ΚΟΣΜΟΣ

Eκρήξεις-Βρυξέλλες: Nέες αποκαλύψεις για το σχεδιαζόμενο χτύπημα στο πυρηνικό εργοστάσιο

Eκρήξεις-Βρυξέλλες: Nέες αποκαλύψεις για το σχεδιαζόμενο χτύπημα στο πυρηνικό εργοστάσιο
REUTERS

Καταιγιστικές είναι οι πληροφορίες που έρχονται σχετικά με το χτύπημα που σχεδίαζαν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στο πυρηνικό εργοστάσιο Τihange του Βελγίου. Δημοσιεύματα από το Βέλγιο έφερναν υπαλλήλους του εργοστασίου να θεωρούνται ύποπτοι, τα οποία οι βελγικές αρχές έσπευσαν να διαψεύσουν. 

Συγκεκριμένα,όπως μεταδίδει το βελγικό δίκτυο RTBF συνολικά σε έντεκα εργαζόμενους απαγορεύτηκε η πρόσβαση στους χώρους του εργοστασίου. Μια απόφαση που, όπως σχολιάζει το βελγικό μέσο, σίγουρα σχετίζεται με τα γεγονότα των τελευταίων ημερών. Σε εφτά άτομα απαγορεύτηκε η είσοδος στο εργοστάσιο μετά το ανθρωποκυνηγητό στις Βρυξέλλες την προηγούμενη εβδομάδα και σε άλλους 4 μετά τις επιθέσεις της Τρίτης.

Επίσης την περασμένη Παρασκευή, πριν καν το επίπεδο συναγερμού στo Bέλγιο ανέβει στο επίπεδο 4, στάλθηκαν στο χώρο στρατιωτικές ενισχύσεις.

Από την πλευρά της η ομοσπονδιακή υπηρεσία πυρηνικού ελέγχου του Βελγίου έσπευσε να διαψεύεσει εν μέρει τα δημοσιεύματα.

«Δεν γνωρίζουμε που βρήκαν αυτόν τον αριθμό» ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου Nele Scheerlinck μιλώντας στο Politico και πρόσθεσε: «Απλώς δεν είναι αληθής».

Όπως πρόσθεσε, η υπηρεσία διενεργεί ελέγχους σε όλα τα άτομα που επιθυμούν να εργαστούν σε κάποιον από τους πυρηνικούς σταθμούς της χώρας και παρακολουθεί τα στοιχεία τους ακόμη και αφού τους δοθεί σχετική άδεια. Προσφάτως, απαγόρευσε την άδεια σε τέσσερις αιτούντες, ωστόσο το περιστατικό αυτό δεν συνδέεται με τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες, ανέφερε.

Σύμφωνα εξάλλου με δημοσιεύματα του βελγικού Τύπου, η εκδήλωση των τρομοκρατικών επιθέσεων στις Βρυξέλλες ήταν προγραμματισμένη για την ερχόμενη Δευτέρα και στόχος τους θα ήταν εργοστάσια παραγωγής πυρηνικής ενέργειας. Ωστόσο οι δράστες άλλαξαν τα σχέδιά τους μετά τη σύλληψη του Αμπντεσλάμ, ο οποίος πάντως δήλωσε άγνοια για τις επιθέσεις κατά τη σημερινή του ακρόαση.

Άνθρωπος-κλειδί στις έρευνες φέρεται να είναι ο Μοχάμεντ Μπακαλί, τον οποίο οι αρχές θεωρούν ως τον συνδετικό κρίκο μεταξύ των εμπλεκομένων τόσο στις επιθέσεις στις Βρυξέλλες, όσο και σε εκείνες του Παρισιού.

Ο 28χρονος Μπακαλί, που είναι φυλακισμένος από την ημέρα της σύλληψής του τον Νοέμβριο, φέρεται να είχε νοικιάσει δύο κρησφύγετα στο Βέλγιο όπου διέμεναν οι μακελάρηδες του Παρισιού. Ο Μπακαλί συνδέεται με το διαμέρισμα στο Auvelais, που βρίσκεται στην Ναμούρ και είχε χρησιμοποιηθεί από τους τρομοκράτες του Παρισιού.

Το RTBF παρουσίασε την εκδοχή να είναι ο Μπακαλί και όχι ο Αμπντεσλάμ αυτός στον οποίο αναφέρεται ο Μπακράουι λέγοντας: «Αν συνεχίσω έτσι, θα καταλήξω σε ένα κελί δίπλα του.»

Κατά την έρευνα στο σπίτι της γυναίκας του Μπακαλί τον Νοέμβριο, η αστυνομία βρήκε μια ταινία διάρκειας 10 ωρών από κρυφή κάμερα που ήταν τοποθετημένη σε θάμνο, η οποία δείχνει το σπίτι ενός Βέλγου ανώτερου στελέχους πυρηνικού εργοστασίου της Φλάνδρας και τον ίδιο να μπαίνει και να βγαίνει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ