ΜΟΔΑ

Κάννες 2016: Η λάμψη στη μάχη κατά του AIDS στο gala του amfAR

Κάννες 2016: Η λάμψη στη μάχη κατά του AIDS στο gala του amfAR

θεωρείται και προφανώς είναι το πιο λαμπερό κόκκινο χαλί της διοργάνωσης με καλό σκοπό. Στην 23η ετήσια φιλανθρωπική εκδήλωση amfAR Gala, τα έσοδα της οποίας διατίθενται στον αγώνα κατά του AIDS που έγινε εχθές το βράδυ στο Hotel du Cap-Eden-Roc το Χόλιγουντ συμμάχησε με τον κόσμο της μόδας απαιτώντας χρήματα και λήψεις.

Ορλάντο Μπλουμ, Κέιτι Πέρι, Ούμα Θέρμαν, Μίλα Γιόβοβιτς, Έλεν Μίρεν και Έλ Φάνινγκ μερικοί από τους εκπροσώπους της έβδμης τέχνης που πολέμησαν για τα φλας απέναντι στα διάσημα top model του παρελθόντος (Έυα Χερτζίκοβα, Ντούτζεν Κρόους, Ιρίνα Σάικ) και του αύριο (Bella Hadid).

Οι Κάννες φόρεσαν τα καλά τους στη μάχη κατά του AIDS που απαιτεί την προσοχή μας, όπως ανέφερε σε έκθεση του πρόσφατα ο γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν.

Η πρόοδος στην αντιμετώπιση της επιδημίας υπήρξε "εμπνευσμένη" -με 42% μείωση σε θανάτους που σχετίζονται με το AIDS, από την κορύφωση του 2004, ανέφερε σε έκθεσή του ο αξιωματούχος- προειδοποιώντας παράλληλα ότι αυτά τα κέρδη μπορεί να χαθούν, χωρίς μεγαλύτερες και καλύτερες επενδύσεις τα επόμενα πέντε χρόνια. "Αν αποδεχθούμε το status quo αμετάβλητο, η επιδημία θα επανέλθει σε αρκετές χώρες χαμηλού και μέσου εισοδήματος", ανέφερε ο Μπαν Κι-μουν σε δήλωσή του που επιτέθηκε στην έλλειψη χρηματοδότησης, ηγεσίας και λογοδοσίας στα προγράμματα πρόληψης.

Η δέσμευση να μπει τέλος στην επιδημία του AIDS έως το 2030 περιλαμβανόταν στους Βιώσιμους Στόχους Ανάπτυξης, ένα φιλόδοξο πλάνο για τον τερματισμό της φτώχειας και της ανισότητας, το οποίο υιοθέτησαν να μέλη του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο, υπενθύμισε το Reuters.

Τα επόμενα τέσσερα χρόνια εκτιμάται ότι θα χρειαστούν 26,2 δισ. δολάρια, για να επιτευχθεί ο στόχος του 2030, ανέφερε η έκθεση του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού, η αντιρετροϊκή θεραπεία έγινε διαθέσιμη για 15 εκατ. ανθρώπους τα τελευταία 15 χρόνια. Αυτό το διάστημα, ο αριθμός των ατόμων που προσβάλλονται από τον HIV κάθε χρόνο μειώθηκαν σε 2 εκατ., από 3,1 εκατομμύρια.

Σήμερα 22 εκατ. οροθετικών δεν έχουν πρόσβαση στη θεραπεία και περίπου οι μισοί από εκείνους που ζουν με τον HIV, δεν γνωρίζουν ότι έχουν προσβληθεί από τον ιό.

Επίκαιρη ημερίδα με θέμα HIV/AIDS

Σε παράλληλο χρόνο, η Γενική Γραμματεία Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης και ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος, Θετική Φωνή, συνδιοργανώνουν ημερίδα με θέμα AIDS και Διακρίσεις: Εντοπίζοντας το στίγμα του στίγματος, τη Δευτέρα 23 Μαΐου, στις 17:00, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (Νίκης 4, Αθήνα).

Οι θεμελιώδεις αρχές για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ατομικών ελευθεριών σε σχέση με το HIV/AIDS, η διαδρομή που έχει διανύσει το δικαιϊκό μας σύστημα και η απόσταση που πρέπει να καλύψει στην κατεύθυνση της ουσιώδους τήρησης και του σεβασμού τους, ο ρόλος των κρατικών λειτουργών αλλά και του κάθε πολίτη, τίθενται στο επίκεντρο της επίκαιρης ημερίδας.

Στόχος της να προσεγγίσει και να αναδείξει ζητήματα που σχετίζονται με την ποινικοποίηση της μετάδοσης και έκθεσης στον ιό HIV, τις διακρίσεις στο χώρο της εργασίας, το ιατρικό απόρρητο και την αντιμετώπιση των οροθετικών κρατουμένων από το σωφρονιστικό μας σύστημα.

Στα πλαίσια της ημερίδας ο Παναγιώτης Γαργαλιάνος Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, Διευθυντής Α' Παθολογικού Τμήματος – Μονάδας Λοιμώξεων Γ.Ν.Α. Γ. Γεννηματάς, θα παρουσιάσει τις ιατρικές εξελίξεις σε σχέση με την αντιμετώπιση της νόσου και τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα για την Ελλάδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ