FOCUS

Ενθουσιασμένος ο Ολάντ από το επιχειρηματικό πνεύμα στην Ελλάδα

Ενθουσιασμένος ο Ολάντ από το επιχειρηματικό πνεύμα στην Ελλάδα
Ο Ολάντ στο Corallia CNN Greece/Corallia

"Μου έφτιαξες την ημέρα!". Με τη φράση αυτή ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ αποχαιρέτησε τον γενικό διευθυντή του Corallia κ. Βασίλη Μακιό, στην πρόσφατη επίσκεψή του Αθήνα.

Η συνάντηση του κ. Ολάντ με τους ανθρώπους του Corallia και νέους επιχειρηματίες που βρίσκονται στα πρώτα βήματα της καριέρας τους, ήταν ο επίλογος ενός ιδιαίτερα φορτωμένου διημέρου για τον Γάλλο πρόεδρο και απεικονίζει το ενδιαφέρον του αλλά και το ενδιαφέρον της Γαλλίας για την καινοτομία και τα προϊόντα υψηλής τεχνολογίας στη χώρα μας.

Για αυτούς που δεν γνωρίζουν, το Corallia είναι μονάδα του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά και αποτελεί ένα οργανισμό με δεκαετή ιστορία, που στόχο έχει τη δημιουργία "ολοκληρωμένων παραγωγικών και καινοτομικών οικοσυστημάτων" μέσα από συνεργατικούς σχηματισμούς που στον κόσμο των επιχειρήσεων αποκαλούνται clusters. Μα απλά λόγια, το Corallia είναι ένας οργανισμός που δημιουργεί ομάδες επιχειρήσεων με διαφορετικό προσανατολισμό πχ. ενέργεια, διαστημικές τεχνολογίες, gaming τις οποίες βοηθά να οργανώσουν τη στρατηγική τους, να βρουν πελάτες, να μάθουν λεπτομέρειες για το marketing κτλ.

Ο Φρανσουά Ολάντ επέλεξε να επισκεφθεί το Corallia για το οποίο θα πρέπει να πούμε ότι οι εταιρίες που βρίσκονται υπό τη σκέπη του, σε μεγάλο ποσοστό, έχουν συνεργασία με γαλλικές επιχειρήσεις.

"Μία από τις προτάσεις που κάναμε στον κ. Ολάντ ήταν να έρθουν στην Ελλάδα εταιρίες υψηλής τεχνολογίας από τη Γαλλία, να εγκατασταθούν εδώ και να αξιοποιήσουν το ειδικευμένο προσωπικό που διαθέτει η χώρα μας", δήλωσε στο CNN Greece o κ. Μακιός.

"Η συνεργασία με τη Γαλλία είναι πλέον γεγονός και βλέπουμε ότι θα μπορέσουμε στο μέλλον να αναπτύξουμε μαζί νέα προϊόντα και θα αρχίσουν να τρέχουν ιδέες των παιδιών μας προς τα εκεί. Στον κ. Ολάντ παρουσιάσαμε 12 εταιρίες από τα τρία clusters που έχουμε δημιουργήσει αυτά της μικροηλεκτρονικής, της αεροδιαστημικής και των ψυχαγωγικών και δημιουργικών τεχνολογιών, αλλά επίσης και από το πρόγραμμα επιτάχυνσης νεανικής επιχειρηματικότητας που τρέχουμε σε συνεργασία με τη Eurobank, γνωστό ως Εgg". H εντύπωση που αποκόμισε ο κ. Ολάντ ήταν ότι "το φρέσκο μυαλό είναι το μέλλον της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης", τονίζει ο κ Μακιός.

Παρουσιάστηκαν προιόντα από 12 εταιρίες

Ο Γάλλος πρόεδρος μίλησε με νέους επιχειρηματίες από τα clusters και δήλωσε ενθουσιασμένος από την καινοτομία και την ποιότητα των νέων προϊόντων.

"Στο Γάλλο πρόεδρο δείξαμε τα συστήματά μας, τα οποία σχεδιάζονται και σε μεγάλο βαθμό παράγονται στην Ελλάδα", δήλωσε στο CNN Greece ο κ. Γιάννης Γιώνας, συνιδρυτής και αντιπρόεδρος της Meazon που ασχολείται με συστήματα διαχείρισης ενέργειας.

"Του δείξαμε τα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας, το τι μπορεί να κάνει ένα κτίριο, το πως μπορεί να εξοικονομήσει ενέργεια, έδειξε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και είπε ότι "τα συστήματα διαχείρισης, έχουν ενδιαφέρον και είναι ένα από τα βασικά ζητήματα στο μνημόνιο συνεργασίας το οποίο θα υπογράψουμε"

Το μνημόνιο συνεργασίας στο οποίο αναφέρεται ο κ. Γιώνας αφορά το κλάδο της μικροηλεκτρονικής και υπογράφηκε μεταξύ του ελληνικού mi-Cluster και του cluster Minalogic της Γκρενόμπλ.

Τα προϊόντα τους στον κ. Ολάντ παρουσίασε και η εταιρία MTECH που δραστηριοποιείται στον χώρο της ενέργειας και της αεροδιαστημικής.

"Παρουσιάσαμε τα προϊόντα μας στον χώρο της ενέργειας και επίσης στο χώρο της αεροδιαστημικής και την ενδεχόμενη συνεργασία στην επόμενη αποστολή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, στην οποία συμμετέχει η Airbus. Μιλήσαμε για τις ενέργειές μας στο χώρο της ενέργειας και της αεροδιαστημικής , έδειξε κατανόηση για τις δραστηριότητες και ενθουσιασμό για το ότι εταιρίες στην Ελλάδα ασχολούνται με τέτοιες δραστηριότητες, οι οποίες είναι πολύ προχωρημένες" μας λέει ο κ Γιώργος Στραβοπόδης που είναι διαχειριστικός διευθυντής της εταιρίας.

Όπως μας είπε ο κ. Μακιός, το Corallia έχει αρχίσει να στέλνει στελέχη του (ambassadors) στην Ευρώπη, για διεύρυνση της συνεργασίας με άλλα clusters. O πρώτος ambassador πήγε πριν από έξι μήνες στο Aerospace valley της Γαλλίας και τώρα θα σταλούν άλλοι δύο ένας επίσης στο Aerospace valley και ένας στο Cap digital στο Παρίσι, το οποίο "στεγάζει" πάνω από 600 επιχειρήσεις. Τα προϊόντα υψηλής τεχνολογίες έχουν μεγάλη προστιθέμενη αξία και η επένδυση στην υψηλή τεχνολογία μπορεί να λύσει το οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας κατέληξε ο κ. Μακιός.

Tι περιλαμβάνει το Corallia

Στα clusters που αναπτύσσει, το Corallia έχει ρόλο συντονιστή. Σχεδιάζει και υλοποιεί παρεμβάσεις στήριξης και προώθησης για το σύνολο των φορέων καινοτομίας του οικοσυστήματος, συμπεριλαμβανομένης της βιομηχανίας, των πανεπιστημίων, των ερευνητικών εργαστηρίων, των κεντρικών κυβερνητικών και περιφερειακών υπηρεσιών, των επιχειρηματικών αγγέλων και των διαχειριστών επενδυτικών κεφαλαίων, των χρηματοπιστωτικών οργανισμών, των παρόχων υποδομών και υπηρεσιών επιχειρηματικής ανάπτυξης, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την προώθηση της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας.

Πριν μερικές ήμερες το si-Cluster του Corallia που απαρτίζεται από εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην αεροδιαστημική συμμετείχε στις εργασίες του 66ου Διεθνούς Συνεδρίου Αστροναυτικής στην Ιερουσαλήμ επισφραγίζοντας έτσι συνεργασίες που έχουν ξεκινήσει οι ελληνικές με τις ισραηλινές εταιρίες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ