ΚΟΣΜΟΣ

Μανουέλ Βαλς: Περισσότεροι από 30 άνθρωποι συνδέονται με τις επιθέσεις στο Παρίσι

Μανουέλ Βαλς: Περισσότεροι από 30 άνθρωποι συνδέονται με τις επιθέσεις στο Παρίσι
REUTERS/ FRANCOIS LENOIR

Στη δήλωση ότι περισσότεροι από 30 άνθρωποι έχει αναγνωριστεί ότι συνδέονται με τις επιθέσεις στο Παρίσι στις 13 Νοεμβρίου, προέβη σήμερα ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς.

"Μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 30 άνθρωποι έχει αναγνωριστεί ότι συνδέονται με τις επιθέσεις στο Παρίσι. Έντεκα έχουν πεθάνει, δώδεκα βρίσκονται στη φυλακή, άλλοι καταζητούνται", σημείωσε ο Βαλς σε δηλώσεις που έκανε στον ραδιοσταθμό Europe 1 την επομένη των φονικών επιθέσεων στις Βρυξέλλες.

"Οι επιθέσεις αυτές οργανώνονται από τη Συρία, σχεδιάζονται από τη Συρία, χρησιμοποιώντας μια βάση, όπως είναι προφανές, ταυτοχρόνως στο Βέλγιο, αλλά βεβαίως και στη Γαλλία. Είναι οι ίδιες ομάδες; Ας αφήσουμε για άλλη μια φορά τη δικαστική αστυνομία να ρίξει άπλετο φως σε αυτό που συνέβη", σημείωσε ακόμα ο γάλλος πρωθυπουργός, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για τις χθεσινές επιθέσεις που αιματοκύλησαν τις Βρυξέλλες, τέσσερις ημέρες μετά τη σύλληψη σε αυτήν του βασικού υπόπτου για τις επιθέσεις στο Παρίσι που διέφευγε, του Σάλαχ Αμπντεσλάμ, γεννώντας το ερώτημα για μια πιθανή σχέση.

Οι δύο βομβιστές αυτοκτονίας που συμμετείχαν στις επιθέσεις των Βρυξελλών και προκάλεσαν το θάνατο τουλάχιστον 34 ανθρώπων και τον τραυματισμό 250, είναι οι αδελφοί Χαλίντ και Μπραχίμ Ελ Μπακράουι, που είναι γνωστοί στην αστυνομία των Βρυξελλών, όπου διέμεναν για ποινικά αδικήματα.

Σύμφωνα με το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο RTBF, ο Χαλίντ Ελ Μπακράουι, με ψεύτικο όνομα, είχε νοικιάσει το διαμέρισμα στη συνοικία Φόρεστ της βελγικής πρωτεύουσας, όπου την περασμένη εβδομάδα η αστυνομία σκότωσε έναν ένοπλο κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης.

Το δημόσιο φλαμανδικό τηλεοπτικό δίκτυο VRT μετέδωσε ότι οι δύο αδελφοί έδρασαν σε δύο διαφορετικά σημεία, ο ένας φέρεται να διέπραξε την επίθεση στο αεροδρόμιο, και ο άλλος να ανατινάχθηκε μέσα στο μετρό, στο σταθμό Μάλμπεκ όπου τουλάχιστον 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ