ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θέμα ΔΝΤ θέτει ξανά η ελληνική κυβέρνηση

Θέμα ΔΝΤ θέτει ξανά η ελληνική κυβέρνηση

Θέμα ρόλου του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα αναμένεται να θέσει η κυβέρνηση στην επιδιωκόμενη έκτακτη Συνοδό Κορυφής της Ευρωζώνης, δεδομένου ότι θεωρεί πως οι αξιώσεις του Ταμείου για τα μέτρα – ρεζέρβα 3,5 δισ. ευρώ παραβιάζουν τη συμφωνία του περασμένου Ιουλίου για την Ελλάδα.

Με το τρόπο αυτό θα αναζητήσει λύση σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί με τη στάση του Ταμείου στη θεσμοθέτηση των προληπτικών μέτρων, στάση που όμως υποστηρίζει και η Γερμανία.

Η ελληνική πλευρά υποστηρίζει πως το ΔΝΤ παραβλέπει τα επίσημα στοιχεία της Eurostat και αμφισβητεί ότι με τα μέτρα 5,4 δισ. ευρώ της συμφωνίας του Ιουλίου είναι εφικτό να επιτευχθεί ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

Προκειμένου να επιτευχθεί συμβιβασμός ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ώστε να παραμείνει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, το πρόσφατο Eurogroup ζήτησε να υπάρξει η δυνατότητα κάλυψης ενδεχόμενων αποκλίσεων από τους στόχους, με τρόπο που θα είναι α) αυτόματος, β) αξιόπιστος, γ) αντικειμενικός και δ) θεσμοθετημένος.

Η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει πως τις προηγούμενες ημέρες κατέθεσε ολοκληρωμένη επιχειρηματολογία, με την οποία τεκμηριώνεται ότι η νομοθέτηση προληπτικών μέτρων είναι αρνητική για το οικονομικό κλίμα καθώς προεξοφλεί την αποτυχία του προγράμματος και αποτρέπει τις επενδύσεις.

Στη βάση αυτή πρότεινε τη θεσμοθέτηση ενός μόνιμου μηχανισμού αυτόματης διόρθωσης των δημοσιονομικών μεγεθών, που θα ενεργοποιείται σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους. Κατά την κυβέρνηση ο μηχανισμός αυτός καλύπτει πλήρως τις τέσσερεις παραπάνω προϋποθέσεις που έθεσε το Eurogroup. Ωστόσο, η απόφαση του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ να μη διεξαχθεί το έκτακτο Eurogroup της Μεγάλης Πέμπτης για την Ελλάδα, δείχνει το αντίθετο.

Το ΔΝΤ επιμένει ότι η Ελλάδα πρέπει να νομοθετήσει προληπτικά μέτρα, τα οποία θα ληφθούν σε περίπτωση απόκλισης από τον στόχο του προγράμματος και φαίνεται πως οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συντάσσονται με αυτή τη θέση.

Ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση επιμένει ότι η νομοθέτηση υπό αίρεση είναι αντίθετη με το ελληνικό Σύνταγμα και με το διεθνές νομικό σύστημα. Οχυρώνεται δε πίσω από το επιχείρημα πως «οι νόμοι που ψηφίζονται στο ελληνικό κοινοβούλιο έχουν άμεση εφαρμογή και η ισχύς τους παύει μόνο με άλλον νόμο», το οποίο ωστόσο κατά τους δανειστές δεν είναι ακριβές, δεδομένου ότι η εμπειρία των Μνημονίων έχει δείξει ότι μπορούν να επιβληθούν μέτρα και αναδρομικά και με εφαρμογή στο μέλλον όπως έχει συμβεί σε δεκάδες περιπτώσεις από το 2010 έως σήμερα.

Δεδομένου ότι είναι η στάση του Ταμείου που θέτει προσκόμματα στην εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να θέσει ανοικτά στους ηγέτες της ζώνης του ευρώ θέμα ΔΝΤ στην επιδιωκόμενη Σύνοδο Κορυφής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ