ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σέρλοκ Χόλμς και Τζέιμς Μποντ αγανακτούν για προσφυγικό

Σέρλοκ Χόλμς και Τζέιμς Μποντ αγανακτούν για προσφυγικό
Crowded House/ Help is coming

“Κανείς δεν φεύγει από την χώρα του άμα αυτή δεν είναι σαν το στόμα ενός καρχαρία, κανείς δεν τρέχει στα σύνορα άμα ολόκληρη η πόλη στην οποία ζούσε δεν διαλυόταν.

“Κανείς δεν φεύγει από την χώρα του άμα αυτή δεν είναι σαν το στόμα ενός καρχαρία, κανείς δεν τρέχει στα σύνορα άμα ολόκληρη η πόλη στην οποία ζούσε δεν διαλυόταν. Θα πρέπει να καταλάβετε ότι κανείς δεν βάζει τα παιδιά του σε μια βάρκα εκτός και αν το νερό είναι ασφαλέστερο από την στεριά. Δώστε ότι μπορείτε, βοηθήστε” είπε ο δημοφιλής για την ευφυΐα, το στυλ τις ερμηνείες και όλα όσα καταθέτει στην κρεατομηχανή της showbiz, Μπένεντικτ Κάμπερμπατς. Mόλις είχε τελειώσει τη θεατρική παράσταση “Άμλετ” στην οποία πρωταγωνιστεί.

Απογοητευμένος όπως και κάθε νοήμονας με την στάση της πολιτικής ηγεσίας της Ευρώπης που αρνείται πεισματικά να εκτονώσει ένα ανθρωπιστικό πρόβλημα, ο 39χρονος που έχει καθιερώσει ένα πεντάλεπτο επίλογο δημόσιου λόγου μετά το τέλος κάθε παράστασης στο θέατρο Barbican του Λονδίνου δεν σταμάτησε στα λόγια. Ζήτησε από τους θεατές να ενισχύσουν οικονομικά τους Σύρους πρόσφυγες συγκεντρώνοντας μέχρι στιγμής περισσότερες από 150.000 λίρες για την οργάνωση Save the Children.

“Γα*%#τε τους πολιτικούς”

Εκνευρισμένος και έκδηλα οργισμένος με την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να δεχθεί μόλις 20.000 πρόσφυγες σε μία πενταετία ο Κάμπερμπατς χρησιμοποίησε σκληρά λόγια απεθυνόμενος στους αξιωματούχους των μεγάλων αποφάσεων. “Γα*#%τε τους πολιτικούς” φώναξε, “σκ^#ά στους πολιτικούς” πρόσθεσε και μετά ανάγνωσε το ποίημα της Σομαλής ποιήτριας Warsan Shire “To Σπίτι” γιατί ένας στίχος του λέει πολλά. “Ένας γονιός βάζει το παιδί του σε μια βάρκα, μόνο όταν η θάλασσα είναι ασφαλέστερη από τη στεριά”. Eπιπλέον αναφέρθηκε και στην προσωπική του εμπειρία με τον εθελοντισμό μέσω ενός φίλου του που προσέφερε βοήθεια σε πρόσφυγες στη Λέσβο όπου κάθε μέρα φτάνουν 5 χιλιάδες άνθρωποι.

Ο Κάμπερμπατς για τη Λέσβο

“Στον ορίζοντα δεν υπάρχει τίποτε άλλο πέρα από βάρκες και στην ακτή τίποτα άλλο πέρα από σωσίβια” είπε. “Και ενώ παρακολουθούμε την τραγωδία αυτή από την ασφάλεια των σπιτιών μας, με τα παιδιά μας ασφαλή, θέλουμε να πούμε ότι σας βλέπουμε, σας ακούμε και ότι η βοήθεια έρχεται” έλεγε ήδη από τον Σεπτέμβριο στο βίντεο της ανθρωπιστικής καμπάνιας Help Is Coming.

O λόγος του σοβαρός, ακριβής, τα πλάνα από βομβαρδισμούς στη Συρία, από σωσίβιες λέμβους του ξεριζωμού μέσα στα σκοτάδια, οι μαρτυρίες μικρών παιδιών που μιλούν για το κυνηγητό, τον πόλεμο, το θάνατο, τους καταυλισμούς, η απάντηση στην ερώτηση “ τι σημαίνει η λέξη 'πρόσφυγας'” είναι συγκινητικά σκληρά.

Ο Ντάνιελ Κρεγκ για την προσφυγική τραγωδία

Με τον προβολέα της δημοσιότητας “κλειδωμένο” επάνω του καθώς η 24η περιπέτεια του Μποντ ξετυλίγεται στις σκοτεινές αίθουσες, ο Ντάνιελ Κρεγκ εκμεταλλεύτηκε τις συνθήκες και μίλησε για το θέμα που διχοτομεί την Ευρώπη. “Μια τραγωδία διαδραματίζεται. Εναπόκειται στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να ενεργήσουν προκειμένου να διευθετήσουν την κατάσταση” δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Βρετανός ηθοποιός που στο SPECTRE παραβιάζει τα σύνορα ανεμπόδιστα γιατί ένας πράκτορας μπορεί. Οι χιλιάδες πρόσφυγες που συνωστίζονται κοντά στο λιμάνι του Καλαί για ένα πέρασμα στη Βρετανία που γίνεται ολοένα και δυσκολότερο χωρίς νόμιμα έγγραφα, δεν μπορούν.

“Ένας κατάσκοπος του κινηματογράφου δεν θα διευθετήσει το ζήτημα” προσέθεσε ο Ντάνιελ Κρεγκ σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ. “Οι πρόσφυγες δε σκέφτονται τον Τζέιμς Μποντ όταν δίνουν μάχη για να διαπλεύσουν τη Μεσόγειο με τις οικογένειές τους αδιαφορούν πλήρως για εκείνον” κατέληξε.

Ο Ντάνιελ Κρεγκ επελέγη από τη βρετανική κυβέρνηση για να πρωταγωνιστήσει σε μια εκστρατεία προώθησης του τουρισμού στη Βρετανία και αυτό είναι μια ειρωνεία της θεάς τύχης που δεν έρχεται για τους χιλιάδες Σύρους που δεν έχουν χαρτιά στη ζωή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ