ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2019: Επιχείρηση «επόμενη ημέρα» για τον Αλέξη Τσίπρα

Εκλογές 2019: Επιχείρηση «επόμενη ημέρα» για τον Αλέξη Τσίπρα
AP Photo/Petros Giannakouris

«Φυγόκεντρες» δυνάμεις φαίνεται να επικρατούν στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του κόμματος λίγες ημέρες πριν τις εκλογές της Κυριακής. Μερίδα στελεχών ρίχνει ευθύνες σε άλλα στελέχη για την ήττα των ευρωεκλογών ενώ όσο οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν τη διαφορά από τη Ν.Δ να συντηρείται, η γκρίνια στο εσωτερικό μεγαλώνει.

Ο Αλέξης Τσίπρας συνιστά ψυχραιμία και δεν το βάζει κάτω ενώ συνεργάτες του πρωθυπουργού και άμεσοι φίλοι του, δέχονται εσωκομματικά πυρά με συνέπεια ακόμη και θεωρητικά ισχυροί υποψήφιοι να μην αισθάνονται και τόσο ασφαλείς

Η ατμόσφαιρα στο εσωτερικό του κόμματος, όπως περιγράφουν όσοι γνωρίζουν από τα μέσα τι συμβαίνει, αποδίδει εικόνα «κατάρρευσης». Το γεγονός είναι ότι το κυβερνών κόμμα υπέστη πολιτικά τεράστιο κτύπημα στις ευρωεκλογές και πλέον καλείται να διαχειριστεί την επόμενη ημέρα. Πιο δύσκολα θα είναι τα πράγματα για τον κ. Τσίπρα που θα πρέπει να ενώσει όλες τις απόψεις για να μην υποστεί κύμα αμφισβήτησης. Βέβαια, όλα θα κριθούν από το εκλογικό αποτέλεσμα και το μέγεθος της διαφοράς των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ με τη Νέα Δημοκρατία.

Οι κριτικές εντός Κουμουνδούρου

Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις, και αυτές που δημοσιοποιούνται αλλά και εκείνες που κρατούνται στα συρτάρια για την ανάλυση των κομματικών επιτελείων, δείχνουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα κινηθεί γύρω στα ποσοστά που είχε στις ευρωεκλογές και ερώτημα παραμένει τι θα κάνει η Νέα Δημοκρατία και αν καταφέρει να έχει μπροστά τον αριθμό «4» στο αποτέλεσμα το βράδυ των εκλογών.

Είναι λογικό με αυτά τα δημοσκοπικά ευρήματα στον ΣΥΡΙΖΑ να επικρατεί γκρίνια, απογοήτευση, αλλά και αλληλοκατηγορίες για ευθύνες και επιλογές στα πρόσωπα. Μερίδα στελεχών δεν βλέπει με θετικό μάτι το ότι προκρίνεται για την επόμενη ημέρα η κ. Έφη Αχτσιόγλου πιστεύοντας ότι η επιλογή του κ. Τσίπρα έγινε για πολύ συγκεκριμένους λόγους.

Στο επίκεντρο βρίσκεται και ο κ. Τζανακόπουλος που δίνει τον εκλογικό αγώνα στην Α΄ Αθήνας κόντρα σε ορισμένους που δεν θεωρούν θετικές όλες τις επιλογές του όταν ασκούσε χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου. Βέβαια ακόμα κι αυτοί αναγνωρίζουν ότι δεν την ασκούσε μόνος του, αλλά με βάση τις αποφάσεις του πρωθυπουργού και για αυτό το λόγο η μπάλα τον παίρνει και αυτόν μαζί. Αλλά και στην ηγεσία του κόμματος από την πλευρά του κ. Σκουρλέτη φαίνεται να υπάρχουν πολλά ερωτηματικά ως προς τις γενικότερες κατευθύνσεις της κυβέρνησης που εξ αιτίας αυτών ήρθε και το εκλογικό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές συμπαρασύροντας και τις βουλευτικές εκλογές.

Οι κινήσεις μετά τις εκλογές

Στην περίπτωση που ο κ. Τσίπρας ηττηθεί από τον Κ. Μητσοτάκη θα πρέπει να αναπροσαρμόσει τη στρατηγική του αλλά και τις προσωπικές του επιλογές σε ό,τι αφορά το τι θα κάνει ο ίδιος. Κάποιοι μέσα στο Μαξίμου λένε από τώρα κιόλας ότι ίσως μια ευρωπαϊκή πορεία για τον ίδιο τα επόμενα χρόνια, αν σχεδιαστεί με προσοχή, μπορεί να εξελιχθεί ομαλά και θετικά και επομένως θα πρέπει για να είναι εντός του παιχνιδιού οι συζητήσεις πάνω σε αυτό να ξεκινήσουν μετά τις εκλογές.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός έχοντας μπροστά του τη Δευτέρα τη λίστα με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που θα έχουν εκλεγεί στη νέα βουλή, θα πρέπει να ξεκινήσει τις διεργασίες για τη διαμόρφωση του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα νέο κόμμα πιο κεντρώο και πιο κοντά στο ΠΑΣΟΚ που αργά ή γρήγορα θα αναγκαστεί και ο ίδιος από τη θέση του ηττημένου να μπει σε έναν νέο διάλογο μαζί του και πιο ειλικρινή χωρίς σκοπιμότητες και εσωκομματικές ισορροπίες.

Το θέλει και ο ίδιος αλλά φαίνεται το επιζητούν με πιο επιτακτικό τρόπο και οι ΠΑΣΟΚογενείς που βρίσκονται στην κυβέρνηση διότι αλλιώς οι συσχετισμοί αν δεν είναι υπέρ τους στην περίπτωση που οι κάλπες αναδείξουν βουλευτές που προέρχονται περισσότερο από το σκληρό μηχανισμό του ΣΥΡΙΖΑ, τότε θα μπούνε και οι ίδιοι στην μίνι των εσωκομματικών συγκρούσεων και αντιπαραθέσεων που φέρνει η ήττα την επόμενη ημέρα σε όλα τα κόμματα έτσι και αλλιώς.

Επομένως, όλα πλέον αναπροσαρμόζονται και όλα τίθενται σε νέα βάση από την στιγμή που ο κ. Τσίπρας δεν θα βρίσκεται στην κυβέρνηση αν έτσι επιλέξουν οι Έλληνες ψηφοφόροι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ