CNN

Μαρία Βασλή: Η πανδημία ήταν η αφορμή για εξέλιξη στη χώρα μας

Μαρία Βασλή: Η πανδημία ήταν η αφορμή για εξέλιξη στη χώρα μας

Η Μαρία Βασλή, είναι η Marketing & Communications Lead της πρωτοβουλίας Covid-19 Response Greece, που αναπτύχθηκε από ανθρώπους με παρόμοια αφετηρία και κοινό στόχο, να δώσουν άμεσες λύσεις στα προβλήματα που δημιουργήθηκαν εν μία νυκτί λόγω των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού.

«Τις πρώτες μέρες της πανδημίας και του lockdown στη χώρα μας, βρισκόμασταν όλοι σε αχαρτογράφητα νερά χωρίς να γνωρίζουμε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση. Στην Θεσσαλονίκη, μία κοινότητα ανθρώπων με κοινό background που ανήκουν στο startup οικοσύστημα, ήρθαν σε επαφή με τον ίδιο στόχο: Να βρουν άμεσες λύσεις προκειμένου να δράσουν πυροσβεστικά και να καλύψουν τα κενά στο σύστημα υγείας αλλά και στην κοινωνία. Έτσι δημιουργήθηκε η εθελοντική δράση COVID-19 Response Greece. Για εμένα, η συμμετοχή μου ήταν μονόδρομος. Ήξερα πως δεν μπορώ να καθίσω με σταυρωμένα χέρια. Μπορεί να μην είχα τις γνώσεις να δημιουργήσω κάποιο πρωτότυπο, όμως μπορούσα να συνεισφέρω κάνοντας γνωστή τη δράση μέσω των Social Media, προκειμένου να βοηθήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο που το είχε ανάγκη. Έτσι, λόγω της εμπειρίας μου στο Digital Marketing μπήκα στην ομάδα Επικοινωνίας και Marketing», αναφέρει η Μαρία Βασλή στο CNN Greece για το πώς ξεκίνησαν όλα.

Η ίδια γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Δράμα, «σε μία οικογένεια που μου έμαθε από τα πρώτα χρόνια της ζωής μου την αξία της προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο», όπως λέει η ίδια χαρακτηριστικά.

Από τα 18 της ζει στη Θεσσαλονίκη και είναι απόφοιτη της Νομικής Σχολής ΑΠΘ και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος ΜΒΑ. Στο παρελθόν έχει ασχοληθεί με την νεοφυή επιχειρηματικότητα ως μέλος της startup LegalPal και πλέον εργάζεται ως digital marketer, ακολουθώντας το όνειρο της. «Από το Μάρτιο του 2020, συμμετέχω στην δράση COVID-19 Response Greece, ως μέλος της οργανωτικής ομάδας και συντονίστρια της ομάδας “Επικοινωνίας και Marketing”».

Η δράση COVID-19 Response Greece ξεκίνησε λίγες μέρες μόλις μετά την επιβολή περιοριστικών μέτρων στην Ελλάδα, λόγω της πανδημίας: «Η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίσαμε όταν ξεκίνησε το εγχείρημα ήταν ο ελάχιστος χρόνος που διαθέταμε. Όλα έπρεπε να γίνουν εξαιρετικά γρήγορα, μέσα σε λίγες ώρες. Αφιερώσαμε πολύ χρόνο ώστε να στηθούν άμεσα οι δομές, να μεγαλώσει η ομάδα με εθελοντές ώστε να καλυφθούν όλες οι ανάγκες (χαρτογράφηση αναγκών, δοκιμές πρωτοτύπων, δημιουργία website, νομικά ζητήματα, επικοινωνία, πρόσβαση σε κατασκευαστές) και να οργανωθούν ομάδες ανά project. Στην δράση συμμετείχαν περισσότεροι από 300 εθελοντές, από όλους τους επαγγελματικούς και επιστημονικούς κλάδους, οι οποίοι από την πρώτη μέρα κατάφεραν να υλοποιήσουν project όπως οι ασπίδες προστασίας. Παράλληλα αναπτύχθηκαν και άλλα σημαντικά project όπως ενδεικτικά τα webinars ψυχολογικής υποστήριξης και η συλλογή και οπτικοποίηση των δεδομένων εξάπλωσης του Covid-19 στην Ελλάδα, μέσω της δημιουργίας ανοιχτών API’s».

«Η ανταπόκριση από τον ιατρικό κόσμο ήταν άμεση και πολλές φορές σοκαριστική»

Η ανταπόκριση του ιατρικού κόσμου στο εγχείρημα ήταν κρίσιμης σημασίας. «Τη μέρα που κατασκευάστηκαν τα πρωτότυπα των ασπίδων προστασίας στις 23 Μαρτίου, μετά από μόλις 3 ημέρες δοκιμών, πραγματοποιήθηκε συνάντηση μελών της Covid-19 Response Greece με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και με ομάδα γιατρών στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, η οποία στέφθηκε με επιτυχία! Αμέσως ξεκίνησε η μαζική παραγωγή των ασπίδων από την βιομηχανία SOULIS ΑΒΕΕ, η οποία άλλαξε τη γραμμή παραγωγής της ώστε να μπορέσει να παράξει εκατοντάδες ασπίδες τη μέρα. Η ανταπόκριση από τον ιατρικό κόσμο ήταν άμεση και πολλές φορές σοκαριστική. Δεχόμασταν δεκάδες τηλέφωνα και μηνύματα την ημέρα, από Ιατρικούς Συλλόγους, νοσοκομεία κλπ, από όλη τη χώρα που βρίσκονταν σε τεράστια ανάγκη λόγω των ελλείψεων στις ιατρικές δομές. Μέσα σε διάστημα ενός μήνα συνεισφέραμε στο να διανεμηθούν περίπου 50.000 ασπίδες σε 40 Νοσοκομεία, 15 Ιατρικούς Συλλόγους και 115 άλλους φορείς», δηλώνει με συγκίνηση η Μαρία Βασλή.

Όταν το καλοκαίρι ολοκληρώθηκε το πρώτο κύμα της πανδημίας, έγινε μία αποτίμηση του έργου μέχρι εκείνη τη στιγμή: «Το βασικό συμπέρασμα που πρόεκυψε από το πρώτο στάδιο της εργασίας μου κινείται σε δύο κατευθύνσεις. Αφενός συνειδητοποίησα πόσο ανέτοιμος ήταν ο κρατικός μηχανισμός να αντιμετωπίσει την πανδημία. Τα υλικά ήταν ελάχιστα και οι εισαγωγές από το εξωτερικό είχαν σταματήσει λόγω των αναγκών που υπήρχαν στις υπόλοιπες χώρες, με αποτέλεσμα οι γιατροί και οι νοσηλευτές των νοσοκομείων αναφοράς να φοράνε μέχρι και σακούλες σούπες μάρκετ πάνω από τη στολή τους προκειμένου να «προστατευθούν». Εθελοντικές δράσεις όπως η δική μας αλλά και πολλές άλλες, ήταν αυτές που κάλυψαν τα κενά και έσωσαν σε μεγάλο βαθμό την κατάσταση, μέχρι να δράσει το κράτος και η ιδιωτική πρωτοβουλία. Αφετέρου όμως, φάνηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η ανάγκη των ανθρώπων να συμπορευτούν με ένα κοινό στόχο ώστε να βοηθήσουν τους γύρω τους, όπως και το ότι η κοινωνία διαθέτει πολύ γρήγορα αντανακλαστικά, ικανά να αλλάξουν συνήθειες δεκαετιών μέσα σε λίγες μόνο ημέρες».

Η πανδημία ήταν η αφορμή για εξέλιξη στη χώρα μας

Κανείς δεν αρνείται τα προβλήματα που έφερε η πανδημία στις ζωές μας, όμως η Μαρία Βασλή και όλοι όσοι εμπλέκονται με την επιχειρηματικότητα, αναζητούν λύσεις για να μετατρέψουν το μειονέκτημα σε πλεονέκτημα: «Η πανδημία έχει περιορίσει σε πολύ μεγάλο βαθμό την καθημερινότητά μας, τόσο σε επίπεδο κοινωνικότητας όσο και οικονομικά. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια κατάσταση που επιβαρύνεται διαρκώς λόγω άγχους και αβεβαιότητας για το μέλλον. Ωστόσο, ήδη παρατηρείται πως ένα μεγάλο κομμάτι, στο οποίο ανήκω κι εγώ, αναζητά νέες επαγγελματικές ευκαιρίες και δεν τα παρατά, αναπροσαρμόζοντας το business model των επιχειρήσεων του, προκειμένου να ανταπεξέλθει στις περιστάσεις. Πιστεύω πως ήταν η αφορμή για εξέλιξη στη χώρα μας, τόσο σε επίπεδο δομών όσο και σε προσωπικό», μας λέει και συμπληρώνει: «Από την άλλη πλευρά, κατάφερε να ενώσει ανθρώπους γύρω από τον ίδιο σκοπό και να αναδείξει κοινωνικές ομάδες που δρουν για το κοινό καλό. Είμαι αισιόδοξη για το μέλλον, καθώς αποδείξαμε πως μπορούμε να καταφέρουμε σπουδαία πράγματα, αρκεί να μην ξεχάσουμε ποτέ το μάθημα που παίρνουμε τους τελευταίους μήνες».

Η επιτυχία έρχεται από την προσπάθεια και όχι μόνο από το αποτέλεσμα

Η επιτυχία δεν είναι εύκολη όταν αναφερόμαστε στην επιχειρηματικότητα, και δη τη γυναικεία. Η Μαρία Βασλή στέκεται στην προσπάθεια, στην επιμονή και την προσήλωση και όχι τόσο στο αποτέλεσμα: «Θα συμβούλευα όλες τις γυναίκες να έχουν εμπιστοσύνη στις ικανότητες τους και να παλεύουν με επιμονή μέχρι να κατακτήσουν τους στόχους τους, χωρίς συμβιβασμούς! Είναι γνωστό πως ο τομέας της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα είναι κυρίως ανδροκρατούμενος, όμως υπάρχουν δεκάδες γυναίκες – πρότυπα που με δυναμισμό και σκληρή δουλειά έχουν πετύχει σε αυτό που κάνουν. Ακόμη και στις δυσκολίες δεν πρέπει να τα παρατάμε αλλά να προσπαθούμε διαρκώς και να προσαρμοζόμαστε στις συγκυρίες προς όφελος της επιχείρησης μας. Αν και το αίσθημα της επιτυχίας ετεροκαθορίζεται με βάση τα κοινωνικά πρότυπα, πιστεύω πως κάθε γυναίκα πρέπει να νιώθει επιτυχημένη και ολοκληρωμένη μέσα από την καθημερινή της προσπάθεια και όχι μόνο από τα αποτελέσματα. Η δια βίου μάθηση, η εποικοδομητική κριτική με σκοπό την αυτοβελτίωση και η διαρκής εξέλιξη με προσαρμογή στις καταστάσεις είναι παράγοντες που επιφέρουν μια εσωτερική πληρότητα και συνεπώς κάνουν μία γυναίκα να νιώθει επιτυχημένη, κατά τη γνώμη μου».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ