ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ΝΔ αδειάζει τον Παπαδημητρίου – Ο ΣΥΡΙΖΑ την κατηγορεί ότι θέλει νέο Μνημόνιο

Η ΝΔ αδειάζει τον Παπαδημητρίου – Ο ΣΥΡΙΖΑ την κατηγορεί ότι θέλει νέο Μνημόνιο
EUROKINISSI / ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Λίγα εικοσιτετράωρα πριν τις εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε επίθεση στη Νέα Δημοκρατία με αφορμή δήλωση του Μπάμπη Παπαδημητρίου για προσφυγή σε πιστοληπτική γραμμή στήριξης αν εκλεγεί ο κ. Μητσοτάκης πρωθυπουργός.

Σε συνέντευξή του στον Real ο υποψήφιος της ΝΔ και δημοσιογράφος του ΣΚΑΪ είπε: «Αυτό το μαξιλάρι, 37 δισ. ευρώ, τη στιγμή που η οικονομία διψάει για χρήματα, έχουν κλειδωθεί σε ένα συρτάρι και πληρώνουμε τόκους για αυτό. Μεγαλύτερη βλακεία δεν έχει ξαναγίνει και δυστυχώς έγινε με την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αυτός ήταν ένας από τους λόγους που φώναζα ότι είναι λανθασμένη αυτή η επιλογή. Αυτό, όμως, θα αλλάξει. Ο Μητσοτάκης, εφόσον ο λαός του δώσει την εντολή, θα φύγει από αυτή τη λύση και θα πάει σε κάτι πολύ απλό, σαν και αυτό που έκαναν τα υπόλοιπα κράτη που βγήκαν από μνημόνια, θα πάμε σε μια πιστοληπτική γραμμή. Αυτό θα μας δώσει την ευκαιρία να πάρουμε τα χρήματα που μοιράζει ο Ντράγκι και που ευτυχώς αυτό θα συνεχιστεί».

Τι είναι

Το ζήτημα της πιστοληπτικής γραμμής είχε συζητηθεί έντονα την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2018 όταν πλησιάζαμε στο τέλος του μνημοναικού προγράμματος κι ετίθετο το ερώτημα πώς θα δανείζεται η χώρα. Τότε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε υποστηρίξει έναν «κουμπαρά ασφαλείας» (cash buffer) στον οποίο θα πρόσφευγε το Δημόσιο αν τα επιτόκια των αγορών δεν ήταν ευνοϊκά.

Αντιθέτως, ο Γιάννης Στουρνάρας υποστήριζε τη πιστοληπτική γραμμή στήριξης. Η πιστοληπτική γραμμή είναι ένα ταμείο που φτιάχνει ο ESM και στο οποίο μπορεί να προσφεύγει η χώρα σε περίπτωση που δεν μπορούσε να δανειστεί με συμφέροντες όρους από τις αγορές. Ο διοικητής της ΤτΕ υποστήριζε την πιστοληπτική γραμμή, θεωρώντας ότι η παρουσία του ESM θα έδινε τα εχέγγυα στις αγορές για να δανείσουν την Ελλάδα με χαμηλά επιτόκια. Μιλώντας σε εκδήλωση του Ελληνικού Συλλόγου Αποφοίτων του London School of Economics στις 17 Απριλίου 2018, ο κ. Στουρνάρας είχε πει ότι «η προληπτική γραμμή στήριξης συμβάλλει στην επιστροφή του Δημοσίου στις αγορές με βιώσιμο τρόπο μετά τον Αύγουστο».

Τελικά, η Ελλάδα μπόρεσε να δανειστεί με συμφέροντες όρους χωρίς την πιστοληπτική γραμμή και τον ESM. Μάλιστα, τα ελληνικά ομόλογα σημειώνουν ιστορικά χαμηλά.

Η επίθεση

Η δήλωση του Μπάμπη Παπαδημητρίου προκάλεσε την οξεία αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα. Μιλώντας στην κοινή συγκέντρωση ΣΥΡΙΖΑ-Οικολόγων Πράσινων, ο πρωθυπουργός είπε: «Ο κ. Παπαδημητρίου μας είπε, λοιπόν, σήμερα, ότι το σχέδιο του κ. Μητσοτάκη είναι να πάρει αυτά τα λεφτά (σ.σ. του κουμπαρά ασφαλείας) για να τα δώσει στις τράπεζες. Και προσέξτε, όταν τον ρωτήσανε, και πώς ακριβώς η χώρα θα δανείζεται; Απάντησε ότι το σχέδιο του κ. Μητσοτάκη είναι να οδηγηθεί η χώρα σε γραμμή πιστοληπτικής στήριξης. Αυτό, δηλαδή, που εμείς αποφύγαμε με μάχη, καθότι ο κ. Στουρνάρας ήταν αυτός ο οποίος επέμενε σε αυτό ένα χρόνο πριν, όταν βγαίναμε από τα μνημόνια. Τι είναι η γραμμή πιστοληπτικής στήριξης; Με βάση το άρθρο 3 παράγραφος 5 του καταστατικού του ESM, για να αποκτήσει μια χώρα γραμμή πιστοληπτικής στήριξης, χρειάζεται να υπογράψει η χώρα αυτή μνημόνιο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Άρα, λοιπόν, να ποιο είναι το σχέδιο, κατά τα λεγόμενα του κ. Παπαδημητρίου, των πολιτικών μας αντιπάλων».

Από τη μεριά του, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε: «Πριν λίγες μέρες, ο κ. Χάρης Θεοχάρης δήλωσε ότι αν η ΝΔ γίνει κυβέρνηση θα επιστρέψει το "μαξιλάρι ασφαλείας". Σήμερα, ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ κ. Μπάμπης Παπαδημητρίου δήλωσε ότι σε περίπτωση νίκης της ΝΔ "θα πάμε σε μια πιστοληπτική γραμμή". […] Αυτήν την πιστωτική γραμμή εμείς αποφύγαμε και ως αποτέλεσμα η αξιοπιστία της χώρας μας στις διεθνείς αγορές έχει φτάσει σε υψηλά επίπεδα, ακριβώς επειδή με το "μαξιλάρι ασφαλείας" των 34 δισ. ευρώ η χρηματοδότηση του χρέους μας είναι καλυμμένη για τα επόμενα 2-3 χρόνια».

Άδειασμα Παπαδημητρίου

Μετά την επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Δημοκρατία άδειασε τον Μπάμπη Παπαδημητρίου. Η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Σοφία Ζαχαράκη, δήλωσε στην ΕΡΤ: «Έχω μπροστά το πρόγραμμά μας και θυμάμαι πολύ καλά ό,τι έχει πει ο Κ. Μητσοτάκης. Δεν υπάρχει καμία συζήτηση για πιστοληπτική γραμμή στήριξης».

Επιπλέον, ο τομεάρχης Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε: «Η ΝΔ πολλές φορές στο παρελθόν και εγώ ως αρμόδιος τομεάρχης Οικονομικών έχουμε τοποθετηθεί με ξεκάθαρο τρόπο ότι δεν είναι επιλογή της επόμενης κυβέρνησης η προληπτική πιστοληπτική γραμμή. Σε ό,τι αφορά το ταμειακό απόθεμα έχουμε, επίσης, τονίσει ότι δημιουργήθηκε με εσφαλμένο τρόπο, με το σκούπισμα των ταμειακών διαθεσίμων, με τα υπερπλεονάσματα, με την εσωτερική στάση πληρωμών και πρέπει να αξιοποιηθεί με φειδώ και, κυρίως, επ’ωφελεία της ελληνικής οικονομίας και της ελληνικής κοινωνίας».

Μετά το άδειασμα της Πειραιώς, ο Μπάμπης Παπαδημητρίου έκανε λόγο για προσωπικές απόψεις: «Προφανώς και η πιστοληπτική δεν ήταν και δεν είναι θέση της ΝΔ. Τα περί νέου μνημονίου είναι απλώς ανοησίες αυτών που τα έκαναν θάλασσα».

Βεβαίως, η αρχική δήλωση αναφερόταν σε πολιτική που θα ακολουθούσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ