ΚΟΣΜΟΣ

Panama Papers: «Καίνε» και τον Ισλανδό πρωθυπουργό οι αποκαλύψεις

Panama Papers: «Καίνε» και τον Ισλανδό πρωθυπουργό οι αποκαλύψεις
Ο πρωθυπουργός της Ισλανδίας EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Την παραίτηση του Ισλανδού πρωθυπουργού, του οποίου το όνομα βρίσκεται μεταξύ άλλων στους φακέλους των Panama Papers, της μεγαλύτερης διαρροής σχετικά με την παγκόσμια διαφθορά, ζητά επιτακτικά η αντιπολίτευση της χώρας.

Ο Σίγκμουντουρ Νταβίντ Γκουνλάουγκσον, πρωθυπουργός της χώρας που έχει κηρύξει πόλεμο στην αδιαφάνεια του χρηματοπιστωτικού συστήματος μετά την καταστροφή του 2008, βρίσκεται στα Panama Papers ως πληρεξούσιος μιας off shore.

Η υπόθεση με την off shore, στην οποία συμμετείχε με την σύζυγό του, ήταν ήδη γνωστή στην Ισλανδία, προκαλώντας αμηχανία στον πρωθυπουργό, ο οποίος αποχώρησε από τηλεοπτική συνέντευξη, μόλις ρωτήθηκε για το επίμαχο ζήτημα.

Ο Γκουνλάουγκσον είχε εμπλοκή στην εταιρεία Wintris πριν αναλάβει την εξουσία στην Ισλανδία και, αν και μέχρι τώρα δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτή είχε παράνομη δραστηριότητα, δημιουργείται ζήτημα καθώς ο πρωθυπουργός είχε αποκρύψει τη συμμετοχή του σε αυτήν όταν κλήθηκε να υποβάλει τα περιουσιακά στοιχεία του στο Κοινοβούλιο.

Η αντιπολίτευση ζητά την παραίτηση του πρωθυπουργού, με την πρώην πρωθυπουργό Γιοχάνα Σικγκουρδαρντότιρ να ετοιμάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να καταθέσει πρόταση μομφής. Παράλληλα, στο πλαίσιο της εκστρατείας για την παραίτηση του πρωθυπουργού, η αντιπολίτευση συγκεντρώνει υπογραφές πολιτών και ως τώρα έχει καταφέρει να μαζέψει 21.000, σε μια χώρα με πληθυσμό 320.000.

Διαβάστε επίσης:

Panama Papers: Τριγμοί από την αποκάλυψη μυστικών οικονομικών συναλλαγών

Panama Papers: Η πιο μεγάλη διαρροή στην ιστορία για την παγκόσμια διαφθορά

ΔΗΜΟΦΙΛΗ