ΚΟΣΜΟΣ

Ο Νιλ Άρμστρονγκ και ο Μπαζ Όλντριν περνούσαν υπέροχα στο διάστημα.

Ο Νιλ Άρμστρονγκ και ο Μπαζ Όλντριν περνούσαν υπέροχα στο διάστημα.

20 Ιουλίου 1969. Οι αστροναύτες Νιλ Αρμστρονγκ και Μπαζ Όλντριν γίνονται οι πρώτοι άνθρωποι στην ιστορία της ανθρωπότητας που χαιρέτησαν τον Ήλιο, όχι από τη Γη. Επιτέλους η NASA είχε καταφέρει να κάνει την επανδρωμένη εξερεύνηση της Σελήνης πραγματικότητα με την αποστολή του Απόλλων 11. Η ιστορία είχε γυρίσει μια νέα ουράνια σελίδα.

Αυτό το φωτογραφικό αρχείο είναι πλέον διαθέσιμο σε όλους με μια πράξη της NASA συγκινητική, αν όχι γενναιόδωρη. Περισσότερες από 8.400 φωτογραφίες ιλιγγιώδους ανάλυσης (1800 dpi) έχουν ανέβει στην ιστοσελίδα φιλοξενίας φωτογραφιών Flickr.

To λεύκωμα των αποστολών μπόρεσε να γίνει πραγματικότητα καθώς η NASA είχε εφοδιάσει τα πληρώματα των αποστολών “Απόλλων” με αναλογικές φωτογραφικές μηχανές μεσαίου φορμά, της Hasselblad, των οποίων το φίλμ έχει τη δυνατότητα να συλλαμβάνει πολύ λεπτομερείς εικόνες, σε σχέση με το συμβατικό φίλμ 35mm. Τα ιστιορικά στιγμιότυπα αρχειοθετήθηκαν, ψηφιοποιήθηκαν και απέκτησαν ζωντάνια χάρη στην εντατική προσπάθεια πολλών που τις ανέδειξαν με επιμονή για τις θηριώδεις αναλύσεις που απαιτεί η τεχνολογία σήμερα.

Είναι μόλις η αρχή

Επικεφαλής του άθλου ο Kipp Teague που ανέλαβε με κίνητρο το δικό του πάθος να δημιουργήσει το Project Apollo Archive σε συνεργασία με τον Eric Jones του Apollo Lunar Surface Journal. Το δικτυακό αρχείο για τις αποστολές στη Σελήνη εξιστορεί τόσο τις αποστολές που έμειναν σε γήινη ή σεληνιακή τροχιά (Apollo 7, 8, 9, 10), όσο και αυτές που προσεδαφίστηκαν στη Σελήνη (11, 12, 14, 15, 16, 17) και η περιπετειώδης αποστολή 13.

“Aυτό το αρχείο είναι μονάχα η αρχή” δήλωσαν οι δημιουργοί του καθώς, αν και περιλαμβάνονται όλες σχεδόν οι αποστολές υπάρχει πληθώρα ακόμη φωτογραφιών από τις αποστολές “Aπόλλων” 7, 8, 9, 10 και 13, που θα το εμπλουτίζουν σταδιακά μέσα στους επόμενους μήνες.

Απάντηση στη συνωμοσιολογία

Πρόκειται για μια εικονογραφημένη απάντηση της Εθνικής Υπηρεσία Αεροναυπηγικής και Διαστήματος στους συνωμοσιολόγους που πολλά χρόνια αμφισβητούσαν την προσεδάφιση των αστροναυτών της αποστολής Απόλλων 11 στη Σελήνη. Η ιστορική απάντηση άργησε περίπου 46 χρόνια αλλά άξιζε τον κόπο και το βλέμμα μας.

Καθώς η ανακοίνωση για ύπαρξη ροών νερού στον Άρη ανανεώνει το ενδιαφέρον για τα ουράνια σώματα, η NASA επαναφέρει στην επικαιρότητα μια σειρά από ιστορικές αποστολές που τερματίστηκαν ίσως βίαια, σίγουρα όμως πρόωρα το 1972 καθώς το ενδιαφέρον του κόσμου είχε μειωθεί και το κόστος είχε εκτοξευθεί.

H NASA σχεδιάζει σχεδιάζει επανδρωμένη αποστολή στον Κόκκινο Πλανήτη τη δεκαετία του 2030.

Η πρόσβαση στο αρχείο της κατάκτησης του διαστήματος παραδόθηκε εδώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ