ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Γιουσέιν Μπολτ εναντίον Μπομπ Μάρλεϊ σημειώσατε 2

Γιουσέιν Μπολτ εναντίον Μπομπ Μάρλεϊ σημειώσατε 2

Μπορεί ο Γιουσέιν Μπολτ να είναι ένας θρύλος ζωντανός, ωστόσο δεν είναι και κανένας ...Μπομπ Μάρλεϊ.

Μετά τις κούρσες που τον έχουν αναδείξει στον πιο γρήγορο άνθρωπο στον κόσμο και τον πρώτο αθλητή που κατακτά χρυσό μετάλλιο στα 100 μέτρα σε τρεις Ολυμπιακούς Αγώνες στη σειρά, ο Γιουσέιν είναι ένας μύθος για τον κόσμο του αθλητισμού. Κυρίως όμως για τη χώρα του.

Ωστόσο πολλοί ενοχλήθηκαν όταν ο ελληνικής καταγωγής sportscaster του ESPN Mπομπ Κόστας, σε μια δόση άκρατης υπερβολής, είπε ότι ο κορυφαίος σπρίντερ όλων των εποχών είναι ανώτερος του βασιλιά της ρέγκε, Μπομπ Μάρλεϊ, σε σημαντικότητα.

“Η σύγκριση του Mπομπ Κόστας είναι εύλογη όταν κάποιος γνωρίζει μόνο δύο Τζαμαϊκανούς στη ζωή του” σχολίασε ένας χρήστης.

“Βλασφημία” είπαν άλλοι. “Eίμαι σίγουρος ότι ο Μπομπ Κόστας προτιμάει την διασκευή του ‘No Woman No Cry’ από τον Wyclef παρά το πρωτότυπο” συμπλήρωσε ένας τρίτος χρήστης στο Twitter.

O Mάρλεϊ πέθανε σε ηλικία 36 ετών το 1981 και έκτοτε είναι ένα σύμβολο του πνεύματος της πατρίδας του Γιουσέιν Μπολτ, όχι μόνο για τη μουσική αλλά και για την ρητορική των κοινωνικών αλλαγών και της ενότητας που διακήρυσσε. Ο Μάρλεϊ ήταν ένας μουσουργός με ακτιβιστική δράση, ο Μάρλεϊ ήταν πολλά.

Μετά από την αναφορά του Μπομπ Κόστας η εταιρία δημοσκοπήσεων Q Scores Co. αποφάσισε να δει τα ποσοστά δημοφιλίας των δύο. Αυτό που ανακάλυψαν είναι ότι 69% των Τζαμαϊκανών θεωρούν τον Μάρλεϊ ένα πρόσωπο ιστορικό για την πατρίδα τους. Το ποσοστό του Μπολτ είναι 39% διευκρινίζει η ιστοσελίδα MarketWatch. O 29χρονος Γιουσέιν Μπολτ δεν μοιάζει να ενοχλείται καθόλου με τον παραλληλισμό ωστόσο κανένας δεν θα τον ήθελε να τραγουδήσει a capella το “One Love" του Μπομπ Μάρλεϊ ποτέ ξανά. Όπως και έκανε με ενθουσιασμό μετά από παρότρυνση δημοσιογράφου -ακόμη και όταν καθώς τον βλέπεις να γράφει ιστορία στον στίβο αυτό που θα ήθελες να τον συνοδεύει είναι ένα “Could you be loved”.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ