστη. Παράλληλα πραγματοποιούν έρευνες σε σπίτια στις Βρυξέλλες σε μια τεράστια επιχείρηση να εντοπιστούν οι ύποπτοι.

Το Reuters, μεταδίδει την αντίδραση της λιβανέζικης Χεζμπολάχ στις επιθέσεις στις Βρυξέλλες, που μιλάει για μια "Ευρώπη που καίγεται από την ίδια φωτιά που άναψε στην Συρία και την Μέση Ανατολή, από ορισμένα καθεστώτα."

Όπως μετέδωσε το CNN, η βασιλική οικογένεια του Βελγίου φυγαδεύεται εσπευσμένα, είδηση που στη συνέχεια διαψεύστηκε.

Τυφλό και βίαιο τρομοκρατικό χτύπημα, λέει ο Βέλγος πρωθυπουργός

"Aυτό για το οποίο φοβόμαστε, συνέβη", είπε ο πρωθυπουργός του Βελγίου,Σαρλ Μισέλ, χαρακτηρίζοντας το μακελειό στη χώρα του "τυφλή και βίαιη τρομοκρατική επίθεση".

Έλληνας αυτόπτης μάρτυρας μιλά στο CNN Greece

Μιλώντας στο CNN Greece, o Μιχάλης Κοτζαμάνης, αυτόπτης μάρτυρας της επίθεσης στο αεροδρόμιο είπε ότι ακούστηκαν δύο εκρήξεις γύρω στις 8 το πρωί (τοπική ώρα). «Ακούστηκε ένας εκκωφαντικός θόρυβος κι αρχικά πιστέψαμε ότι κάτι έπεσε από μια γειτονική οικοδομή, όπου γίνονται έργα», είπε ο κ. Κοτζαμάνης και πρόσθεσε ότι μόνο όταν ακούστηκε «το δεύτερο μπαμ και είδαμε τους καπνούς και τα σπασμένα τζάμια καταλάβαμε ότι πρόκειται για έκρηξη».

Δείτε όλο το χρονικό εδώ

Διαβάστε επίσης

Εκρήξεις Βρυξέλλες: Αυτόπτης μάρτυρας περιγράφει όσα είδε

Εκρήξεις Βρυξέλλες: Δεν πραγματοποιούνται πτήσεις από και προς το Zaventem

Έκρηξη σε σταθμό του μετρό στις Βρυξέλλες

Αποκαλυπτική μαρτυρία για τις εκρήξεις στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών

Νεκροί και τραυματίες από εκρήξεις στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών

Εκρήξεις Βρυξέλλες: Έκτακτα μέτρα ασφαλείας και στην Αθήνα

Δάκρυσε η Μογκερίνι στο άκουσμα των επιθέσεων (pics)

Εκρήξεις Βρυξέλλες: Τυφλό και βίαιο τρομοκρατικό χτύπημα, λέει ο Βέλγος πρωθυπουργός

Ο Μανόλης Κεφαλογιάννης στο CNN Greece για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες

Εκρήξεις Βρυξέλλες: Μήνυμα αλληλεγγύης του Τσίπρα προς τον βελγικό λαό

ΔΗΜΟΦΙΛΗ