ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Μπαράζ τουριστικών επενδύσεων στα ελληνικά νησιά

Μπαράζ τουριστικών επενδύσεων στα ελληνικά νησιά
pixabay

Xρονιά έντονης επενδυτικής δραστηριότητας στον ελληνικό τουρισμό αποδεικνύεται και το 2023 με εμβληματικές επενδύσεις σε ξενοδοχεία είτε να βρίσκονται σε εξέλιξη, είτε να σχεδιάζονται σε δημοφιλή νησιά της χώρας μας.

Ο ελληνικός τουρισμός συνεχίζει να «χτίζει» να σταδιακά ένα πιο αναβαθμισμένο προϊόν προκειμένου να καλύψει τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες αλλά και να προσελκύσει επισκέπτες και υψηλότερων εισοδημάτων.

Την ίδια στιγμή η ξενοδοχειακή βιομηχανία της Ελλάδας βρίσκεται στο «ραντάρ» του ενδιαφέροντος και των Ελλήνων ξένων επενδυτών. Τα στοιχεία της εταιρείας ερευνών GBR Consulting δείχνουν ότι τους πρώτους τρεις μήνες του 2023 έχουν καταγραφεί συναλλαγές εκατομμυρίων ευρώ, καθώς πολλές μονάδες σε όλη τη χώρας «άλλαξαν χέρια». Συγκεκριμένα καταγράφηκαν συναλλαγές άνω των 320 εκατ. ευρώ που αφορούν σε υφιστάμενα ξενοδοχεία.

Ο τουριστικός κλάδος πρωταγωνιστεί τα τελευταία χρόνια σε σταθερή βάση στις νέες επενδύσεις που φτάνουν στον οργανισμό Εnterprise Greece ενώ σε αναμονή για την ένταξή τους στο καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων βρίσκονται νέα έργα σε δημοφιλή νησιά της όπως η Μύκονος η Σαντορίνη και η Κρήτη.

Την ίδια στιγμή οι «μηχανές ζεσταίνονται» για την έναρξη μίας σειράς από εμβληματικές επενδύσεις ενώ οι θετικές προβλέψεις για τον ελληνικό τουρισμό και τα επόμενα χρόνια οδηγούν πολλούς επενδυτές στην επιτάχυνση των διαδικασιών για την έναρξη των έργων τους.

Στην Κρήτη, για παράδειγμα, εντός των επόμενων μηνών αναμένεται να ξεκινήσει η επένδυση για το Elounda Hills της εταιρείας Mirum Hellas, η οποία αναμένεται να ξεπεράσει τα 500 εκατ. ευρώ. Η πρώτη φάση περιλαμβάνει ένα πολυτελές ξενοδοχείο με 137 δωμάτια, 66 branded βίλες και 81 branded διαμερίσματα, παραλιακά κλαμπ, εστιατόρια και μια μαρίνα στην οποία θα δημιουργηθεί κι ένα μικρό μπουτίκ ξενοδοχείο 15 κλειδιών.

Στα έργα που δρομολογούνται είναι και το νέο Ikos Kissamos, επένδυση ύψους 125 εκατ. ευρώ, του ομίλου Sani/Ikos για νέο 5 αστέρων ξενοδοχείο, δυναμικότητας 1.280 κλινών στην Κίσσαμο Χανίων. Επίσης στη Σητεία της Κρήτης, η τουριστική επένδυση της Minoan Plc., στο Κάβο Σίδερο, ύψους 270 εκατ. ευρώ για λειτουργία ξενοδοχειακής μονάδας και τουριστικών κατοικιών.

Ο ίδιος όμιλος ενισχύει την παρουσία του στην Κέρκυρα, με το Ikos Odisia μια επένδυση ύψους περί τα 125 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για την ανακαίνιση του ιστορικού Club Med, στο οποίο θα δημιουργηθούν 395 δωμάτια, σουίτες και bungalows, μια επένδυσης ύψους περί τα 125 εκατ. ευρώ.

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι κατασκευαστικές εργασίες στον Σκορπιό, για την ανάπτυξη υπερπολυτελούς ξενοδοχειακού συγκροτήματος ενώ με βάση το τροποποιημένο επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας ΜΥΚΗΝΑΙ ΑΕ, η επένδυση αγγίζει περίπου τα 200 εκατ. ευρώ.

Τουριστική επένδυση 280 εκατ. για την ανέγερση πολυτελούς ξενοδοχειακού συγκροτήματος στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Πεταλιών σχεδιάζει και η Grivalia Hospitality ενώ προβλέπεται επίσης και η ανάπτυξη πολυτελών branded κατοικιών.

Δείτε το αφιέρωμα του CNN Greece στον Τουρισμό 2023 εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ