ΚΟΣΜΟΣ

Brexit ή Bremain: Η πολυτάραχη σχέση της Μ. Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση

Brexit ή Bremain: Η πολυτάραχη σχέση της Μ. Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση

23 Ιουνίου, η τύχη της Μεγάλης Βρετανίας βρίσκεται στα χέρια των πολιτών της, καθώς οι βρετανοί αποφασίζουν αν η χώρα θα παραμείνει στην ένωση των 28 ή αν θα συνεχίσει μια μοναχική πορεία.

Η απόφαση είναι κρίσιμη τόσο για την Βρετανία όσο και για την Ε.Ε. – ειδικά από τη στιγμή που αρκετοί αξιωματούχοι και αναλυτές φοβούνται ένα κύμα αλλεπάλληλων δημοψηφισμάτων σε άλλες χώρες μέλη.

εοκ 1957

1957: ΕΟΚ και Βρετανία

Όταν δημιουργήθηκε η Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ) το 1957, υπήρχαν μόνο έξι μέλη: η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, το Βέλγιο, η Ολλανδία και το Λουξεμβούργο.

Η ΕΟΚ δημιουργήθηκε με στόχο την δόμηση ισχυρών οικονομικών δεσμών μετά την καταστροφή που γνώρισε η ήπειρος με τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο στην βάση που το είχε θέσει ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, ο οποίος είχε κάνει λόγο, το 1946, για «ένα είδος Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης».

Στόχος της κοινότητας ήταν η δημιουργία μιας κοινής αγοράς, όπου τα αγαθά, οι υπηρεσίες και οι άνθρωποι θα μπορούσαν να μετακινούνται με μεγαλύτερη ελευθερία.

ντε γκολ

1961-1967: Η Γαλλία λέει «όχι» στην ένταξη της Μ. Βρετανίας

Στην διάρκεια του 1961, η Μεγάλη Βρετανία, η Ιρλανδία και η Δανία υπέβαλαν επίσημο αίτημα για την ένταξή τους στην ΕΟΚ.

Τον Ιανουάριο του 1963, ο Γάλλος πρόεδρος Σαρλ ντε Γκώλ εξέφρασε τις ανησυχίες της χώρας του για τις συνέπειες που θα είχε η συμμετοχή της Μ. Βρετανίας λόγω των στενών δεσμών της με τις ΗΠΑ. Λίγες μέρες μετά οι χώρες που είχαν ζητήσει ένταξη, είδαν τις διαπραγματεύσεις να αναστέλλονται.

Ο ντε Γκωλ είχε πει ότι θα έβαζε εκ νέου βέτο στην ένταξη της Βρετανίας αν εκείνη υπέβαλε αίτημα το 1967. Η ενταξιακή πορεία της Βρετανίας κέρδισε έδαφος μετά την παραίτηση ντε Γκωλ, το 1969.

1973: Η Βρετανία μπαίνει στην ΕΟΚ

Η Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα καλωσόρισε τρία νέα μέλη: την Ιρλανδία, την Δανία και το Ηνωμένο Βασίλειο ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό τους στα εννιά μέλη.

Ο ηγέτης των εργατικών Χάρολντ Γουίλσον έπειτα από την εκλογική του νίκη επαναδιαπραγματεύθηκε τους όρους ένταξης της χώρας στην ΕΟΚ και προχώρησε σε δημοψήφισμα. Στις 5 Ιουνίου του 1975, η Μ. Βρετανία ψήφισε την παραμονή της στην ΕΟΚ, με 67%.

1984: Η Βρετανία κερδίζει καλύτερους όρους για τον προϋπολογισμό της

Το 1984, η Βρετανία διαπραγματεύτηκε επιτυχώς καλύτερους όρους για τον προϋπολογισμό της, έπειτα από τις απειλές της τότε πρωθυπουργού Μάργκαρετ Θάτσερ να αναστείλει τις πληρωμές. Εκείνη την εποχή, η Βρετανία είχε την μεγαλύτερη συνεισφορά στον προϋπολογισμό της Ε.Ε. – κυρίως λόγω της πρόσβασης σε γεωργικές επιδοτήσεις – παρά το γεγονός ότι ήταν ένα από τα πιο φτωχά μέλη, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Κοινοβουλίου.

Το 2005, η χώρα συμφώνησε να υποχωρήσει σε κάποιες εκπτώσεις στον προϋπολογισμό της, ώστε να βοηθήσει στην διεύρυνση της Ε.Ε.

Keep the Pound Leaflet Front

1979-2002: Η Μεγάλη Βρετανία κρατά την στερλίνα

Το 1979, εισήχθησαν το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Σύστημα και ο μηχανισμός συναλλαγματικών ισοτιμιών (ERM) με την προσδοκία της σταθερότητας στην Ευρώπη.

Η Βρετανία έφυγε από τον μηχανισμό συναλλαγματικών ισοτιμιών, αφού αποτέλεσε μέρος του για πολύ μικρό χρονικό διάστημα στις αρχές του 1990, για να αποχωρήσει στη συνέχεια μετά την Μαύρη Τετάρτη και την κρίση του νομίσματός της το 1992.

Το 1992, η Συνθήκη του Μάαστριχτ υπεγράφη, αναδεικνύοντας την αλλαγή στον προσανατολισμό της Ένωσης και σε άλλα θέματα πέραν της οικονομίας. Η Συνθήκη προέβλεπε την αλλαγή της ονομασίας της Ένωσης από ΕΟΚ σε Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ έθεσε τις βάσεις για την εισαγωγή του νέου ενιαίου νομίσματος, του ευρώ.

Το ευρώ έκανε πρεμιέρα το 1999 και μέχρι το 2002, 12 μέλη είχαν υιοθετήσει το νόμισμα. Η Μεγάλη Βρετανία απείχε.

2007: Η οικονομική κρίση πλήττει την Ευρώπη

Όταν ξέσπασε η παγκόσμια οικονομική κρίση, πολλές ευρωπαϊκές χώρες που είχαν μεγάλα ποσοστά δανεισμού επλήγησαν περισσότερο. Οι χώρες αυτές έλαβαν οικονομική βοήθεια από το ΔΝΤ, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και άλλες χώρες μέλη.

2013: Οι Βρετανοί πρέπει να «έχουν λόγο»

Τον Ιανουάριο του 2013, ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον είπε πως αν οι Συντηρητικοί κερδίσουν τις εκλογές του 2015, η κυβέρνηση θα επαναδιαπραγματευθεί σκληρά τους όρους παραμονής της χώρας στην Ε.Ε. και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα.

ΤΣΟΡΤΣΙΛ

2015: Νομοθεσία για το δημοψήφισμα

Στις 27 Μαΐου του 2015, η βασίλισσα Ελισάβετ έδωσε το «πράσινο φως» στην προτεινόμενη νομοθεσία από την κυβέρνηση των Συντηρητικών για την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

2016: Ανακοινώνεται η ημερομηνία και ξεκινούν οι καμπάνιες

Στα μέσα Φεβρουαρίου, ο Ντέιβιντ Κάμερον κατάφερε να διαπραγματευτεί μια συμφωνία με την Ε.Ε. σχετικά με την ανταγωνιστικότητα, την οικονομική προστασία ενώ οριστικοποιήθηκε η ημερομηνία διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, στις 23 Ιουνίου του 2015.

Από τον Φεβρουάριο και μετά η πολιτική ρητορική και από τις δύο πλευρές εντάθηκε ενώ οι καμπάνιες ξεκίνησαν στις 15 Απριλίου.

23 Ιουνίου 2016: Η μέρα της κρίσης

Μια ερώτηση θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης παγκοσμίως, τι θα ψηφίσει η Μεγάλη Βρετανία;
Οι δημοσκοπήσεις παρουσιάζουν ένα αμφίρροπο αποτέλεσμα το οποίο θα κριθεί στο νήμα, με τους αναποφάσιστους να αγγίζουν ποσοστό 11%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ