DEV CATEGORY

Πώς βοηθάει η ανακύκλωση το περιβάλλον και την οικονομία μας

Πώς βοηθάει η ανακύκλωση το περιβάλλον και την οικονομία μας
Pexels

Η ανακύκλωση είναι μια έννοια που αν και όλοι γνωρίζουν ότι «κάνει καλό», η παρουσία της φαίνεται πως δεν είναι τόσο δυναμική όσο θα μπορούσε στην καθημερινότητα των πολιτών και των επιχειρήσεων, αν κρίνει κανείς από τα νεότερα στοιχεία του ΕΟΑΝ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης, το ποσοστό της ανακύκλωσης στην Ελλάδα φτάνει μόλις στο 20% σήμερα, ωστόσο, γίνονται σημαντικές προσπάθειες ώστε το ποσοστό αυτό να αυξηθεί στο 80% μέχρι το 2030. Εργαλείο για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι τόσο η αύξηση των ρευμάτων ανακύκλωσης, από επτά σε δεκατέσσερα, μέχρι το 2025, όσο και η αύξηση της ευαισθητοποίησης των πολιτών οι οποίοι αποτελούν τον «παράγοντα κλειδί» για την επίτευξη οποιοδήποτε στόχου.

Προς αυτή την κατεύθυνση κατευθύνεται και το νομικό πλαίσιο που έχει υιοθετήσει η χώρα για τη διαχείριση αποβλήτων και την ανακύκλωση. Άλλωστε το νέο εθνικό σχέδιο για την Ανακύκλωση, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα μπροστά στον «πράσινο μετασχηματισμό» και στην υιοθέτηση των κανόνων της κυκλικής οικονομίας.

Σε αυτό το πλαίσιο άλλωστε το υπουργείο Περιβάλλοντος δημιούργησε επίσης την Ενιαία Πλατφόρµα Εξυπηρέτησης και Ενηµέρωσης Πολιτών, Φορέων και Επιχειρήσεων (κλικ εδώ) για την ενημέρωση και εξυπηρέτηση πολιτών, φορέων και επιχειρήσεων για θέματα Διαχείρησης Αποβλήτων, ενώ δίνεται και η δυνατότητα υποβολής καταγγελιών για παραβατική διαχείριση αποβλήτων.

Τα οφέλη για το περιβάλλον

Η ανακύκλωση μπορεί να μετατρέψει μερικά από τα υλικά που δεν χρειάζεται πια ο καταναλωτής, σε νέες μορφές που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν, σε κάποιες περιπτώσεις… για πάντα.

Είναι ένας μικρός, αλλά πολύ σημαντικό τρόπος με τον οποίο όλοι μπορουν να συνεισφέρουν στο να δημιουργηθεί ένα καλύτερο, πιο βιώσιμο μέλλον για τον πλανήτη.

Τα οφέλη για το περιβάλλον είναι πολλά και το κυριότερο είναι να επιτευχθεί η περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Αντί για τη χρήση νέων πρώτων υλών, η ανακύκλωση στοχεύει στη χρήση μόνο όσων έχουν ήδη δημιουργηθεί, με αυτόν τον τρόπο, υπάρχουν λιγότερα απόβλητα και πλαστικά που «επιβαρύνουν» και «βρωμίζουν» το περιβάλλον. Αυτό σημαίνει λιγότερους ρύπους σε υδροφόρους ορίζοντες, γη και αέρα, διατήρηση του φυσικού οικοσυστήματος, προστασία της άγριας ζωής και της τροφικής αλυσίδας.

Τα υλικά που μπορεί να ανακυκλώσει ο καθένας είναι:

  • Όλες τις συσκευασίες από χαρτί, γυαλί, μέταλλο, πλαστικό
  • Έντυπο χαρτί
  • Οργανικά απόβλητα (απόβλητα τροφίμων και κήπου)
  • Μαγειρικά έλαια και λίπη
  • Ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές
  • Μπαταρίες
  • Ενδύματα, υποδήματα, κλινοσκεπάσματα
  • Απόβλητα επισκευών, κατασκευών και κατεδαφίσεων (μπάζα)

Κάνοντας ανακύκλωση οι πολίτες και οι επιχειρήσεις προστατεύουν το περιβάλλον στο σύνολο του και αναβαθμίζουν την ποιότητα της ζωής τους. Μειώνουν τον όγκο των αποβλήτων τα οποία καταλήγουν στους χώρους υγειονομικής ταφής απορριμμάτων (Χ.Υ.Τ.Α.) με αποτέλεσμα να μην δημιουργηθούν άλλοι τέτοιοι χώροι και φυσικά επιτυγχάνεται εξοικονόμηση πρώτων υλών και ενέργειας.

Η «οικονομία» της ανακύκλωσης

Ωστόσο, το ζήτημα της ανακύκλωσης είναι ένα ζήτημα που εκτός από το περιβάλλον επηρεάζει δραστικά και την οικονομία της χώρας, σε ατομικό και συνολικό επίπεδο.

Με την εξοικονόμηση των πρώτων υλών και της ενέργειας, η χώρα εξοικονομεί πόρους. Παράλληλα, με την ανακύκλωση δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας, υιοθετείται η πορεία προς μια κυκλική οικονομία και προκύπτουν συναλλαγματικά οφέλη για τη χώρα.

Στις ΗΠΑ η βιομηχανία της ανακύκλωσης αντιπροσωπεύει 236 δισ. δολάρια και απασχολεί 1,1 εκατ. μισθωτούς και 5.600 επιχειρήσεις.

Η ΕΕ παράγει πάνω από 2,5 δισ. τόνους αποβλήτων ετησίως και οι ευρωβουλευτές καλούν τις χώρες της ΕΕ να αυξήσουν την ανακύκλωση υψηλής ποιότητας, να καταργήσουν σταδιακά την υγειονομική ταφή και να ελαχιστοποιήσουν την αποτέφρωση αποβλήτων. Το ΕΚ στήριξε τους φιλόδοξους στόχους για την ανακύκλωση, υπερψηφίζοντας τις νομοθετικές προτάσεις για τα απόβλητα και την κυκλική οικονομία.

Στην Ελλάδα, το 2019 οι κλάδοι που συνδέονται με την κυκλική οικονομία δημιούργησαν 735 εκατ. ευρώ προστιθέμενης αξίας στην ελληνική οικονομία, ένα ποσό που αντιστοιχεί σχεδόν στο 0,4% του ΑΕΠ το ίδιο έτος, ενώ απασχολούσαν περίπου 68.000 εργαζόμενους, σύμφωνα με στοιχεία του διαΝΕΟσις.

Μάλιστα, όπως αναφέρεται στη μελέτη που εκπόνησε ερευνητική ομάδα του ΙΟΒΕ σε αυτά τα οικονομικά στοιχεία δεν υπολογίζεται ο ρόλος των ΟΤΑ.

Όπως αναφέρεται, αν όντως υλοποιηθούν επενδύσεις ύψους 2,4 δισ. ευρώ για την κατασκευή νέων μονάδων ανακύκλωσης και επεξεργασίας υλικών στη χώρα, όπως περιγράφονται στον Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων, σε ορίζοντα δεκαετίας η επίπτωση στο ΑΕΠ θα φτάνει το 1,1 δισ. ευρώ, ενώ σε όρους εργασίας, η αναμενόμενη επίδραση υπολογίζεται σε περίπου 4.600 θέσεις εργασίας ανά έτος, σταθερές σε ορίζοντα οκταετίας. Στο ίδιο διάστημα, τα επιπλέον έσοδα του Δημοσίου από φόρους και εισφορές θα φτάνουν τα 390 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί πως το 2020, το Υπουργείο Ανάπτυξης της Ελλάδας ανακοίνωσε την ενίσχυση υφιστάμενων και νέων επιχειρήσεων που θα δραστηριοποιηθούν στον τομέα της ανακύκλωσης αποβλήτων με ποσοστό έως 55%, μέσω ΕΣΠΑ, με τα προγράμματα αυτά να βρίσκονται σε εξέλιξη.

«Βοηθός» τα ολοκληρωμένα Κέντρα Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης

Αρωγός στην επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί είναι και τα «Ολοκληρωμένα Κέντρα Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης» - Recycling Centers, τα οποία αποτελούνται από αυτόματα μηχανήματα ανακύκλωσης υψηλής τεχνολογίας.

Σε αυτό τον τομέα, η ΤΕΧΑΝ, η οποία πρωταγωνιστεί από τη δεκαετία του ’80 στον τομέα της ανακύκλωσης συσκευασιών με την τοποθέτηση, λειτουργία και ολοκληρωμένη διαχείριση των υπερσύγχρονων, μαζί με την Εnvipco, επένδυσαν στην προστασία του περιβάλλοντος, δημιουργώντας στην Ελλάδα την 1η μονάδα παραγωγής υπερσύγχρονων μηχανημάτων ανακύκλωσης εκτός συνόρων ΗΠΑ καθιστώντας την Ελλάδα κεντρικό κόμβο για όλη την Ευρώπη.

Η εταιρεία διαθέτει επίσης εργοστάσιο επεξεργασίας των ανακυκλώσιμων συσκευασιών, ένα σημαντικό στόλο οχημάτων σε όλη την ελληνική επικράτεια και απόλυτα εξειδικευμένο και επιστημονικά καταρτισμένο προσωπικό για όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων της, εξασφαλίζοντας έτσι την ομαλή λειτουργία και διαχείριση του συστήματος ανακύκλωσης, την αδιάλειπτη παρακολούθησή του σε όλη την Ελλάδα, αλλά και την ολοκληρωμένη εξυπηρέτηση των συνεργατών και των πελατών της.