ΚΟΣΜΟΣ

«Γελοία» η αναγνώριση από την γερμανική βουλή της Γενοκτονίας των Αρμενίων

«Γελοία» η αναγνώριση από την γερμανική βουλή της Γενοκτονίας των Αρμενίων
REUTERS/Umit Bektas

Ο τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε σήμερα ότι η απόφαση που αναμένεται να υιοθετηθεί από τους Γερμανούς βουλευτές, σύμφωνα με την οποία η μαζική σφαγή των Αρμενίων το 1915 θα αναγνωριστεί ως γενοκτονία, είναι «γελοία» και επιζήμια για τις σχέσεις Γερμανίας – Τουρκίας.

Οι Γερμανοί βουλευτές αναμένεται την Πέμπτη να υιοθετήσουν ψήφισμα για την σφαγή από τις δυνάμεις των Οθωμανών, 1,5 εκατομμυρίων Αρμενίων, πριν περίπου έναν αιώνα.

Η Τουρκία απορρίπτει κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς ότι πρόκειται για γενοκτονία.

Η γερμανική βουλή είχε αναβάλει πέρυσι την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων φοβούμενη τις αντιδράσεις της Άγκυρας.

«Πολλοί βουλευτές στο Βερολίνο θα σκέφτονται σίγουρα ότι κακώς δεν το ψηφίσαμε πέρυσι», διότι φοβούνται «μήπως βρεθεί σε κίνδυνο η ούτως ή άλλως εύθραυστη συμφωνία για τους πρόσφυγες» γράφει χαρακτηριστικά η ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού «Der Spiegel».

Ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τηλεφώνησε χθες το βράδυ στην καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και εξέφρασε την ανησυχία του για τη διατύπωση του ψηφίσματος.

Οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται αυτή τη στιγμή «σε υψηλότατο επίπεδο», της είπε. Μετά την ψηφοφορία της Πέμπτης όμως η Τουρκία θα σκεφτεί για τις πιθανές αντιδράσεις της. Εάν η Γερμανία «πέσει σε αυτήν την παγίδα, αυτό θα έβλαπτε τις μελλοντικές μας σχέσεις, τις διπλωματικές, τις οικονομικές, τις πολιτικές, τις εμπορικές, τις στρατιωτικές», προειδοποίησε ο Ερντογάν. «Ένα τέτοιο ψήφισμα θα επιβάρυνε τις σχέσεις των δύο εταίρων του ΝΑΤΟ. Όλα αυτά πρέπει να ληφθούν υπόψη».

Σφοδρές επικρίσεις από τουρκικής πλευράς υπάρχουν ήδη εδώ και μέρες: η πρόσφατη κατηγορηματική δήλωση του Γερμανού προέδρου Γιόακιμ Γκάουκ ότι «πρόκειται για γενοκτονία», προκάλεσε διπλωματική κρίση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ