ΚΟΣΜΟΣ

Πρωτοχρονιάτικο σοκ στην Κωνσταντινούπολη (pics&vid)

Πρωτοχρονιάτικο σοκ στην Κωνσταντινούπολη (pics&vid)
Akin Celiktas/Dogan News Agency via REUTERS

Τρόμος, νεκροί, ο φόβος του θανάτου. Το νέο έτος για την Τουρκία ξεκίνησε με τον χειρότερο τρόπο. Μία επίθεση σε ένα πολυσύχναστο κλαμπ από έναν άνδρα οπλισμένο με καλάσνικοφ. «Άνθρωποι ποδοπατούσαν ανθρώπους». Τα λόγια αυτόπτη μάρτυρα που έζησε λεπτό προς λεπτό τις δραματικές στιγμές, συγκλονίζουν.

Το κλαμπ Reina στις ακτές του Βοσπόρου στην περιοχή Ορτάκιοϊ της Κωνσταντινούπολης ήταν γεμάτο νέες και νέους που διασκέδαζαν και γιόρταζαν την έλευση του νέου έτους. Υπολογίζεται ότι περίπου 500 με 600 άτομα βρίσκονταν στο κλαμπ, Τούρκοι αλλά και πολίτες άλλων χωρών, όταν ένας ένοπλος, καθώς έμπαινε μέσα άρχισε να πυροβολεί.

2017 01 01T010438Z 1220430860 RC1F01F7FB20 RTRMADP 3 TURKEY ATTACK copy copy copy

Akin Celiktas/Dogan News Agency via REUTERS

Πρώτος του στόχος ένας αστυνομικός και στη συνέχεια ένας πολίτης. Αμέσως μετά και έχοντας, πλέον, εισβάλει στο νυχτερινό κέντρο άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως κατά των θαμώνων.

H στιγμή της επίθεσης έξω από το Reina:

«Άνθρωποι ποδοπατούσαν ανθρώπους»

Κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει ότι μία ανέμελη νύχτα πρωτοχρονιάς, γεμάτη χαρά και διασκέδαση, θα κατέληγε σε τραγωδία. Αυτόπτης μάρτυρας της επίθεσης περιγράφει λεπτό προς λεπτό όλα όσα έζησε και τα λόγια του συγκλονίζουν.

Δέκα λεπτά αφότου έφθασε στη Reina, την πιο διάσημη από τις ντισκοτέκ της Κωνσταντινούπολης, ο Σεφά Μποϊντάς βρέθηκε να προσπαθεί να ξεφύγει από το χάος και το θάνατο που έσπερνε ένας ένοπλος που ήταν μεταμφιεσμένος σε Άγιο Βασίλη και είχε ανοίξει πυρ με το όπλο του.

«Ακριβώς τη στιγμή που ετοιμαζόμουν να καθίσω κοντά στην είσοδο, σηκώθηκε πολλή σκόνη και καπνός. Πυροβολισμοί ξέσπασαν», αφηγήθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο επαγγελματίας ποδοσφαιριστής της μικρής ομάδας Beylerbeyi της Κωνσταντινούπολης.

Είναι 01:15 της Κυριακής (00:15 ώρα Ελλάδας) και ένας άνδρας ανοίγει πυρ εναντίον των εκατοντάδων ανθρώπων που γιόρταζαν την έλευση του Νέου Έτους στο νυχτερινό κέντρο, αφού είχε προηγουμένως σκοτώσει μπροστά στην είσοδο έναν αστυνομικό και έναν πολίτη. Σύμφωνα με τις αρχές, 39 άνθρωποι σκοτώθηκαν, μεταξύ των οποίων τουλάχιστον 16 ξένοι.

123

REUTERS/Umit Bektas

«Υπάρχουν πιθανόν περισσότερα θύματα, επειδή καθώς προχωρούσα, άνθρωποι ποδοπατούσαν άλλους ανθρώπους», περιγράφει ο Σεφά Μποϊντάς, ο οποίος είχε πάει στη ντισκοτέκ Reina μαζί με δύο φίλες του.

Η σκηνή που αφηγείται φανερώνει τον πανικό που κατέλαβε τους θαμώνες, πολλοί από τους οποίους έπεσαν στον Βόσπορο για να ξεφύγουν από τις σφαίρες.

«Ακούγοντας τους θορύβους αυτούς, πολλές γυναίκες λιποθύμησαν», λέει. Αυτό συνέβη στη μία από τις φίλες του. «Την σήκωσα στην πλάτη μου και βάλθηκα αμέσως να τρέχω».

«Δεν ξέρω πώς κατάφερα να διαφύγω», λέει.

Σε τέτοιες στιγμές, δεν περιμένεις. Ακούγαμε πυροβολισμούς αριστερά, έτσι τρέξαμε προς τα δεξιά.

«Περίπου 50 άτομα διέφυγαν πιθανόν μ' αυτόν τον τρόπο», προσθέτει ενώ είναι φανερό πως βρίσκεται ακόμα σε σοκ.

Η αστυνομία έφθασε γρήγορα μετά τους πυροβολισμούς. «Έφθασαν πολύ γρήγορα, αλλά δεν κατάφεραν να ελέγξουν αμέσως την κατάσταση, δεν ήξεραν ποιος ήταν ο δράστης. Μας υποψιάζονταν όλους», λέει.

Η ειρωνεία είναι πως ο ποδοσφαιριστής αφηγείται ότι αρχικά δεν ήθελε να πάει στη Reina, φοβούμενος «κάποια συμπλοκή, κάτι, μια βόμβα».

«Δεν μπορεί να συμβεί κάτι σ' ένα μέρος όπως η Reina!», του είπε όμως ένας φίλος. Κι εκείνος πείστηκε. Ωστόσο, προσθέτει, «είχα ένα προαίσθημα... Πήγα εκεί αργά, μετά την αλλαγή του χρόνου. Και όλο αυτό συνέβη 10 λεπτά αφότου είχα φθάσει».

39 νεκροί, 69 τραυματίες

Ο τελευταίος τραγικός απολογισμός κάνει λόγο για 39 νεκρούς, εκ των οποίων, όπως δήλωσε ο τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, 21 έχουν αναγνωριστεί. Επίσης 69 έχουν τραυματιστεί, οι τέσσερις νοσηλεύονται σοβαρά.

2017 01 01T003032Z 1011523111 RC1E6BD0FCF0 RTRMADP 3 TURKEY ATTACK

Murat Ergin/Ihlas News Agency via REUTERS

Άφαντος ο δράστης

Στην Τουρκία έχει σημάνει συναγερμός καθώς ο ένοπλος κατάφερε να φύγει από το σημείο της επίθεσης και αναζητείται από τις Αρχές.

«Οι έρευνες για να βρεθεί ο τρομοκράτης συνεχίζονται. Ελπίζω ότι θα συλληφθεί σύντομα», είπε ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών.

Η επίθεση και ο τρόπος που έγινε μοιάζει πολύ με εκείνη της 13ης Νοεμβρίου 2015 στο θέατρο Μπατακλάν του Παρισιού.

Ο ένοπλος εικονίζεται σε αυτό το βίντεο της αστυνομίας εντός του Reina:

Εικόνες πανικού έξω από το νυχτερινό κέντρο:

konstantinoupoli epithesi1

Murat Ergin/Ihlas News Agency via REUTERS

konstantinoupoli asthenofora

Ismail Coskun/Ihlas News Agency via REUTERS

Ερντογάν: Η Τουρκία θα αγωνιστεί μέχρι τέλους εναντίον των τρομοκρατικών επιθέσεων

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία θα αγωνισθεί μέχρι το τέλος εναντίον των κάθε μορφής επιθέσεων από τρομοκρατικές οργανώσεις.

«Ως έθνος, θα αγωνισθούμε μέχρι τέλους εναντίον όχι μόνο των ένοπλων επιθέσεων τρομοκρατικών οργανώσεων και των δυνάμεων που βρίσκονται πίσω τους, αλλά επίσης εναντίον των οικονομικών, πολιτικών και κοινωνικών επιθέσεών τους», αναφέρει ο Ερντογάν σε γραπτή δήλωσή του.

«Προσπαθούν να δημιουργήσουν χάος, να καταστρέψουν το ηθικό του λαού μας και να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα μας με αποτρόπαιες επιθέσεις που στοχοθετούν αμάχους ... Θα διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας ως έθνος, θα συσπειρωθούμε περισσότερο και δεν θα υποχωρήσουμε ποτέ σε τέτοια βρώμικα παιχνίδια», δήλωσε.

Διαβάστε επίσης:

Το ΥΠΕΞ για το μακελειό στην Κωνσταντινούπολη

Κωνσταντινούπολη: Συλλυπητήρια από την Μογκερίνι

Συγκλονίζει η περιγραφή αυτόπτη μάρτυρα

Βοήθεια στις τουρκικές αρχές από τις ΗΠΑ

Συλλυπητήρια από τον γ.γ του ΝΑΤΟ

Οι ΗΠΑ είχαν προειδοποιήσει την Τουρκία για επιθέσεις στην Κωνσταντινούπολη

ΔΗΜΟΦΙΛΗ