ΚΟΣΜΟΣ

Πυρήνες τζιχαντιστών σε όλη την Ευρώπη - Συλλήψεις σε Βρυξέλλες και Παρίσι

Πυρήνες τζιχαντιστών σε όλη την Ευρώπη - Συλλήψεις σε Βρυξέλλες και Παρίσι
REUTERS/Christian Hartmann

Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του πυρήνα τζιχαντιστών που αιματοκύλησε τις Βρυξέλλες την περασμένη Τρίτη και θεωρείται ότι έχει άμεση σύνδεση και με τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι.

Οι βελγικές Αρχές, σε συνεργασία με τις ευρωπαϊκές αλλά και τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, εξετάζουν όλα τα σενάρια την ώρα που χθες το βράδυ η αστυνομία προχώρησε σε έξι συλλήψεις υπόπτων. Οι συλλήψεις έγιναν στο προάστιο Σάρμπεκ χωρίς να γίνουν γνωστές οι ταυτότητες των υπόπτων ή η πιθανή διασύνδεσή τους με τις επιθέσεις. Τις συλλήψεις ακολούθησαν έρευνες από σπίτι σε σπίτι. Οι κάτοικοι της περιοχής ανέφεραν ότι άκουσαν εκρήξεις κατά την διάρκεια της αστυνομικής επιδρομής. Είχε προηγηθεί παραδοχή των βελγικών υπηρεσιών για λάθος χειρισμούς στην υπόθεση ενός υπόπτου, πριν από τις επιθέσεις

Συλλήψεις και στη Γαλλία

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον γάλλο υπουργό Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέφ οι δυνάμεις ασφαλείας της Γαλλίας «απέτρεψαν μια (νέα) σχεδιασμένη επίθεση στη Γαλλία», επιβεβαιώνοντας ότι έχει γίνει σύλληψη ενός υπόπτου, γαλλικής καταγωγής.

Οι δηλώσεις έγινε όσο βρίσκονταν σε εξέλιξη ευρείας κλίμακας αντιτρομοκρατική επιχείρηση, που είχε ξεκινήσει από το απόγευμα στο Αρζαντέιγ (Argenteuil), προάστιο του Παρισιού

«Δεν υπάρχουν αποδεδειγμένα στοιχεία που συνδέουν αυτό το σχέδιο με τις επιθέσεις στο Παρίσι και τις Βρυξέλλες», είπε ο υπουργός σε δηλώσεις του.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Skynews, ο ύποπτος «σχεδίαζε νέο τρομοκρατικό χτύπημα στη χώρα». Μάλιστα, η μεγάλη επίθεση βρισκόταν στην τελική φάση του σχεδιασμού, όπως τόνισε ο Καζνέβ στις δηλώσεις του.

Είχε ενημερώσει η Τουρκία για τον Μπακραουί

Εν τω μεταξύ, έγγραφο με το οποίο αποδεικνύεται πως η Τουρκία είχε ειδοποιήσει τις ολλανδικές αρχές για το ταξίδι του Ιμπραχίμ Ελ Μπακραουί στις 14 Ιουλίου του 2015, από την Κωνσταντινούπολη στο Αμστερνταμ, φέρνει στη δημοσιότητα ο δημοσιογράφος Peter Spiegel των Financial Times.

spiegel

Όπως σημειώνει το έγγραφο, με ημερομηνία αποστολής την ημέρα που είχε οριστεί το ταξίδι, η Τουρκία με την ένδειξη «άκρως επείγον» ζητούσε την εγρήγορση των ολλανδικών αρχών για τον Ελ Μπακραουί, ο οποίος ήταν εκ των δραστών των φονικών εκρήξεων στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών.

Στόχος το πυρηνικό εργοστάσιο;

Καταιγιστικές είναι οι πληροφορίες που έρχονται σχετικά με το χτύπημα που σχεδίαζαν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στο πυρηνικό εργοστάσιο Τihange του Βελγίου. Δημοσιεύματα από το Βέλγιο έφερναν υπαλλήλους του εργοστασίου να θεωρούνται ύποπτοι, τα οποία οι βελγικές αρχές έσπευσαν να διαψεύσουν.

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το βελγικό δίκτυο RTBF συνολικά σε έντεκα εργαζόμενους απαγορεύτηκε η πρόσβαση στους χώρους του εργοστασίου. Μια απόφαση που, όπως σχολιάζει το βελγικό μέσο, σίγουρα σχετίζεται με τα γεγονότα των τελευταίων ημερών. Σε εφτά άτομα απαγορεύτηκε η είσοδος στο εργοστάσιο μετά το ανθρωποκυνηγητό στις Βρυξέλλες την προηγούμενη εβδομάδα και σε άλλους 4 μετά τις επιθέσεις της Τρίτης.

Επίσης την περασμένη Παρασκευή, πριν καν το επίπεδο συναγερμού στo Bέλγιο ανέβει στο επίπεδο 4, στάλθηκαν στο χώρο στρατιωτικές ενισχύσεις.

Από την πλευρά της η ομοσπονδιακή υπηρεσία πυρηνικού ελέγχου του Βελγίου έσπευσε να διαψεύεσει εν μέρει τα δημοσιεύματα.

«Δεν γνωρίζουμε που βρήκαν αυτόν τον αριθμό» ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου Nele Scheerlinck μιλώντας στο Politico και πρόσθεσε: «Απλώς δεν είναι αληθής».

Όπως πρόσθεσε, η υπηρεσία διενεργεί ελέγχους σε όλα τα άτομα που επιθυμούν να εργαστούν σε κάποιον από τους πυρηνικούς σταθμούς της χώρας και παρακολουθεί τα στοιχεία τους ακόμη και αφού τους δοθεί σχετική άδεια. Προσφάτως, απαγόρευσε την άδεια σε τέσσερις αιτούντες, ωστόσο το περιστατικό αυτό δεν συνδέεται με τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες, ανέφερε.

Σύμφωνα εξάλλου με δημοσιεύματα του βελγικού Τύπου, η εκδήλωση των τρομοκρατικών επιθέσεων στις Βρυξέλλες ήταν προγραμματισμένη για την ερχόμενη Δευτέρα και στόχος τους θα ήταν εργοστάσια παραγωγής πυρηνικής ενέργειας. Ωστόσο οι δράστες άλλαξαν τα σχέδιά τους μετά τη σύλληψη του Αμπντεσλάμ, ο οποίος πάντως δήλωσε άγνοια για τις επιθέσεις κατά τη σημερινή του ακρόαση.

Περισσότερους ελέγχους θέλουν οι ευρωπαίοι ΥΠΕΣ

Την ταχεία ολοκλήρωση της νομοθεσίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας ζητούν με κοινή δήλωσή τους οι 28 υπουργοί Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που συνεδρίαζαν σήμερα εκτάκτως στις Βρυξέλλες.

Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ στην κοινή δήλωσή τους υπογραμμίζουν την αποφασιστικότητα των χωρών της ΕΕ να αγωνιστούν από κοινού κατά της τρομοκρατίας, διατηρώντας τις ευρωπαϊκές αξίες, ενώ παράλληλα επισημαίνουν ότι η επίθεση στις Βρυξέλλες στρέφεται «κατά της ανοιχτής δημοκρατικής κοινωνίας μας».

Συγκεκριμένα, επισημαίνουν την ανάγκη να υιοθετηθεί η οδηγία για τη δημιουργία ενός αρχείου με τα προσωπικά δεδομένα όλων των επιβατών αεροπορικών εταιρειών (PNR) εντός του Απριλίου και να εφαρμοστεί κατεπειγόντως.

Επιπλέον ζητούν την ταχεία ολοκλήρωση της νομοθεσίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, σε ό,τι αφορά τους συστηματικούς ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα του Σένγκεν, τον έλεγχο κατοχής οπλοπολυβόλων, την επέκταση του Συστήματος Ευρωπαϊκού Ποινικού Μητρώου (ECRIS) στους υπηκόους τρίτων χωρών, την εφαρμογή του σχεδίου δράσης για την καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, την καταπολέμηση της απάτης εγγράφων, την πλήρη εφαρμογή των κανόνων της ΕΕ για τις πρόδρομες ουσίες εκρηκτικών υλών και την περαιτέρω συνεργασία στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας και των χωρών της Βόρειας Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και των Δυτικών Βαλκανίων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ