ΚΟΣΜΟΣ

Panama Papers: Προσπάθεια Κάμερον να καταλαγιάσει τις αντιδράσεις

Panama Papers: Προσπάθεια Κάμερον να καταλαγιάσει τις αντιδράσεις
REUTERS

O βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον προέβη σε μια ασυνήθιστη κίνηση, την Κυριακή, με την δημοσιοποίηση των φορολογικών του δηλώσεων, σε μια προσπάθεια να καταλαγιάσει τις αντιδράσεις και να απαντήσει στα ερωτήματα που έχουν προκύψει μετά την αποκάλυψη της εταιρίας offshore του πατέρα του μέσω των Panama Papers, από την ύπαρξη της οποίας επωφελήθηκε και ο ίδιος όπως παραδέχτηκε. 

Όπως αναφέρει το Reuters, o Κάμερον δίσταζε να παραδεχτεί ότι και ο ίδιος επωφελήθηκε από την υπεράκτια εταιρία, επειδή μια τέτοια παραδοχή ενδεχομένως να είχε αρνητικό αντίκτυπο στην προσπάθειά του να πείσει τους Βρετανούς να ψηφίσουν υπέρ της παραμονής της Μ. Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου.

Το ζήτημα του δημοψηφίσματος έχει διχάσει το Συντηρητικό Κόμμα, ενώ η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με ακανθώδη θέματα, όπως η παραίτηση υπουργού Εργασίας Ίαν Ντάνκαν Σμιθ, λόγω διαφωνίας του για τις νέες επικείμενες περικοπές επιδομάτων και διαφωνίες σχετικά με τις κυβερνητικές αποφάσεις για την βιομηχανία χάλυβα της χώρας.

Έπειτα από την παραδοχή ότι θα μπορούσε να χειριστεί το θέμα με τα Panama Papers καλύτερα, ο Κάμερον δημοσιοποίησε τις φορολογικές δηλώσεις των τελευταίων έξι ετών.

Όμως οποιαδήποτε ελπίδα είχε ο Κάμερον να περιορίσει τις αντιδράσεις, έσβησε πολύ γρήγορα όταν οι κυριακάτικες εφημερίδες ανακάλυψαν ότι έλαβε δωρεά ύψους 200.000 στερλινών από την μητέρα του, το 2011, με τον βρετανικό Τύπο να κάνει λόγο για μια τακτική φοροαποφυγής.

Πηγή της Downing Street απέρριψε αυτόν τον ισχυρισμό.

Ο Κάμερον είναι ανάμεσα σε δεκάδες πολιτικούς παγκοσμίως που αναφέρονται στην διαρροή-μαμούθ 11,5 εκατομμυρίων εγγράφων από την παναμέζικη νομική εταιρία Mossack Fonseca, τα οποία περιγράφουν λεπτομερώς την ίδρυση άνω των 200.000 εταιριών σε φορολογικούς παραδείσους.

Ο Κάμερον πρόκειται να ανακοινώσει σήμερα Δευτέρα, στο κοινοβούλιο, μέτρα για την φορολογική πολιτική.

Ο επικεφαλής των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, κατηγόρησε τον Κάμερον για παραπλάνηση του κόσμου με τέσσερις ανακοινώσεις που αποδείχτηκαν ψευδείς πριν τελικά παραδεχτεί ότι επωφελήθηκε από την υπεράκτια εταιρία του πατέρα του.

Αρκετοί πολιτικοί που κάνουν καμπάνια υπέρ της παραμονής της Μ. Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν εκφράσει την ανησυχία τους ότι το ζήτημα που έχει προκύψει με τον Κάμερον είναι επιζήμιο και μπορεί να οδηγήσει τον κόσμο να ψηφίσει υπέρ της αποχώρησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ