ΕΛΛΑΔΑ

Η οικογένεια, πυρήνας επιχειρηματικότητας με σεβασμό στις ρίζες και την παράδοση

Η οικογένεια, πυρήνας επιχειρηματικότητας με σεβασμό στις ρίζες και την παράδοση

Η οικογένεια για την ελληνική κοινωνία παραμένει ένας ισχυρός πυρήνας που κρατά τον συνδετικό ιστό μεταξύ παράδοσης και ανάπτυξης.

Μπορεί να αποτελέσει μοχλό προόδου σε κάθε τομέα, ενώ όταν συνδέεται με την κοινωνία - ειδικά την τοπική, περιφερειακή κοινωνία από την οποία προέρχεται - μπορεί να δημιουργήσει «θαύματα». Για εκείνους που πιστεύουν πως μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά μόνο όταν έχουμε γερές βάσεις και ρίζες στις αρχές, τις αξίες, τον τόπο και την πατρίδα μας, η Βίκος Α.Ε. ενσαρκώνει με τον πιο ολοκληρωμένο τρόπο ένα τέτοιο, αυθεντικό και απόλυτο, success story.

Η οικογένεια Σεπετά, στις αρχές της δεκαετίας του 1990, δημιούργησε την εταιρεία από το μηδέν, στην Ήπειρο, από όπου κατάγεται. Η Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων Α.Ε., όπως ονομάζεται η Βίκος Α.Ε., ιδρύθηκε το 1990 - 32 χρόνια μετά, αποτελεί μία από τις πλέον γνωστές και καταξιωμένες εταιρείες στον χώρο των εμφιαλωμένων νερών και αναψυκτικών, όπου δραστηριοποιείται. Λειτουργεί τέσσερα υπερσύγχρονα εργοστάσια με καθετοποιημένη παραγωγή, δύο από τα οποία βρίσκονται στα Ζαγοροχώρια, σεβόμενα απολύτως το αυστηρό πλαίσιο προστασίας της συγκεκριμένης περιοχής. Παράλληλα, η εταιρεία διαθέτει στο δυναμικό της 450 εργαζόμενους, στηρίζεται στις αρχές της αειφορίας και της βιώσιμης ανάπτυξης και στηρίζει την τοπική κοινωνία σε όλα τα επίπεδα: Περιβάλλον, εθελοντισμός, πολιτισμός και αθλητισμός, αποτελούν πεδία δράσης και δημιουργίας, με σεβασμό στην παράδοση, στις αρχές και, ουσιαστικά, στην αυθεντική της ταυτότητα.

Με δύναμή της τη ροή της, προχωρά στο μέλλον, στο ελπιδοφόρο αύριο, που στηρίζεται σε γερές βάσεις, ενός «οικοδομήματος» που ξεκινά από την καρδιά των Ζαγοροχωρίων και φτάνει στα πέρατα του κόσμου: Εκεί που φτάνει το φυσικό μεταλλικό νερό Βίκος και όλα τα προϊόντα της.

Επιχειρηματική ιστορία 30 ετών

Όταν το 1992 ξεκίνησε τη λειτουργίας της η Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων Α.Ε. (ΒΙΚΟΣ Α.Ε.), δύσκολα μπορούσε κάποιος να φανταστεί πού θα έφτανε το 2022, 30 χρόνια μετά. Κι όμως, οι άνθρωποι που εμπνεύστηκαν τη δημιουργία της, εργάστηκαν σκληρά, με προσήλωση και υπομονή, αλλά κυρίως, με πίστη στις αρχές και τις αξίες της παράδοσης – τόσο της οικογενειακής, όσο και της παράδοσης αυτού του πλούσιου τόπου, στην καρδιά της Ηπείρου, στα Ζαγοροχώρια.

9.jpg
Εμφιάλωση γυάλινης φιάλης 1L , Περίβλεπτος Ιωαννίνων

Σήμερα, αυτή η ελληνική εταιρεία, διαθέτει τα προϊόντα της στην ελληνική και τη διεθνή αγορά. Η πρώτη γραμμή εμφιάλωσης του 1992 μετεξελίχθηκε σε 30 γραμμές παραγωγής το 2022. Η Βίκος Α.Ε. σήμερα λειτουργεί τέσσερα υπερσύγχρονα εργοστάσια με καθετοποιημένη παραγωγή, δύο από τα οποία παράγουν εμφιαλωμένο νερό και αναψυκτικά και βρίσκονται στα παραδοσιακά και αυστηρά προστατευόμενα Ζαγοροχώρια της Ηπείρου – τον οίκο της Βίκος Α.Ε.

Το τρίτο εργοστάσιο της εταιρείας είναι η PETCOM Plastics, που βρίσκεται στη ΒΙ.ΠΕ. Ιωαννίνων, ιδρύθηκε το 2005 και παράγει πλαστικά προπλάσματα (preforms) από PET και πώματα για τη συσκευασία νερού, αναψυκτικών και γάλακτος. Το τέταρτο εργοστάσιο, βρίσκεται στους Καλιάνους Κορινθίας και εμφιαλώνει νερό. Συνολικά, οι εγκαταστάσεις της Βίκος Α.Ε. βρίσκονται σε ιδιόκτητες εκτάσεις 260 στρεμμάτων, και έχουν εμβαδόν 79.000m2. Επιπλέον από το 2002, η Βίκος Α.Ε. διαθέτει τρία κέντρα αποθήκευσης και διανομής των προϊόντων της, στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και στο Λουτράκι Κορινθίας.

Φυσικά προϊόντα, υψηλής ποιότητας από την πρώτη στιγμή

Πλέον, η Βίκος Α.Ε. παράγει 57 προϊόντα: Τα φυσικά μεταλλικά νερά Βίκος, «Μιτσικέλι» και ὐάς, που εμφιαλώνονται στις αντίστοιχες πηγές, στα εργοστάσια Περιβλέπτου, Καλπακίου και Καλιάνων, με υπερσύγχρονα μηχανήματα, χωρίς να υφίστανται καμία επεξεργασία, αλλά και τα φυσικά μεταλλικά αναψυκτικά «Βίκος», που κυκλοφορούν από το 2014 και είναι τα μόνα αναψυκτικά που παράγονται με φυσικό μεταλλικό νερό.

Η διασφάλιση της ποιότητας των προϊόντων της, ήταν εξαρχής ζήτημα ύψιστης σημασίας για την εταιρεία Βίκος. Όλα τα προϊόντα της παράγονται σύμφωνα με τις πιο αυστηρές προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ η εταιρεία έχει πιστοποιηθεί (ISO 9001/2008) για τα συστήματα διασφάλισης ποιότητας που έχει αναπτύξει και εφαρμόζει, την ώρα που είναι από τις πρώτες εταιρείες στον χώρο των εμφιαλωμένων νερών στην Ελλάδα που απέκτησε πιστοποιητικό HACCP. Αξίζει να σημειωθεί, πως ιδιαίτερη προσοχή δίνεται και στην ποιότητα των υλικών συσκευασίας και στον πρωτοποριακό σχεδιασμό της φιάλης και της ετικέτας: Η Βίκος Α.Ε. είναι η πρώτη ελληνική βιομηχανία στον χώρο των εμφιαλωμένων νερών που χρησιμοποίησε βιδωτό καπάκι, ώστε να διαφυλάξει την μικροβιακή καθαρότητα του προϊόντος.

Δίπλα στην κοινωνία

Ούτε στιγμή στην τριαντάχρονη πορεία της, δεν αποκόπηκε η Βίκος Α.Ε. από την ελληνική κοινωνία και ειδικά από την τοπική. Αντίθετα, με δράσεις στηρίζει δυναμικά όλους εκείνους που το χρειάζονται, στηριζόμενη και η ίδια, πάντα, στις αρχές της αειφορίας και της βιώσιμης ανάπτυξης. Το πρόγραμμα «Ο Β-οίκος της ζωής μας» συμπυκνώνει τη φιλοσοφία και το όραμα της εταιρείας από την αρχή της ύπαρξής της, τη δύναμη της προσφοράς, να στέκεται δίπλα στο περιβάλλον, τον πολιτισμό και τον εθελοντισμό.

«Να ζούμε, να αναπτυσσόμαστε και να επιχειρούμε πάντα με σεβασμό στον κοινό μας ‘οίκο’, τον πλανήτη μας», είναι το κεντρικό μότο των δράσεων, από τις οποίες ενδεικτικά αναφέρουμε στον τομέα του περιβάλλοντος, , καθαρισμούς θαλασσών και ποταμιών και ενημερωτικές δράσεις, ενώ στον τομέα του πολιτισμού, από το 2020 στηρίζει το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου και το Φεστιβάλ Δωδώνης.

vikos-nt-1-3.jpg
Δράση "Crystal Seas", Acheron Actions, παραλία Αμμουδιάς

Η προσφορά της Βίκος Α.Ε. στον τομέα της αιμοδοσίας είναι πραγματικά συγκινητική, καθώς με κεντρικό μήνυμα «Όσο φυσικό είναι να πίνεις νερό, τόσο φυσικό είναι να δίνεις αίμα», η εθελοντική αιμοδοσία βρίσκεται στο επίκεντρο των δράσεών της από το 2010. Σε συνεργασία με το Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων Γ. Χατζηκώστα και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών (ΠΟΣΕΑ), διοργανώνονται συχνά εθελοντικές αιμοδοσίες, στις οποίες συμμετέχουν οι εργαζόμενοι της εταιρείας και εθελοντές. Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως σε συνεργασία με τον οργανισμό HOPEgenesis, η Βίκος Α.Ε. «υιοθετεί» τους Δήμους Ζαγορίου και Πωγωνίου στηρίζοντας νέα ζευγάρια που θέλουν να τεκνοποιήσουν, ώστε να μείνουν και να δημιουργήσουν στον τόπο τους.

Με τη δύναμη της παράδοσης, η ροή της Βίκος Α.Ε. συνεχίζει να κυλάει ορμητικά στο μέλλον. Με σεβασμό στις αξίες, την ιστορία, την οικογένεια και την κοινωνία, χτίζει ένα βιώσιμο αύριο, αξιοποιώντας τις διδαχές των γιαγιάδων και των παππούδων μας στην πράξη. Η αρμονική ανάπτυξη γίνεται θεμέλιο της εξέλιξης και η Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων (Βίκος Α.Ε.) προχωρά με δυναμική ροή για τα επόμενα, τουλάχιστον 30 χρόνια δράσης και δημιουργίας.

Δείτε το αφιέρωμα στα 30 χρόνια Βίκος εδώ