ΕΛΛΑΔΑ

Συνεχίζουν τις παραβιάσεις οι Τούρκοι στο Αιγαίο, παρά τα διαβήματα της Αθήνας

Συνεχίζουν τις παραβιάσεις οι Τούρκοι στο Αιγαίο, παρά τα διαβήματα της Αθήνας
Διέλευση μικτού σχηματισμού αεροσκαφών F-16 Block 52+ Advance της Πολεμικής Αεροπορίας και F-15E Strike Eagle των Αμερικανικών Αεροπορικών Δυνάμεων Ευρώπης πάνω από την Αθήνα, στο πλαίσιο της άσκησης Ηνίοχος 2016-φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI/ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ

Μπαράζ παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου σημειώθηκε την Παρασκευή, με επτά τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη να πετούν πάνω από το βορειοανατολικό, το κεντρικό και το νοτιοανατολικό Αιγαίο, την ώρα που στην Αθήνα συνεδρίαζε το ΚΥΣΕΑ.

Ένας σχηματισμός έξι αεροσκαφών και ένα ακόμη μεμονωμένο προέβησαν σε δύο παραβάσεις και σε 20 παραβιάσεις. Δύο από τα αεροσκάφη ήταν οπλισμένα, ενώ δεν σημειώθηκαν εμπλοκές. Τα αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.

Οι νέες παραβιάσεις σημειώθηκαν μόλις δύο μέρες μετά τα έκτακτα διαβήματα της Αθήνας, με αυστηρά μηνύματα προς την Άγκυρα μετά τις αλλεπάλληλες τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο.

Όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές στο CNN Greece, «έχει δοθεί εντολή να καταστεί σαφές στην Τουρκία ότι δεν μπορεί να συνεχίσει την προκλητικότητά της πάνω από το Αιγαίο, η οποία όχι μόνο παραβιάζει τον Εθνικό Εναέριο χώρο αλλά και παράλληλα θέτει σε κίνδυνο τη διεθνή ναυσιπλοΐα και δημιουργεί τις συνθήκες ώστε να προκληθούν αεροπορικά ατυχήματα».

Οι συνεχιζόμενες παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου από την Τουρκία και η αντιμετώπισή τους σε αμυντικό και διπλωματικό επίπεδο, βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης στο ΚΥΣΕΑ, το πρωί της Παρασκευής, με το Μέγαρο Μαξίμου να σημειώνει πως «η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη σε μια πολιτική ειρήνης, σταθερότητας και συνεργασίας στην περιοχή».

Στη συνεδρίαση υπογραμμίσθηκε ότι η Ελλάδα, στην βάση της σταθερής και ακέραιης αποτρεπτικής ικανότητας των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, υπερασπίζεται, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, τα κυριαρχικά της δικαιώματα, με αποφασιστικότητα, ευθύνη και νηφαλιότητα.

Στο βίντεο που βρίσκεται στην κορυφή του άρθρου μπορείτε να δείτε σε αποκλειστικό ρεπορτάζ του CNN Greece τι λένε οι Έλληνες πιλότοι που αντιμετωπίζουν τα τουρκικά μαχητικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ