ΚΟΣΜΟΣ

Ορκωμοσία Τραμπ: Η Αμερική που οραματίζεται ο νέος πρόεδρος

Ορκωμοσία Τραμπ: Η Αμερική που οραματίζεται ο νέος πρόεδρος
REUTERS/Lucas Jackson

Έφτασε η ώρα της... ορκωμοσίας Τραμπ. Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για την ορκωμοσία του νέου Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Στον Λευκό Οίκο δουλεύουν πυρετωδώς ώστε όλα να είναι έτοιμα για την μεγάλη στιγμή.

Τηλεοπτικές κάμερες, δημοσιογράφοι και φωτογραφικοί φακοί περιμένουν να «συλλάβουν» τον Ντόναλντ Τραμπ στον νέο του σπίτι και να ακούσουν με προσοχή όλα όσα θα πει για πρώτη φορά ο Πλανητάρχης.

Ο μεγιστάνας και το επιτελείο του δουλεύει νυχθημερόν για την πρώτη του εμφάνιση στον Λευκό Οίκο και ξέρουν ότι θα τον παρακολουθεί σχεδόν όλος ο κόσμος καθώς εκατομμύρια τηλεθεατές θα στηθούν μπροστά από τις τηλεοράσεις τους, προκειμένου να ακούσουν αυτά που θα προαναγγείλει.

Τόσο οι Αμερικανοί πολίτες όσο και άνθρωποι από όλη την υφήλιο περιμένουν να δουν αν ο 45ος Πρόεδρος των ΗΠΑ θα μείνει πιστός στις προεκλογικές δεσμεύσεις που τον οδήγησαν στην εξουσία, νικώντας την πολιτική του αντίπαλό Χίλαρι Κλίντον.

Προεκλογικές δεσμεύσεις Τραμπ

«Θα αρχίσουμε αμέσως να εργαζόμαστε για το συμφέρον του αμερικανικού λαού και θα κάνουμε τόσο καλή δουλειά, που ελπίζω ότι θα σας κάνει όλους υπερήφανους», ανέφερε στο τηλεοπτικό του μήνυμα, ο Ντόναλντ Τραμπ, προς τους Αμερικανούς πολίτες αμέσως μετά την εκλογή του.

Ποιες είναι αυτές οι προτάσεις που τον έφεραν στο τιμόνι της χώρας; Ποια είναι η Αμερική που οραματίζεται;

Ο Τραμπ, παρουσίασε τα σχέδιά του αυτά σε φυλλάδιο με τίτλο «Συμβόλαιο με τον Αμερικανό Ψηφοφόρο», που δημοσιοποίησε στις 22 Οκτωβρίου στο Γκέτισμπεργκ της Πενσιλβάνια, την τοποθεσία της ιστορικής ομιλίας του Αβραάμ Λίνκολν μετά τη λήξη του Εμφυλίου Πολέμου τον Νοέμβριο του 1863.

Αυτές οι προεκλογικές υποσχέσεις, όπως ο ίδιος υποστηρίζει είναι οι αλλαγές που χρειάζονται να γίνουν ώστε η Αμερική να υπάρξει και πάλι μεγάλη και σημαντική... η γη της επαγγελίας για τους Αμερικανούς και για τους πολίτες όλου του κόσμου.

TRAMP 2

(Πηγή φωτογραφιών REUTERS/Lucas Jackson)

"Μειώσεις φόρων"

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει δεσμευτεί για τη μεγαλύτερη φοροαπαλλαγή από την εποχή του Ρόναλντ Ρίγκαν. Συγκεκριμένα, έχει προτείνει να αντικατασταθούν οι επτά φορολογικές κλίμακες, που ισχύουν σήμερα, με τρεις και οι φορολογικοί συντελεστές να διαμορφωθούν στο 12%, το 25% και το 33%. Όλα αυτά την ώρα που ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής που ισχύει τώρα στις ΗΠΑ να είναι στο 39,6%.

Παρόμοια είναι και τα σχέδια του για την φορολόγηση των ακινήτων και των επιχειρήσεων, καθώς θέλει να καταργήσει το φόρο ακινήτων και να μειώσει το φορολογικό συντελεστή για τις επιχειρήσεις στο 15% από το 35%. Το σχέδιο αυτό θα επιτρέψει στα νοικοκυριά να εκπίπτουν από το φόρο εισοδήματος τις δαπάνες για τα παιδιά τους και θα προσφέρει περαιτέρω στήριξη μέσω της ισχύουσας πίστωσης φόρου για πολίτες με χαμηλότερο εισόδημα.

Επίσης, επιθυμεί να δώσει έξι εβδομάδες πληρωμένης άδειας μητρότητας για τις νέες μητέρες. Σύμφωνα με ανάλυση του συντηρητικού Tax Foundation, το συγκεκριμένο σχέδιο αναμένεται να «κοστίσει» στην αμερικανική κυβέρνηση περίπου 5,9 τρισεκ. δολάρια σε έσοδα μέσα σε 10 χρόνια.

Ωστόσο, πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι η πρόταση του 70χρονου μεγιστάνα για μείωση σε ομοσπονδιακό επίπεδο του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από 35 σε 15%, μπορεί να αυξήσει το ύψος των αποταμιεύσεων και των επενδύσεων στις ΗΠΑ, αλλά θα συντελέσει στην αύξηση του χρέους της χώρας κατά 7,2 τρισεκ. δολάρια μέχρι το 2026, δηλαδή μια αύξηση 36,5%.

"Νέες βιομηχανίες και θέσεις εργασίας"

Προσωπικό στοίχημα για τον Αμερικανό Πρόεδρο είναι και η επίλυση της ανεργίας με το άνοιγμα νέων θέσεων εργασίας.

Ο Τραμπ δεσμεύτηκε να προστατεύσει τις θέσεις εργασίας, ενώ έχει εξαγγείλει τη δημιουργία 25 εκατ. θέσεων εργασίας σε 10 χρόνια.

Παράλληλα, υποσχέθηκε τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, αλλά και την ίδρυση νέων βιομηχανικών μονάδων, με έμφαση στην αυτοκινητοβιομηχανία. Στο πλαίσιο αυτό, δεσμεύτηκε να επισκέπτεται την πολιτεία κάθε φορά που θα εγκαινιάζεται μία νέα βιομηχανική μονάδα.

Ένας ακόμη στόχος του, είναι και η επιχειρηματικότητα της νέας γενιάς.

Ο Τραμπ σκοπεύει να ανοίξει το δρόμο στους νέους, για δανειοδότηση που θα τους επιτρέψει να μπουν εύκολα στον επιχειρηματικό κλάδο. Αυτή η προοπτική, θα ευνοηθεί και από τον φορολογικό σχεδιασμό του Τραμπ, που θα δώσει πολλά κίνητρα ώστε να το σύστημα φορολογίας να κερδίσει την εμπιστοσύνη επενδυτών.

Ο Τραμπ, επικεντρωμένος στη νέα γενιά, υπόσχεται να δημιουργήσει ένα πρόσφορο έδαφος στην Αμερική, που δεν θα κάνει τα παιδιά της μετανάστες για την αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής.

Μάλιστα ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός, ότι στην ατζέντα του είναι και οι περιοχές που βρίσκονται στα όρια της φτώχειας, στοχεύοντας έτσι στην υλοποίηση των αναγκών που εξασφαλίζουν μια αξιοπρεπή ζωή.

TRAMP 4

(Πηγή φωτογραφίας REUTERS/Shannon Stapleton)

"Τείχος στο Μεξικό"

Μεγάλη συζήτηση έχουν προκαλέσει και οι δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ για το τείχος στο Μεξικό.

Ο ίδιος έχει κρατήσει αρκετά σκληρή στάση σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό το οποίο έθιξε στην προεκλογική ομιλία του στην Αριζόνα. Ο νέος αμερικανός πρόεδρος έχει εκφράσει την πρόθεσή του να χτίσει τείχος στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να σταματήσει την παράνομη μετανάστευση, ενώ είπε πως θα βάλει τους Μεξικανούς να το πληρώσουν.

«Το Μεξικό θα πληρώσει για το τείχος 100%, πιστέψτε με. Δεν το ξέρουν ακόμα, αλλά θα πληρώσουν το τείχος», είχε πει, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων. Μάλιστα, ο Τραμπ έχει χαρακτηρίσει τους μετανάστες από τη χώρα αυτή βιαστές και διακινητές ναρκωτικών, κάτι για το οποίο απαιτούσαν να ζητήσει συγγνώμη.

Την ίδια στιγμή, ο 45ος δεσμεύτηκε ότι θα ακυρώσει όλα τα προεδρικά διατάγματα που έδωσαν προσωρινή νομιμοποίηση στους παράτυπους μετανάστες. Όπως ο ίδιος είχε αναφέρει οι μετανάστες που βρίσκονται στις ΗΠΑ παράνομα, δεν θα μπορούν να λάβουν άδεια παραμονής και θα πρέπει να επιστρέψουν στις χώρες τους και να υποβάλουν αίτηση για τους επιτραπεί να ξαναμπούν στην αμερικανική επικράτεια.

Επίσης, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει επισημάνει ότι θα επιβάλει οι δυνητικοί μετανάστες να συμπληρώνουν ένα «πιστοποιητικό ιδεολογίας» το οποίο θα περιέχει ερωτήσεις για τις δολοφονίες τιμής, τις γυναίκες, τους ομοφυλόφιλους, το ριζοσπαστικό Ισλάμ.

Επιπλέον, επιθυμεί να απαγορευτεί η είσοδος των μουσουλμάνων στις ΗΠΑ μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Σαντ Μπερναντίνο της Καλιφόρνια. Θέλει ακόμα να μην δίδεται υπηκοότητα σε όσους γεννήθηκαν στις ΗΠΑ και είναι παιδιά αλλοδαπών.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι φαίνεται να έκανε πίσω για τις συγκεκριμένες θέσεις, καθώς τον Ιούνιο μίλησε για προσωρινή απαγόρευση στην είσοδο μεταναστών από περιοχές που θεωρούνται πυρήνες των τρομοκρατών. Στα μέσα Αυγούστου, δήλωσε ότι η κυβέρνηση του θα συνεργαστεί με κάποιους μετανάστες, που πληρώνουν φόρους προκειμένου να μπορούν να παραμείνουν στη χώρα και πρόσθεσε ότι είναι δύσκολο να απελαθούν εκατομμύρια μεταναστών.

TRAMP 3

(Πηγή φωτογραφιών REUTERS/Mike Theiler)

"Μάχη κατά του ISIS"

Ο νέος πλανητάρχης, παρά την αμφισβήτησή του για το ΝΑΤΟ, έχει τονίσει ότι θα συνεργαστεί στενά με τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ ώστε από κοινού να νικήσουν τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι το καλοκαίρι υποστήριζε ότι οι ΗΠΑ, μπορεί να μην ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς τους συμμάχους που απορρέουν από τη συνθήκη του ΝΑΤΟ.

"Θα εργαστούμε εκ του σύνεγγυς με το ΝΑΤΟ σε αυτή την αποστολή, εναντίον του Ισλαμικού Κράτους", ανέφερε και τόνισε πως θα ζητήσει από το Κογκρέσο την κήρυξη πολέμου κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Μάλιστα ο Ντόναλντ Τραμπ, κατά περιόδους, είχε προβεί σε σκληρές δηλώσεις κατά Ομπάμα και Κλιντον, κατηγορώντας τους, ως "συνιδρυτές του ISIS", κάτι όμως που αργότερα πήρε πίσω.

"Κεφάλαιο... NAFTA"

Υπέρ της άσκησης πιέσεων στον Καναδά και το Μεξικό, προκειμένου να επαναδιαπραγματευτούν με τις ΗΠΑ την εμπορική συμφωνία για τη Βόρεια Αμερική (NAFTA), τάχθηκε ο Ντόναλντ Τραμπ, σε μια προσπάθεια να προστατευτούν και να αποκατασταθούν οι θέσεις των Αμερικανών εργαζομένων.

Χαρακτήρισε την υπάρχουσα εμπορική συμφωνία «φονιά της απασχόλησης στις ΗΠΑ», τονίζοντας ότι είναι αποφασισμένος να καταργήσει την εφαρμογή της, σε περίπτωση που το Μεξικό κι ο Καναδάς δείξουν απροθυμία να συμμορφωθούν με τις συστάσεις του.

Κατά την προεκλογική περίοδο, επιχείρησε να συνδέσει τη Χίλαρι Κλίντον, με τη NAFTA διότι η συμφωνία εγκρίθηκε το 1993 επί προεδρίας του Μπιλ Κλιντον. Σύμφωνα με τον δισεκατομμυριούχο, η NAFTA είναι ένα από τα χειρότερα κληροδοτήματα της διακυβέρνησης του Μπιλ Κλίντον.

Επίσης, έχει απειλήσει επίσης να επιβάλει τιμωρητικούς δασμούς 45% στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων, προκαλώντας φόβους για έναν εμπορικό πόλεμο.

TRAMP 5

(Πηγή φωτογραφίας REUTERS/Kevin Lamarque

"Έρχεται το... Trumpcare"

Κατά την ομιλία του σε προεκλογική εκστρατεία στη Φλόριντα, άσκησε δριμεία κριτική στον Μπαράκ Ομπάμα, αναφορικά με το σχέδιο τη δημόσια Υγεία στις ΗΠΑ, γνωστό ως "Obamacare". Υποσχέθηκε την κατάργηση του συγκεκριμένου νόμου και την άμεση αντικατάστασή του.

«Πρέπει ν' αποσύρουμε και να αντικαταστήσουμε το νόμο αυτό άμεσα. Είμαι ο μόνος που μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο» είχε τονίσει ο Τραμπ.

Όπως είχε σημειώσει θα ζητηθεί ειδική σύνοδος των δυο Σωμάτων του Κογκρέσου, της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων, ώστε το Obamacare να καταργηθεί.

Την ίδια στιγμή, πρότεινε σε όσους κατέχουν τo Health Savings Account (ΗSA), ένα πλεονεκτικό φορολογικό λογαριασμό ιατρικής εξοικονόμησης στον οποίο έχουν πρόσβαση όσοι είναι εγγεγραμμένοι σε ένα υψηλό πρόγραμμα ασφάλισης, να πληρώνουν τα έξοδά τους από αυτόν το λογαριασμό, ενώ οι εισφορές στο HSA θα είναι αφορολόγητες και θα μπορούν να περάσουν στους κληρονόμους, χωρίς καμία φορολογική επιβάρυνση.

Το πλήρωμα του χρόνου έφτασε και όλοι αναμένουμε με ενδιαφέρον να δούμε ποιες και σε τι βαθμό ο 45ος Πρόεδρος των ΗΠΑ θα εφαρμόσει όσα προεκλογικά είχε υποσχεθεί.

Ας μην ξεχνάμε ότι και στην πρώτη του ομιλία μετά την εκλογή του, δήλωσε ότι είναι έτοιμος να συνεργαστεί και να εξετάσει οποιοδήποτε σενάριο και ενδεχόμενο ώστε να γίνει και πάλι η Αμερική... μεγάλη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ