ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα πολιτική κόντρα μετά το «ναυάγιο» για το ντιμπέιτ

Νέα πολιτική κόντρα μετά το «ναυάγιο» για το ντιμπέιτ
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ

Το «ναυάγιο» στις διαπραγματεύσεις για την εύρεση της κατάλληλης ημερομηνίας για τη διεξαγωγή του ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών, έχει δημιουργήσει νέα κόντρα μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας, που αλληλοκατηγορούνται για την οριστική αναβολή της «τηλεμαχίας».

Παρότι τα κόμματα είχαν αρχικά συμφωνήσει για τη διεξαγωγή της τηλεμαχίας την 1η Ιουλίου, ο προγραμματισμός αυτός ανατράπηκε λόγω της έκτακτης Συνόδου Κορυφής. Η διακομματική επιτροπή που συνεδρίασε σήμερα για να λυθεί το πρόβλημα, οδήγησε στην απόφαση να ακυρωθεί το ντιμπέιτ.

Τη δυσαρέσκειά του για την εξέλιξη αυτή εξέφρασε και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μέσω των προσωπικών του λογαριασμών στα social media.

«Αρχικά πίστευα ότι μόνο ο κ. Μητσοτάκης θέλει να αποφύγει, σαν το διάολο το λιβάνι, το ντιμπέιτ των δυο. Σήμερα φάνηκε ότι και το ΚΙΝΑΛ, ακόμη -παραδόξως- και το ΚΚΕ έψαχναν εναγωνίως αφορμή να αποφύγουν και το ντιμπέιτ των πέντε.

Ακόμη και όταν αποδέχτηκα να έρθω στο στούντιο απευθείας από το αεροπλάνο, βρήκαν πρόσχημα άρνησης. Σε συνεννόηση μεταξύ τους προφανώς, ώστε να μοιράζονται την ευθύνη και όλοι μαζί να τη ρίχνουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Κρίμα για τη δημοκρατία, κρίμα για την ενημέρωση των πολιτών», τονίζει σε ανάρτησή του o κ. Τσίπρας.

Μετά το «ναυάγιο», ο Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στο CNN Greece, κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να σταματήσει να κρύβεται.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ προσήλθε στη συνεδρίαση της Διακομματικής με δύο διαφορετικές ημερομηνίες για τη διεξαγωγή του debate. Στη συνεδρίαση δηλώσαμε ότι δεχόμαστε οποιαδήποτε άλλη ημερομηνία. Δεχτήκαμε ακόμα και τη διεξαγωγή του debate την 1η Ιουλίου στις 10 το βράδυ, αμέσως μετά την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Απέναντί μας συναντήσαμε απροθυμία και φόβο. Νέα Δημοκρατία και ΚΙΝΑΛ αρνήθηκαν να ακυρώσουν προγραμματισμένες περιοδείες. Περιοδείες όχι συγκεντρώσεις.

Εμείς δεχόμαστε τις ημερομηνίες που προτείνει η Νέα Δημοκρατία. Καλούμε τον κ. Μητσοτάκη να σταματήσει να κρύβεται. Έστω και τώρα να προσέλθει στον προγραμματικό διάλογο με τον Αλέξη Τσίπρα, αφού οι άλλοι αρχηγοί δεν μπορούν».

Αχτσιόγλου: Προσχήματα για να μην γίνει το ντιμπέιτ

Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και η δήλωση που έκανε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, η οποία έκανε λόγο για «προσχήματα» ώστε να μην λάβει, τελικώς, χώρα το κρίσιμο ντιμπέιτ.

Όπως τόνισε, ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε τη διεξαγωγή του «σε οποιαδήποτε άλλη ημερομηνία», όμως, στη συνεδρίαση της διακομματικής «ετέθησαν προσχήματα από διάφορα κόμματα, προκειμένου να μην βρεθεί ημερομηνία άλλη, πέραν της 1ης Ιουλίου, και να μην πραγματοποιηθεί τελικά το κρίσιμο, για την προγραμματική αντιπαράθεση, ντιμπέιτ».

Η κ. Αχτσιόγλου, σημείωσε πως δεδομένης της κατάστασης, ο «πρωθυπουργός δηλώνει τη διαθεσιμότητά του για τη διεξαγωγή του ντιμπέιτ το βράδυ της 1ης Ιουλίου ακόμη και αν χρειαστεί να μεταφερθεί κατευθείαν από το αεροπλάνο στο στούντιοπροκειμένου να μην ακυρωθεί η κρίσιμη τηλεοπτική αντιπαράθεση» και έκανε κάλεσμα στα κόμματα να «τοποθετηθούν με δημοκρατική ευθύνη και να φανούν συνεπείς στην αρχική τους δέσμευση να γίνει το ντιμπέιτ την 1η Ιουλίου».

ΝΔ: Το ντιμπέιτ ματαιώνεται με προφανή ευθύνη ΣΥΡΙΖΑ

Από την άλλη, ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Ζούλας, ρίχνει την ευθύνη για το «ναυάγιο» στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Το ντιμπέιτ ματαιώνεται με προφανή ευθύνη του κυβερνώντος κόμματος, διότι όπως ξέρετε, όλα τα κόμματα είχαν συμφωνήσει να γίνει την 1η Ιουλίου. Πριν από λίγες ημέρες, η Νέα Δημοκρατία ενημερώθηκε ότι ο κ. Τσίπρας δεν μπορούσε την 1η Ιουλίου και έτσι πρότεινε δύο διαφορετικές εναλλακτικές ημερομηνίες, την προσεχή Πέμπτη και την προσεχή Παρασκευή» τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος, και συμπλήρωσε:

«Εκεί δεν υπήρξε συμφωνία των άλλων κομμάτων και σήμερα ξαφνικά ο κ. Τσίπρας υπαναχώρησε και είπε ότι μπορεί τελικά να γίνει το ντιμπέιτ την 1η Ιουλίου στις 22:00 το βράδυ. Η Νέα Δημοκρατία συμφώνησε, αλλά δεν κατέστη εφικτό τα άλλα κόμματα να αλλάξουν τον προγραμματισμό τους και έτσι ουσιαστικά το ντιμπέιτ ματαιώνεται. Όλα τα άλλα που ακούστηκαν και από τον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ είναι μάλλον προφάσεις εν αμαρτίαις».

Το χρονικό

Η Νέα Δημοκρατία είχε δηλώσει διαθεσιμότητα για δύο ημερομηνίες -την 27η και την 28η Ιουνίου- ενώ το ΚΚΕ είχε προτείνει την 1η Ιουλίου.

Ύστερα από διαβουλεύσεις του Νάσου Ηλιόπουλου με τα άλλα κόμματα, τα οποία επίσης έπρεπε να μεταβάλουν τον προγραμματισμό τους, η ΝΔ πρότεινε ως τρίτη εναλλακτική ημέρα την 28 Ιουνίου.

Πολιτική αντιπαράθεση είχε προκαλέσει και ένα σχόλιο του ΑλέξηΤσίπρα μετά τη Σύνοδο Κορυφής για τους όρους διεξαγωγής της τηλεμαχίας.

«Έτσι όπως ετοιμάζουν το ντιμπέιτ θα είναι παράλληλοι μονόλογοι, οπότε μπορεί να βγω με skype από τις Βρυξέλλες» είπε ο πρωθυπουργός, στο ίδιο μήκος κύματος και με τους εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ στη διακομματική.

Απέδωσε, μάλιστα, ευθύνες στον Κυριάκο Μητσοτάκη για το ύφος της τηλεμαχίας.

«Κατά τα λοιπά οι σημερινές δηλώσεις του κ. Τσίπρα, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι οι πολιτικοί του αντίπαλοι επιθυμούν τους παράλληλους μονολόγους, ενώ εκείνος τάχα τον διάλογο είναι δηλωτικές της αδιόρθωτης αλαζονείας του. Πόσο μάλλον όταν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης επιχειρούν να βρουν μια λύση σε ένα πρόβλημα που ουδόλως προκάλεσαν είχαν απαντήσει πηγές της Νέας Δημοκρατίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ