ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Google Doodle: Το Θέατρο Μπολσόι γίνεται 240 χρονών

Google Doodle: Το Θέατρο Μπολσόι γίνεται 240 χρονών
Ian Gavan/Getty Images

Tην ίδρυση του περίφημου θεάτρου Μπολσόι γιορτάζει η Google αφιερώνοντάς του το doodle της ημέρας.

Αφιερωμένο στο περίφημο θέατρο Μπολσόι είναι το σημερινό doodle της google καθώς συμπληρώνονται 20 χρόνια από την ίδρυσή του.

Ένα από τα σύμβολα της Ρωσίας, το Μπολσόι ιδρύθηκε το 1776 και στεγάστηκε στο περίφημο κτήριο, που σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Ιωσήφ Μπόβε τον 19ο αιώνα. Σκοπός της ανέγερσης του θεάτρου ήταν να φιλοξενηθούν αποκλειστικά οι παραστάεις του μπαλέτου και της όπερας Μπολσόι.

Αρχικά οι παραστάσεις γίνονταν σε ιδιωτικό χώρο όμως με την ανέγερση του περίφημου κτηρίου στις όχθες του ποταμού Νεγκλίνα στην οδό Πετρόφκα, το Μπολσόι καθιερώθηκε ως ένα μια από τις σημαντικότερες πολιτιστικές αναφορές παγκοσμίως.

Η πρώτη παράσταση δόθηκε στις 30 Δεκεμβρίου 1780 και ήταν μια επίσημη εισαγωγή με τίτλο Wanderers γραμμένη από τον Αλεξάντρ Αμπλέσιμοφ και ένα μεγάλο μπαλέτο παντομίμας με τίτλο «Το σχολείο της Μαγείας».

doodle

Ο θίασος του είναι από τους πιο πλέον διάσημους στον κόσμο και αποτελείται από χορευτές μπαλέτου, μουσικούς και τραγουδιστές όπερας.

Στη σκηνή του περίφημου θεάτρου έκαναν πρεμιέρα πολλά έργα όπως η Λίμνη των Κύκνων.

Tο φθινόπωρο του 1805 το κτίριο καταστράφηκε από πυρκαγιά με αποτέλεσμα να επαναπροκυρηχθεί διαγωνισμός το 1819 για τη σχεδίαση του νέου θεάτρου. Το νέο διαγωνισμό κέρδισε ο Αντρέι Μιχαήλοφ όμως το σχέδιο που κατέθεσε θεωρήθηκε ιδιαίτερα δαπανηρό για να υλοποιηθεί και η μετατροπή του ανατέθηκε τελικώς στον αρχιτέκτονα Ιωσήφ Μπόβε. Οι εργασίες ξεκίνησαν το 1820 και τα εγκαίνια του νέου κτηρίου έγιναν στις 6 Ιανουαρίου 1825 με το μπαλέτο Σταχτοπούτα του Φερνάντο Σο.

Στις 22 Οκτωβρίου του 1941 μια βόμβα έπεσε στο κτήριο του Θεάτρου Μπολσόι με αποτέλεσμα να ξαναγίνουν εργασίες αποκατάσταση τον χειμώνα του 1942. Το φθινόπωρο του 1943 το Μπολσόι άνοιξε εκ νέου τις πόρτες του θεάτρου του για το κοινό. Η νεοκλασική του πρόσοψη απεικονίζεται στο χαρτονόμισμα των 100 ρουβλίων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ