ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2019: Έτοιμο το πλάνο Μητσοτάκη για την επόμενη μέρα

Εκλογές 2019: Έτοιμο το πλάνο Μητσοτάκη για την επόμενη μέρα
EUROKINISSI/ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Τα πάντα έτοιμα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το επιτελείο του στην περίπτωση που το βράδυ της 7ης Ιουλίου η Νέα Δημοκρατία εξασφαλίσει αυτοδυναμία.

Υπουργικό συμβούλιο, ημερομηνία ορκωμοσίας της κυβέρνησης, πρόεδρος της Βουλής, προγραμματικές δηλώσεις και πρώτα νομοσχέδια έχουν ήδη αποφασιστεί και ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιμένει να θέσει σε εφαρμογή το πλάνο, ανάλογα και με το αποτέλεσμα των εκλογών.

Αν όλα πάνε σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις και η Νέα Δημοκρατία πάρει αυτοδυναμία το πλάνο τίθεται σε άμεση εφαρμογή. Σε διαφορετική περίπτωση τα πράγματα περιπλέκονται καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να μπει σε συζητήσεις με την Φώφη Γεννηματά και να πράξει αναλόγως.

Το χρονοδιάγραμμα

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έχει δηλώσει αρκετές φορές ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει καταρτιστεί στον τρίτο όροφο της Πειραιώς αυτό δεν είναι σχήμα λόγου. Έτσι, στις 8 Ιουλίου θα γίνει η ορκωμοσία του Πρωθυπουργού και η ανακοίνωση του νέου υπουργικού συμβουλίου αλλά και του Προέδρου της Βουλής. Την επόμενη μέρα θα γίνει η ορκωμοσία του υπουργικού συμβουλίου και η πρώτη συνεδρίαση όπου οι υπουργοί θα πάρουν τις πρώτες οδηγίες από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την επίσπευση του κυβερνητικού έργου.

19-21 Ιουλίου προβλέπεται η τριήμερη διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή, ενώ την επόμενη κιόλας μέρα θα τεθεί προς ψήφιση το πρώτο νομοσχέδιο που θα αφορά τη δομή και την οργάνωση της κυβέρνησης και του κράτους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποφασίσει να μην προχωρήσει η Βουλή με θερινά τμήματα και έτσι θα υπάρξει μόνο διακοπή εργασιών για λίγες ημέρες. Από τις 19 Αυγούστου όταν και θα ανοίξει εκ νέου η Βουλή θα συνεχιστεί το νομοθετικό έργο με προτεραιότητα τον αναπτυξιακό νόμο και το νέο φορολογικό.

Ποιοι «ράβουν» κοστούμια

Αν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρνείται επίμονα να αποκαλύψει το νέο υπουργικό συμβούλιο, το μόνο βέβαιο είναι ότι ο ίδιος έχει πάρει τις τελεσίδικες αποφάσεις του.

Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες ο Άδωνις Γεωργιάδης θα πάει στο υπουργείο Ανάπτυξης, ο Βασίλης Κικίλιας στο Άμυνας και η Όλγα Κεφαλογιάννη στο Τουρισμού. Ο Χρήστος Σταϊκούρας φαίνεται ότι θα είναι ο νέος Τσάρος της Οικονομίας ενώ στο Παιδείας μάλλον πάει ο Κωστής Χατζηδάκης. Σίγουρος πρέπει να θεωρείται και ο Νίκος Δένδιας, άγνωστο όμως, με ποιο χαρτοφυλάκιο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει στο υπουργικό σχήμα μια σειρά από εξωκοινοβουλευτικούς είτε σε θέσεις υπουργών είτε σε θέσεις υφυπουργών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ