ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Kiνδυνεύει με φυλάκιση ο κωμικός που χλεύασε τον Ερντογάν

Γερμανία: Kiνδυνεύει με φυλάκιση ο κωμικός που χλεύασε τον Ερντογάν

Κατηγορίες στην ίδια του τη χώρα, για προσβολή του προσώπου του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν θα αντιμετωπίσει Γερμανός κωμικός.

Ο Γιαν Μπέμερμαν(Jan Böhmermann), σατιρικός κωμικός, απήγγειλε ένα ποίημα στη δημόσια τηλεόραση το οποίο είχε υβριστικό λεξιλόγιο για τον Τούρκο πρόεδρο, σαν ένδειξη χλευασμού του για την αυταρχική μεταχείριση των Tούρκων δημοσιογράφων. Επίσης, κατηγόρησε τον Ερντογάν για κακομεταχείριση των Κούρδων και των χριστιανών.

Μπορεί να αντιμετωπίσει μέχρι και πέντε χρόνια φυλάκισης, αν ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας , ο οποίος φαίνεται να είναι εξοργισμένος, αποφασίσει να απαγγείλει κατηγορίες στον κωμικό, αναφέρει η εφημερίδα Der Tagesspiegel . Σύμφωνα τον γερμανικό ποινικό Κώδικα η προσβολή για αρχηγό Κράτους, μπορεί να οδηγήσει σε ποινή φυλάκισης τριών ετών , ενώ όταν πρόκειται για συκοφαντία μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε πέντε έτη φυλάκισης του κατηγορουμένου. Ο Γκερντ Ντόιτσλερ (Gerd Deutschler), ανώτερος εισαγγελέας της πόλης του Μάιντς, επίσης τάσσεται υπέρ των κατηγοριών.

Ο Μπόμερμαν έγινε γνωστός για το σατιρικό του χιούμορ. Πριν απαγγείλει τον ποίημα, έκανε αναφορά σε έναν σατιρικό τραγούδι, στο σταθμό NDR, το οποίο χλεύαζε την αυταρχική μεταχείριση του Ερντογάν προς τους δημοσιογράφους. Αυτό οδήγησε την Τουρκία να ζητήσει εξηγήσεις από τη Γερμανία.

Για να αποτραπούν διπλωματικές εντάσεις , η Άνγκελα Μέρκελ επικοινώνησε προσωπικά με τον τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου και συμφώνησε ότι το ποίημα ήταν «εσκεμμένη προσβολή». Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα οι δύο χώρες , όπως και οι υπόλοιπες της Ε.Ε, υπέγραψαν τη συμφωνία για τους πρόσφυγες και επιδιώκουν ομαλές σχέσεις μεταξύ τους,.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ