ΚΟΣΜΟΣ

Ο τρόμος πάνω από την Τουρκία: 15 επιθέσεις - 321 νεκροί

Ο τρόμος πάνω από την Τουρκία: 15 επιθέσεις - 321 νεκροί
REUTERS/Osman Orsal

Το 2016 η Τουρκία έγινε στόχος αρκετών επιθέσεων. Δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, σε έναν μακρύ κατάλογο τρομοκρατικών ενεργειών που σημειώνονται, δυστυχώς, ανά τακτά χρονικά διαστήματα στη γειτονική χώρα, εν μέσω της αναζωπύρωσης της σύρραξης με τους Κούρδους αυτονομιστές και ενώ ο πόλεμος στη Συρία συνεχίζει να μαίνεται. Και φυσικά το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό να κυριαρχείται από την παντοδύναμη, μετά την απόπειρα του πραξικοπήματος, εξουσία του Ερντογάν που επιβάλλεται με κάθε μέσο και κάθε τρόπο. 

Η πρώτη μέρα της νέας χρονιάς δεν ήταν καλή για την Τουρκία καθώς σημαδεύτηκε από μια νέα επίθεση σε πολυσύχναστο νυχτερινό κέντρο της Κωνσταντινούπολης, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 39 ανθρώπους.

Οι επιθέσεις αποδίδονται από τις τουρκικές Αρχές είτε στο Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν, PKK, είτε στο Ισλαμικό Κράτος.

Ας δούμε τις τρομοκρατικές επιθέσεις, αρχίζοντας από την τελευταία, το βράδυ της Πρωτοχρονιάς 2017:

- 1η Ιανουαρίου 2017: Τουλάχιστον 35 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους σε επίθεση ενός ενόπλου στη ντισκοτέκ Reina της Κωνσταντινούπολης. Δεν έχει υπάρξει ανάληψη της ευθύνης για την ενέργεια.

- 19η Δεκεμβρίου 2016: Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Τουρκία, ο Αντρέι Καρλόφ, δολοφονείται στην Άγκυρα από έναν Τούρκο αστυνομικό ο οποίος υποστήριξε πως η ενέργεια αυτή αποτελούσε εκδίκηση για την τραγωδία στο Χαλέπι.

- 17η Δεκεμβρίου: Τουλάχιστον 14 Τούρκοι στρατιωτικοί σκοτώνονται και δεκάδες άνθρωποι τραυματίζονται σε επίθεση βομβιστή-καμικάζι την οποίαν οι Αρχές αποδίδουν στο PKK με στόχο ένα λεωφορείο που μετέφερε άνδρες των ενόπλων δυνάμεων στην Καισαρεία, στην κεντρική Τουρκία.

- 10η Δεκεμβρίου: Διπλή επίθεση στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης στοιχίζει τη ζωή σε 44 ανθρώπους και τραυματίζει περίπου 100 ακόμη. Ένα αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά ανατινάσσεται κοντά στο γήπεδο της ποδοσφαιρικής ομάδας Μπεσίκτας την ώρα που διερχόταν από το σημείο όχημα της αστυνομίας, ενώ ένας βομβιστής-καμικάζι πυροδοτεί τα εκρηκτικά με τα οποία είχε ζωστεί πριν περάσει ένα λεπτό σε ένα κοντινό πάρκο με στόχο μια ομάδα αστυνομικών. Την ευθύνη αναλαμβάνει η οργάνωση "Γεράκια για την Απελευθέρωση του Κουρδιστάν", που οι τουρκικές αρχές θεωρούν προσκείμενη στο PKK.

- 24η Νοεμβρίου: Επίθεση με αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά στοιχίζει τη ζωή σε δύο ανθρώπους και τραυματίζει άλλους 33 σε χώρο στάθμευσης στα Άδανα.

- 4η Νοεμβρίου: Έκρηξη αυτοκινήτου-βόμβας σκοτώνει εννέα ανθρώπους, ανάμεσά τους δύο αστυνομικούς, μπροστά σε έναν αστυνομικό σταθμό στο Ντιγιάρμπακιρ. Η επίθεση αποδίδεται στο PKK, όμως την ευθύνη διεκδικούν τόσο το ΙΚ, όσο και τα "Γεράκια για την Απελευθέρωση του Κουρδιστάν".

- 9η Οκτωβρίου: 18 νεκροί σε έκρηξη ενός παγιδευμένου ημιφορτηγού μπροστά σε αστυνομικό τμήμα στο Σεμντινλί. Οι Αρχές αποδίδουν την ενέργεια στο PKK.

- 26η Αυγούστου: 11 αστυνομικοί βρίσκουν τον θάνατο σε επίθεση βομβιστή-καμικάζι που οδηγούσε παγιδευμένο αυτοκίνητο στην Τσιζρέ. Την ευθύνη αναλαμβάνει το PKK.

- 20ή Αυγούστου: Περίπου πενήντα άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους όταν ένας βομβιστής-καμικάζι πυροδοτεί τα εκρηκτικά με τα οποία έχει ζωστεί στη Γκαζιάντεπ. Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιρρίπτει την ευθύνη στο ΙΚ.

- 28η Ιουνίου: 47 άνθρωποι, ανάμεσά τους και ξένοι, σκοτώνονται σε μια τριπλή επίθεση ενόπλων ζωσμένων με εκρηκτικά στο διεθνές αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης. Η επίθεση, για την οποία δεν γίνεται ανάληψη της ευθύνης, αποδίδεται από τις αρχές στο ΙΚ.

- 7η Ιουνίου: 11 νεκροί, ανάμεσά τους έξι αστυνομικοί, σε επίθεση με όχημα παγιδευμένο με εκρηκτικά η οποία στοχοθετεί αυτοκίνητο των μονάδων αντιμετώπισης ταραχών στο Μπεγιαζίτ, στην Κωνσταντινούπολη. Την ευθύνη αναλαμβάνει η οργάνωση TAK.

- 19η Μαρτίου: Τέσσερις τουρίστες, τρεις Ισραηλινοί και ένας Ιρανός, σκοτώνονται και άλλοι 36 τραυματίζονται στην Κωνσταντινούπολη σε επίθεση βομβιστή-καμικάζι. Οι αρχές κατηγορούν το ΙΚ.

- 13η Μαρτίου: 35 άνθρωποι σκοτώνονται και πάνω 120 τραυματίζονται σε επίθεση με αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά στην Άγκυρα. Την ευθύνη αναλαμβάνει η οργάνωση TAK.

- 17η Φεβρουαρίου: Αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά που οδηγεί ένας καμικάζι σκοτώνει 28 ανθρώπους και τραυματίζει άλλους 80 στην Άγκυρα. Την ευθύνη για την επίθεση, η οποία στοχοθετεί στρατιωτικούς, αναλαμβάνει η οργάνωση TAK.

- 12 Ιανουαρίου: 12 γερμανοί τουρίστες χάνουν τη ζωή τους σε επίθεση βομβιστή-καμικάζι στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης. Οι αρχές επιρρίπτουν την ευθύνη στο ΙΚ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ