ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το φιλοδώρημα των 5.862 ευρώ & οι άγνωστες ευεργεσίες του Τζ. Μάικλ συγκινούν

Το φιλοδώρημα των 5.862 ευρώ & οι άγνωστες ευεργεσίες του Τζ. Μάικλ συγκινούν

O Τζορτζ Μάικλ δίχασε πολλούς. Για εκείνους που επέμειναν να μείνουν σε όλα όσα του χρέωσαν οι φυλλάδες ο Βρετανός κυπριακής καταγωγής σταρ που όρισε την pop ήταν ένας "έκλυτος, ένας άντρας που ξόδεψε τη ζωή του με ναρκωτικά" και άλλες καταραμένες συνήθειες -που σπάνια ήταν αληθινές.

Για τους υπόλοιπους που δεν μένουν στην φτηνή επιφάνεια των πραγμώτων ο Τζορτζ Μάικλ ήταν πολλά περισσότερα. Υπερασπιστής δικαιωμάτων της LGBT κοινότητας και ένας από τους καλλιτέχνες που ποτέ δεν φοβήθηκαν να μιλήσουν ανοιχτά για τη σεξουαλικότητα και τα στερεότυπα του machismo, o Μάικλ είχε έντονη φιλανθρωπική δράση χωρίς να "φωνάζει".

Με τον θάνατο του να έχει σοκάρει τον κόσμο της μουσικής, αυτή η έντονη φιλανθρωπική του δράση γίνεται πλέον ευρέως γνωστή με τον παρουσιαστή, σκηνοθέτη και παραγωγό Ρίτσαρντ Οζμάν να μιλάει για όλα όσα έκανε ο Μάικλ χωρίς να τα επικοινωνεί δημόσια, για όλες τις καλές πράξεις που έκανε ιδιωτικά.

Σύμφωνα με τον Οζμάν όταν ήταν παραγωγός του τηλεπαιχνιδιού Deal, μία διαγωνιζόμενη ήλπιζε ότι θα κέρδιζε 15 χιλιάδες λίρες προκειμένου να πληρώσει για την θεραπεία της για την εξωσωματική γονιμοποίηση που ήθελε να κάνει.

Τελικά όμως δεν κατάφερε να συγκεντρώσει αυτό το πόσο και τότε ο Τζορτζ Μάικλ που προφανώς, όπως είπε ο Οζμάν, παρακολούθησε το τηλεπαιχνίδι από την τηλεόραση, τηλεφώνησε στην εκπομπή έμαθε τα στοιχεία της παίκτριας και της έδωσε όλο το ποσό που χρειάζονταν για την θεραπεία. Αυτή η πρωτοβουλία του έμεινε μυστική μέχρι και την ημέρα του θανάτου του.

Βέβαια η φιλανθρωπική δράση του καλλιτέχνη ήταν γνωστή αφού είχε ενεργή συμμετοχή στην περίφημη Band Aid, στην οποία συμμετέχουν πολλοί Βρετανοί και Ιρλανδοί μουσικοί με σκοπό την συγκέντρωση χρημάτων για τα παιδιά της Αφρικής, ενώ ήταν και μέλος της οργάνωσης Rainbow Trust, που συγκεντρώνει χρήματα για παιδιά που πάσχουν από ανίατες ασθένειες.

Η Guardian αναφέρθηκε στη γενναιοδωρία του σε εκτενές ρεπορτάζ όπου αποκάλυψε ότι ο Τζορτζ Μάικλ φρόντιζε συχνά να υπάρχει ελεύθερη είσοδος για τους εργαζομενους του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Αγγλίας στις συναυλίες του (το δικό του ευχαριστώ για τη φροντίδα προς τους πολίτες που το είχαν ανάγκη) ενώ όπως αναφέρει ο τραγουδιστής και ακτιβιστής Billy Bragg "η στήριξή του στην κοινότητα LGBTQ, στην NHS και τους ανθρακωρύχους" ήταν κομμάτι της άγνωστης καθημερινότητας του.

Επιπλέον η ιδρύτρια και πρόεδρος της υπηρεσίας Childline που προσφέρει ψυχολογική και συμβουλευτική καθοδήγηση σε παιδιά που την έχουν ανάγκη αποκάλυψε πως ο Μαικλ δώρισε τα δικαιώματα εκμετάλλευσης του single του "Jesus to a Child" (1996) για τις ανάγκες του οργανισμού.

Χάρη στα εκατομμύρια που μας δώρισε, εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά πήραν την βοήθεια που χρειάζονται" σχολίασε η Dame Esther Rantzen.

Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που το τραγούδι-αφιέρωση στον σύντροφο του που έχασε από το AIDS στις αρχές των 90s έφερε έσοδα για καλό σκοπό.

Ο Μάικλ ήταν ένας από τους ανώνυμος φιλάνθρωπος της Βρετανίας που έδωσε οικονομική ενίσχυση στο Terrence Higgins Trust, της κυριότερης βρετανικής ένωσης που ασχολείται με τον ιό HIV και το AIDS. Αυτό δεν ήταν η εξαίρεση, ήταν ο κανόνας του.

Η The Guardian αποκαλύπτει ότι ο Μάικλ είχε δωρίσει τα δικαιώματα εκμετάλλευσης του τραγουδιού του "Last Christmas/Everything She Wants" για τον ίδιο σκοπό και παραχώρησε τα κέρδη από το "Don't Let the Sun Go Down on Me" στο London Lighthouse και την φιλανθρωπική οργάνωση για τα παιδιά Rainbow Trust.

Μια άλλη φορά έδωσε φιλοδώρημα 5.000 λίρες σε σερβιτόρα για να καλύψει τα έξοδα των σπουδών της ως νοσηλεύτρια -μόνη απαίτηση του να της δοθεί μετά την αποχώρηση του από το μαγαζί. Επιπλέον η ηθοποιός Emilyne Mondo αποκάλυψε την (προστατευμένη από τους προβολείς της δημοσιότητας) εθελοντική δραστηριότητα του σε καταφύγιο αστέγων.

Υποθέτω αν πρέπει (ή μάλλον αν κάτι αξίζει) να μας κληροδοτηθεί από τον Μάικλ πέρα από τη δισκογραφία, τις μελωδίες και όλα όσα μας έδωσε ως καλλιτέχνης είναι να είμαστε (φιλ)άνθρωποι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ