ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Γεννηματά και Κουτσούμπας συνεννοήθηκαν με τον Μητσοτάκη για να μη γίνει το ντιμπέιτ

Τσίπρας: Γεννηματά και Κουτσούμπας συνεννοήθηκαν με τον Μητσοτάκη για να μη γίνει το ντιμπέιτ
(EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ANDREA BONETTI)

«Σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση υπάρχει ένα δίλημμα: Αν θα συνεχίσουμε την πορεία προς τα μπροστά όλοι μαζί, ή αν θα γυρίσουμε πίσω στα χρόνια που ζήσαμε πρόσφατα σχετικά, πριν από πέντε χρόνια της διακυβέρνησης του κ. Σαμαρά με τον κ. Μητσοτάκη κορυφαίο υπουργό, όπου η κοινωνία θα είναι πάλι σε μια μεγάλη αβεβαιότητα και ο καθένας θα είναι μόνος του να τα βγάζει πέρα», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπραςσε συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο του Star. «Κανείς δεν μπορεί να απειλεί σήμερα την Ελλάδα», τόνισε για τις τουρκικές προκλήσεις αφού εξαπέλυσε επίθεση στη Φώφη Γεννηματά, αλλά και στο ΚΚΕ για το «ναυάγιο» του debate

«Αυτές οι εκλογές γίνονται με ένα ξεκάθαρο δίλημμα. Εάν θα υπάρξει κυβέρνηση της ΝΔ την επόμενη μέρα ή με κορμό της ΝΔ, ή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ή με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό είναι το δίλημμα», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Γιατί όποιος πάρει τις 50 έδρες bonus έχουμε την εμπειρία, έχουμε τόσες εκλογικές αναμετρήσεις που έχει συμβεί αυτό, έχει τη δυνατότητα την άλλη μέρα να διαμορφώσει συσχετισμούς κυβέρνησης», συνέχισε.

«Ο ελληνικός λαός προσέρχεται σε μια πολύ κρίσιμη αναμέτρηση για το μέλλον της χώρας, διότι ψηφίσει ποιος θα κυβερνήσει για τα επόμενα τέσσερα χρόνια και με ποιο σχέδιο θα κυβερνήσει για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, που είναι τα χρόνια που η Ελλάδα μπορεί πράγματι να εκτοξευθεί, διότι περάσαμε τα δύσκολα», συμπλήρωσε.

«Πρέπει να ξέρει ότι το δίλημμα είναι ένα και πολύ συγκεκριμένο. Εάν θα συνεχίσουμε μπροστά ή θα γυρίσουμε πίσω», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Ερωτηθείς για το σχόλιο του προέδρου της ΝΔ περί «πρωτοφανούς και αποκρουστικής δήλωσης» του ίδιου, ότι το πρόγραμμα της ΝΔ «μυρίζει αίμα», ο Αλ. Τσίπρας κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι «προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποφύγει την προγραμματική αντιπαράθεση».

«Και στις ευρωεκλογές δεν προσήλθε σε συζήτηση και σε αυτές τις εκλογές προσπαθεί να αποφύγει τη συζήτηση, το διάλογο, το debate, την αντίκρουση επιχειρημάτων. Λέει ότι είναι αποκρουστικός ο δικός μου πολιτικός λόγος που μιλάει για τους κινδύνους να επιστρέψει η χώρα και η ελληνική κοινωνία σε όλα όσα έζησε, όχι στο πολύ παλιό παρελθόν, αλλά πέντε χρόνια πριν με την διακυβέρνηση του κ. Σαμαρά», απάντησε.

«Αποκρουστικές είναι οι πολιτικές που υλοποίησε ο κ. Μητσοτάκης ως κορυφαίος υπουργός, αποκρουστική ήταν η πολιτική των 15.000 δημοσίων υπαλλήλων που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα επί των ημερών του», τόνισε.

«Αποκρουστική ήταν η πολιτική που οδήγησε σε 300.000 λουκέτα στην αγορά σε 40% μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις. Αποκρουστική ήταν η πολιτική που οδήγησε την ανεργία στο 28% και δεκάδες χιλιάδες, εκατοντάδες χιλιάδες νέους ανθρώπους να φεύγουν στο εξωτερικό. Αυτή ήταν η αποκρουστική πολιτική», υπογράμμισε.

«Έχω ευθύνη ως πρωθυπουργός να αναδεικνύω τις προγραμματικές διαφορές και τους κινδύνους. Δεν επικαλούμαι κανέναν φόβο, αλλά τη λογική. Και η λογική λέει ότι αυτοί οι οποίοι μας οδήγησαν στη χρεοκοπία, αυτοί που λεηλάτησαν τη μεσαία τάξη, αυτοί που ρήμαξαν τα όνειρα και τις ελπίδες ενός ολόκληρου λαού αυτή την πενταετία, δεν μπορεί να παρουσιάζονται σήμερα ως δήθεν λυτρωτές και σωτήρες. Αυτοί που ήταν θύτες να έρχονται στα θύματα και να παρουσιάζονται ως σωτήρες», σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας.

Για το «ναυάγιο» του debate των πολιτικών αρχηγών

Κληθείς να απαντήσει σχετικά με το debate των πολιτικών αρχηγών, που ενώ αρχικά είχε προγραμματιστεί για την 1η Ιουλίου τελικά «ναυάγησε», ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για αναμενόμενη στάση από πλευράς του κ. Μητσοτάκη η αποφυγή αντιπαράθεσης, εκφράζοντας παράλληλα την έκπληξή του για τη στάση της Φώφης Γεννηματά και του Δημήτρη Κουτσούμπα.

«Εάν ο κ. Μητσοτάκης είναι τόσο σίγουρος για τον εαυτό του, θεωρεί ότι οι απόψεις του και τα επιχειρήματά του υπερτερούν των δικών μου, εάν θεωρεί ότι εγώ είμαι ένας πρωθυπουργός που απέρχεται και αυτός είναι ο μελλοντικός Πρωθυπουργός γιατί δεν έρχεται; Τι φοβάται;», διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός.

«Γιατί δεν μπορούμε να βρούμε μια ημερομηνία να αλλάξουμε όλοι το πρόγραμμά μας, να κάτσουμε να κουβεντιάσουμε; Εγώ πιστεύω ότι ούτε δεμένος δεν θα καθόταν να αντιπαρατεθεί μαζί μου. Δεν το λέω με αλαζονεία αυτό. Δεν είναι το θέμα ότι δεν είναι ικανός ο κ. Μητσοτάκης. Εγώ δεν τον υποτιμώ ως αντίπαλο. Θεωρώ ότι έχει ικανότητες, ότι μπορεί να σταθεί με επάρκεια σε ένα πολιτικό διάλογο. Δεν έρχεται, γιατί αισθάνεται την αδυναμία των επιχειρημάτων», είπε χαρακτηριστικά.

«Για τον κ. Μητσοτάκη ήξερα και ξέραμε όλοι ότι θέλει να αποφύγει την αντιπαράθεση μαζί μου. Αυτό το οποίο δεν είχα συνειδητοποιήσει, είναι ότι ακόμα και η κυρία Γεννηματά και ο κ. Κουτσούμπας που κατ’ εξοχήν ως μικρότερα κόμματα θα έπρεπε να επιδιώκουν μια τηλεοπτική αναμέτρηση για να αναδείξουν τον πολιτικό τους λόγο, τις θέσεις τους, τις απόψεις τους, γιατί βρέθηκα και εγώ κάποτε στην θέση ενός κόμματος που δεν διεκδικούσε την πρωθυπουργία», συνέχισε.

«Πραγματικά έχω εκπλαγεί από τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκαν, σε συνεννόηση προφανώς με τον κ. Μητσοτάκη, μια αδυναμία που είχα εγώ, ανθρώπινη, διότι στις 30 του μηνός πρέπει να βρίσκομαι στη Σύνοδο Κορυφής μιας βραδινής συνεδρίασης που έχοντας την εμπειρία, μπορεί να τελειώσει και 7 και 8 η ώρα το πρωί, γιατί είναι ένα δύσκολο θέμα ποιος θα είναι ο ηγέτης της Κομισιόν την επόμενη 5ετία και τους είπα να βρούμε μια άλλη ημερομηνία», προσέθεσε.

«Άρχισαν να παίζουν ένα γαϊτανάκι, ο ένας να ρίχνει την ευθύνη στον άλλον, προφανώς όλοι μαζί για να ρίξουν την ευθύνη στο τέλος στο ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε.

«Κακέκτυπο δημοκρατικής παράταξης το ΚΙΝΑΛ»

Αναφέρθηκε στο θέμα που δημιουργήθηκε με τη δήλωσή του στην επέτειο του θανάτου του Ανδρέα Παπανδρέου εξαπολύοντας ταυτόχρονα επίθεση στην Φώφη Γεννηματά:

«Υπενθύμισα απευθυνόμενος προς τον δημοκρατικό κόσμο, ότι δεν μπορεί σήμερα να υπάρχει ένας κακέκτυπο δημοκρατικής παράταξης που να λέει ότι θέλει να ξαναστηθεί η διακυβέρνηση με πρωθυπουργό τον κ. Μητσοτάκη. Διότι αυτό λέει η κ. Γεννηματά και δεν μπορεί να υπάρχει μια επιλογή, πολιτική επιλογή ψήφου ή στήριξης ή ανοχής, σε μια παράταξη και σε έναν αρχηγό, ο οποίος είναι από αυτό το συγκεκριμένο τζάκι της οικογένειας Μητσοτάκη, που έχει εν πάση περιπτώσει τη δική του πολιτική διαδρομή, αλλά και τις δικές του ευθύνες για την πορεία της χώρας».

«Άρα εγώ υπενθύμισα πρώτον τα λόγια του Ανδρέα Παπανδρέου εκείνη την περίοδο, που τότε μίλαγε για τους «μη προνομιούχους Έλληνες», σημείωσε.

«Εμείς σήμερα αυτό το λέμε «οι πολλοί» και ταυτόχρονα υπενθύμισα ότι δεν μπορεί σήμερα να θέλει ένας πολιτικός χώρος ένα πολιτικό κόμμα που είναι διάδοχο του ΠΑΣΟΚ, του ιστορικού ΠΑΣΟΚ, να αυτοπροσδιορίζεται στο χώρο της Δημοκρατικής Παράταξης και της Κεντροαριστεράς και να δουλεύει για την εγκαθίδρυση του κ. Μητσοτάκη στη διακυβέρνηση του τόπου», συμπλήρωσε.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ραχοκοκαλιά της δημοκρατικής παράταξης»

Ο κ. Τσίπρας μίλησε και για τον προσδιορισμό του ΣΥΡΙΖΑ στον πολιτικό χάρτη, λέγοντας ότι «δεν είναι ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019 με τον ΣΥΡΙΖΑ του 2012, δεν είναι ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ του 2019 με το ΣΥΡΙΖΑ του 2015».

«Στη ζωή όταν δεν αλλάζεις, γίνεσαι μνημείο του εαυτού σου. Εμείς θέλουμε να αλλάζουμε πηγαίνοντας προς τα μπρος και φιλοδοξούμε να αποτελέσουμε τη ραχοκοκαλιά της μεγάλης και πλειοψηφικής, πιστεύω, δημοκρατικής και προοδευτικής παράταξης του τόπου. Αυτή είναι η φιλοδοξία μας», σημείωσε.

Ο κ. Τσίπρας προανήγγειλε ότι στις επόμενες ημέρες θα προχωρήσει σε εκλογική συνεργασία με τους Οικολόγους Πράσινους, «διότι πιστεύουμε ότι το μέλλον της Αριστεράς στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, είναι η συμπόρευση της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς με την Αριστερή Σοσιαλδημοκρατία και με την Πράσινη Αριστερά».

«Απευθύνομαι στην ψυχή των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ»

Συνεχίζοντας την επίθεση στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ σημείωσε ότι «ενώ όλοι οι Σοσιαλιστές στην Ευρώπη, όλη η Σοσιαλδημοκρατία αγκαλιάζει τον ΣΥΡΙΖΑ, εδώ στην Ελλάδα η κ. Γεννηματά αγκαλιάζει τον κ. Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία και αυτό είναι μια αντίφαση».

Μάλιστα, αναφέρθηκε και στην δήλωση της κ. Γεννηματά για την απλή αναλογική, λέγοντας ότι «αν είχαμε απλή αναλογική το ΚΙΝΑΛ θα ήταν ένα κόμμα που θα έπαιζε κεντρικό, πολιτικό ρόλο για την επόμενη μέρα. Και έρχεται η κ. Γεννηματά και λέει ότι το πρώτο πράγμα που θα κάνει είναι να διευκολύνει τον κ. Μητσοτάκη να την καταργήσει».

«Πείτε μου εσείς τι λογική μπορεί να έχει αυτό. Αυτός ο αυτοχειριασμός! Ή ταυτόχρονα η αυτοκαταστροφική πολιτική θέση και στάση της απόλυτης σύγκρουσης με την Αριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ και το να θέτει ως στρατηγικό στόχο τη στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, που όλοι γνωρίζουν ότι με αυτό τον εκλογικό νόμο, τον οποίο και υπερασπίζεται, στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει στρατηγική νίκη της Νέας Δημοκρατίας», διερωτήθηκε.

«Αυτά είναι ερωτήματα τα οποία ας μας τα απαντήσουν. Δεν είμαι εγώ αρμόδιος να τα απαντήσω, εγώ απευθύνομαι στην ψυχή των ψηφοφόρων, του απλού κόσμου του ΠΑΣΟΚ που μεγάλωσε και έζησε με τη μνήμη για το τι σημαίνει αυτή η Δεξιά που θέλει να ξανακυβερνήσει και αναρωτιέμαι αν θα κάνει τη χάρη στην κα Γεννηματά να δει ένα Κόμμα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου να γίνεται το υποστύλωμα αυτής της Δεξιάς», συνέχισε.

«Με εκπλήσσει το συστημικό πουσάρισμα στον Γιάνη Βαρουφάκη»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον Γιάνη Βαρουφάκη για αλαζονεία και έπαρση, λόγω της δήλωσης του επικεφαλής του ΜέΡΑ25 ότι «η ψήφος στο ΣΥΡΙΖΑ, είναι χαμένη ψήφος.

«Αυτό που με έχει εκπλήξει είναι το συστημικό πουσάρισμα που γίνεται στον κ. Βαρουφάκη. Διαρκώς σε κάθε τηλεοπτική συνέντευξη με ρωτάτε… Εσείς καλά κάνετε δεν το λέω σε εσάς, αλλά δεν νομίζω ότι ρωτήσατε τον κ. Μητσοτάκη για τον κ. Βελόπουλο», δήλωσε.

«Ο κ. Βελόπουλος είχε εξαφανιστεί και πήρε 4,5% όμως μπήκε στην ευρωβουλή. Επειδή ο κ. Βελόπουλος κόβει από τη Νέα Δημοκρατία, δεν υπάρχει πουθενά. Πουθενά! Ο Βαρουφάκης είναι παντού. Και γιατί είναι παντού ο Βαρουφάκης; Λοιπόν γιατί γίνεται αυτό; Ας καταλάβει ο κόσμος που μας ακούει. Αυτό γίνεται διότι ο Βαρουφάκης αυτή τη στιγμή είναι ένα όχημα, που μπορεί να ανακόψει την πολιτική ανατροπή, δηλαδή τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές», είπε.

«Ο Βαρουφάκης αυτή τη στιγμή είναι ένα όχημα, που μπορεί να ανακόψει την πολιτική ανατροπή, δηλαδή τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές», υπογράμμισε.

«Και γι' αυτό όλοι όσοι τον κατηγορούσαν πιο πριν ότι οδήγησε τη χώρα στα βράχια, ότι κόστισε στη χώρα δεν ξέρω εγώ πόσα είπαν, 200-300-500 δις. ευρώ, ήθελαν να του στήσουν ειδικά Δικαστήρια, τώρα τον παρουσιάζουν ως τον πολύ σαγηνευτικό πολιτικό, που πρέπει ξαφνικά να πάρει τη θέση του στο πολιτικό στερέωμα», είπε.

«Ο κόσμος πιστεύω ότι δεν τρώει κουτόχορτο. Εγώ θα καλωσορίσω κάθε πολιτική δύναμη, δεν θα καλωσορίσω όμως την αλαζονεία και δεν θα είμαι αυτός ο οποίος δεν θα αναδείξω και δεν θα ξεσκεπάσω, αυτό το οποίο βλέπω να συμβαίνει. Έχει μια συγκεκριμένη πολιτική στόχευση αυτή η προσπάθεια και είναι συστημική πολιτική στόχευση», πρόσθεσε..

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας είναι ισχυρές»

Αναφέρθηκε στα ελληνοτουρκικά και στους κινδύνους των ημερών από την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας, ενώ κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελου Αποστολάκη, ότι «η Ελλάδα θα είναι μόνη της» σε ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου, απάντησε:

«Ορθώς ο κ. Αποστολάκης είπε ότι εάν υπάρξει κάποιο θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, το οποίο εμείς δουλεύουμε για να αποφευχθεί -και δεν αισθάνομαι αυτή τη στιγμή ότι υπάρχει τέτοια πιθανότητα μπροστά μας, θέλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής και καθησυχαστικός απέναντι στον ελληνικό λαό και θα εξηγήσω αν θέλετε και το γιατί- αλλά είπε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις δουλεύουν και έτσι θα έπρεπε να κάνουν, έχοντας μπροστά τους το δυσμενέστερο δυνατό σενάριο, δηλαδή ότι θα είμαστε εμείς αυτοί που θα κληθούμε -εννοώ οι Ένοπλες Δυνάμεις μας- να αποτρέψουμε την παραβίαση της εθνικής μας κυριαρχίας».

Υποστήριξε ότι η διεθνής θέση της χώρας έχει ενισχυθεί και λόγω της Συμφωνίας των Πρεσπών και πρόσθεσε ότι «σήμερα έχουμε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση να στηρίζει τις θέσεις μας απέναντι στην προκλητικότητας της Τουρκίας, έχουμε όλο το διεθνή παράγοντα να μας υποστηρίζει».

«Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε τουρκικά μαχητικά να επιτηρούν τον εναέριο χώρο της Βόρειας Μακεδονίας και να έχουμε το μυαλό μας και στα τουρκικά μαχητικά στο Αιγαίο και στα τουρκικά μαχητικά στα βόρεια σύνορά μας, αλλά τα ελληνικά τα πολεμικά αεροσκάφη της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας είναι στα Σκόπια, άρα όλα αυτά που κάναμε όλο αυτό το διάστημα έχουν δώσει τη δυνατότητα σήμερα η Ελλάδα να είναι αυτοδύναμη, η Ελλάδα να είναι ισχυρή. Και την Ελλάδα σήμερα δεν μπορεί κανείς να την απειλεί. Τελεία και παύλα. Και είδατε, ήρθε το Γιαβούζ και κατευθύνθηκε προς τα κάτω. Ούτε σκέφτηκαν να σταματήσουν στο Καστελόριζο, ούτε τους πέρασε από το μυαλό», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ακολούθως εκτίμησε για την Τουρκία ότι κάνει «σπασμωδικές κινήσεις» και αποτελούν ένδειξη της αδυναμίας της. «Ο Ερντογάν μετά από πάρα πολλά χρόνια αδιαφιλονίκητης, αδιαμφισβήτητης ηγετικής παρουσίας στην Τουρκία απειλείται εσωτερικά», είπε.

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε αν πράγματι του πρόσφερε υποστήριξη ο πρόεδρος της Γαλλίας προσφέροντας πέντε φρεγάτες: «Δεν μου είπε αριθμό, αλλά είναι αλήθεια ότι είπε είναι διαθέσιμος να στηρίξει με κάθε μέσο και με κάθε τρόπο την Ελλάδα και την Κύπρο, αν χρειαστεί. Αυτή δεν είναι μια συζήτηση που έγινε στο πόδι στο Συμβούλιο Κορυφής, είναι μια διαρκής συζήτηση που έχουμε».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ