ΚΟΣΜΟΣ

Μακελάρης του Ορλάντο: Ό,τι ξέρουμε μέχρι στιγμής

Μακελάρης του Ορλάντο: Ό,τι ξέρουμε μέχρι στιγμής
MySpace

Η φωτογραφία του Όμαρ Ματίν στη σχολική επετηρίδα περνάει σχεδόν απαρατήρητη: δείχνει έναν έφηβο με πυκνά μαύρα μαλλιά, πεταχτά δόντια, σεμνό χαμόγελο και ένα αδιόρατο μουστακάκι.

Η μεταμόρφωσή του, από ποδοσφαιριστής στην ομάδα του λυκείου σε δράστη της χειρότερης μαζικής δολοφονίας στα χρονικά των ΗΠΑ, εγείρει μια σειρά από ερωτήματα. Γιατί; Υπήρχαν, έστω και ανεπαίσθητα, σημάδια; Πώς πέρασε στο τζιχαντιστικό Ισλάμ;

1752416915575ec8f97f500130953209 v4 big

Πηγή: MySpace

Οικογειακή ζωή

Η πρώην σύζυγός του, Σιτόρα Γιουσούφι, τον χαρακτήρισε διπολικό, διαταραγμένο, έναν άνθρωπο με βίαιο χαρακτήρα και εξέφρασε υπόνοιες για ιδιαίτερες σεξουαλικές του προτιμήσεις. Υποστήριξε μάλιστα ότι στις εκρήξεις του την ξυλοκοπούσε και την κακοποιούσε σωματικά ενώ "εξέφραζε μίσος για τα πάντα".

Η Γιουσούφι εξήγησε ότι τον γνώρισε μέσω του διαδικτύου πριν από περίπου οκτώ χρόνια και αποφάσισε να μετακομίσει στη Φλόριντα για να τον παντρευτεί. "Δεν ήταν σταθερός. Με χτυπούσε. Απλώς ερχόταν και άρχιζε να με χτυπάει επειδή δεν είχε τελειώσει ακόμη το πλυντήριο ή για παρόμοιους λόγους".

Η Σιτόρα "σώθηκε" από τους συγγενείς της μόλις τέσσερις μήνες μετά τον γάμο της που έληξε με διαζύγιο, το 2009.

640x640 5

"Συχνά τσακωνόταν με τους γονείς του. Όμως, καθώς μόνο εγώ ήμουν στη ζωή του, η περισσότερη από τη βία του κατευθυνόταν προς εμένα" είπε η Γιουσούφι μιλώντας σε δημοσιογράφους από το Μπόλντερ του Κολοράντο όπου μένει σήμερα.

Πηγή: MySpace

Όνειρα και φιλοδοξίες

Σύμφωνα με την πρώην σύζυγό του, ο Ματίν ονειρευόταν να γίνει αστυνομικός. Είχε προσπαθήσει μάλιστα να περάσει στη σχολή αστυνομίας, ενώ είχε εργαστεί ως σωφρονιστικός υπάλληλος σε ίδρυμα ανηλίκων στο Φορτ Πιρς της Φλόριντα.

Ο ιμάμης του Φορτ Πιρς -μια πόλη στα νοτιοανατολικά παράλια της Φλόριντα, σχεδόν 200 χιλιόμετρα από το Ορλάντο- τον περιγράφει ως έναν ήσυχο άνθρωπο που δεν είχε σχέσεις με τους υπόλοιπους πιστούς.

"Δεν είχε σχεδόν κανέναν φίλο. Ερχόταν με τον μικρό γιο του το βράδυ για να προσευχηθεί και μετά έφευγε αμέσως", αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο ιμάμης τόνισε ότι ο Ματίν ουδέποτε του εξέφρασε απόψεις για συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες. Συνήθως προσευχόταν στο τέμενος μερικές ημέρες την εβδομάδα, κυρίως τα βράδια, δίχως να εμφανίζει σημάδια ριζοσπαστικοποίησης, όπως είπαν στο Reuters άλλοι πιστοί που σύχναζαν στο ίδιος τζαμί.

Ο Ματίν γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη από Αφγανούς γονείς αλλά έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στη Φλόριντα όπου πήγε και σχολείο. Ένας παλιός συμμαθητής του είπε ότι ήταν ένας έφηβος που αγαπούσε το ποδόσφαιρο, όπως οι περισσότεροι.

Ο Σάμιουελ Κινγκ, που φοιτούσε σε μεγαλύτερη τάξη, είπε ότι οι δυο τους μιλούσαν συχνά αφού αποφοίτησε ο Ματίν, το 2004. Εργάζονταν άλλωστε στο ίδιο εμπορικό κέντρο αλλά σε διαφορετικά καταστήματα. Όπως αναφέρει, ο άνθρωπος που γνώριζε μέχρι το 2009 δεν φαινόταν να είναι ομοφοβικός.

omar mateen 111 e1465751889104 copy

Πηγή: MySpace

Το FBI και η σύνδεση με τον εξτρεμισμό

Ο πατέρας του Ματίν, Μιρ Σεντίκ, υποστήριξε μιλώντας στο NBC News ότι το μακελειό δεν σχετίζεται με τη θρησκεία. Την προηγουμένη μέρα του μακελειού, πατέρας και γιος συναντήθηκαν αλλά τίποτα δεν πρόδιδε ότι η οργή του Όμαρ ήταν έτοιμη να ξεσπάσει.

"Δεν παρατήρησα τίποτα κακό. Ήταν πολύ ομιλητικός".

Το FBI είχε ανακρίνει δύο φορές τον Όμαρ Ματίν για "ύποπτους" δεσμούς" με τζιχαντιστές. Η πρώτη έρευνα έγινε το 2013, όταν ο Ματίν είχε κάνει εμπρηστικές δηλώσεις σε συναδέλφους του, αφήνοντας να εννοηθεί ότι "συμπαθούσε" τους εξτρεμιστές του ιερού πολέμου, όπως ανέφερε ο ειδικός πράκτορας του FBI, Ρον Χόπερ.

Εκείνη την περίοδο εργαζόταν ως φύλακας ασφαλείας στην G4S, μια βρετανική πολυεθνική εταιρεία, η οποία παρέχει και υπηρεσίες φύλαξης σε ομοσπονδιακά κτίρια στη Φλόριντα. Είχε προσληφθεί το 2007 και έφερε όπλο στο πλαίσιο των καθηκόντων του.

Ο Ντάνιελ Κάιμ, ένας φύλακας που εργαζόταν επίσης στην G4S, είπε ότι είχε συναντηθεί με τον Ματίν τρεις-τέσσερις φορές. "Ποτέ δεν χαμογελούσε. Αν του έλεγες καλημέρα, απλώς σε προσπερνούσε" ανέφερε. Ένας άλλος συνάδελφός τους, ο Ντάνιελ Γκιλρόι, χαρακτήρισε "μόνιμο" τον θυμό που εξέπεμπε ο 29χρονος.

"Κάθε φορά που περνούσε μια γυναίκα ή κάποιος Αφροαμερικανός, έλεγε φριχτές λέξεις" ισχυρίστηκε ο Γκιλρόι μιλώντας στο Fox News.

Το 2014 το FBI ανέκρινε ξανά τον Ματίν, αυτή τη φορά για πιθανούς δεσμούς του με τον Μόνερ Μοχάμαντ Αμπού Σάλα, έναν Αμερικανό πολίτη ο οποίος ανατινάχτηκε σε επίθεση αυτοκτονίας στη Συρία έχοντας προηγουμένως συμπράξει με τον ISIS. Τελικώς, οι πράκτορες της ομοσπονδιακής αστυνομίας έκριναν ότι οι επαφές του με τον Αμπού Σάλα ήταν "μηδαμινές" και ότι ο ίδιος δεν συνιστούσε ουσιαστική απειλή για την ασφάλεια των ΗΠΑ.

Δεν μπήκε έκτοτε στο μικροσκόπιο των αρχών, ούτε βρισκόταν υπό παρακολούθηση, μέχρι την ημέρα των επιθέσεων.

Το Ισλαμικό κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την αιματηρή επίθεση σε ραδιοφωνικό του μήνυμα. Μάλιστα, πριν από την επίθεση ο Ομάρ Ματίν, ο οποίος το 2011 και 2012 είχε πάει στη Σαουδική Αραβία για προσκήνυμα, είχε ανεβάσει στο λογαριασμό του στο Facebook ανάρτηση όπου γνωστοποιούσε ότι ορκίστηκε πίστη στον ηγέτη του ISIS, αλ-Μπαγκντάντι.

Όπως είπε ο Μπαράκ Ομπάμα, ο δράστης έδρασε μόνος του, «εμπνευσμένος από διάφορες πηγές πληροφόρησης εξτρεμιστικού περιεχομένου στο διαδίκτυο».

Ο μακελάρης του Ορλάντο είχε κατά το πρόσφατο παρελθόν άδεια οπλοφορίας αλλά και άδεια από τις πολιτειακές αρχές για να εργάζεται ως φύλακας ασφαλείας. Φέρεται εγγεγραμμένος στους ψηφοφόρους του Δημοκρατικού Κόμματος.

Το αιματηρό χτύπημα

Στις 12 Ιουνίου, ο Ματίν εισέβαλε οπλισμένος στο κλαμπ "Pulse" του Ορλάντο και άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως. Σαράντα εννιά νέοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, στη μεγαλύτερη μαζική δολοφονία στην ιστορία των ΗΠΑ. Ο πεντηκοστός, ήταν ο ίδιος, ο οποίος έπεσε νεκρός από τις σφαίρες των αστυνομικών.

Ένας από τους θαμώνες του κλαμπ αποκάλυψε, μάλιστα, ότι τον είχε δει στο ίδιο κλαμπ τουλάχιστον 12 φορές πριν από το φονικό και συνήθως καθόταν σε μια γωνία και έπινε μόνος του. Άλλες φορές, όμως, είπε, μεθούσε τόσο πολύ που δεν γινόταν να περάσει απαρατήρητος.

Διαβάστε ακόμη:

Η χειρότερη μαζική δολοφονία στην Ιστορία των ΗΠΑ

Μακελειό Ορλάντο: Αυτοί που χάθηκαν και οι ιστορίες τους

Στο Ορλάντο την Πέμπτη ο Μπαράκ Ομπάμα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ