Μόνο η ενίσχυση των συνεταιρισμών μπορεί να χτυπήσει τη μαύρη διακίνηση
Κώστας Ταμπακιάρης: Μόνο η ενίσχυση των συνεταιρισμών μπορεί να χτυπήσει τη μαύρη διακίνηση
Στην περιοχή της Νάουσας, γνωστή για την παραγωγή φρούτων υψηλής ποιότητας, όλα τα φρούτα που παράγονται πλην των κερασιών είναι ελλειμματικά. Η κατανάλωση είναι μεγαλύτερη από την παραγωγή.
Πολλά φρούτα φεύγουν για εξαγωγές ενώ υπάρχει και ένα μεγάλο μέρος της γης που έχει εγκαταλειφθεί. Όπως λέει στο CNN Greece ο κ. Γιώργος Ταμπακιάρης, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Νάουσας, το μεγάλο πρόβλημα της περιοχής είναι ότι δεν ασχολούνται πλέον οι νέοι με τη γη. Σε αυτό συντελεί το γεγονός ότι η αγροτική παραγωγή δεν ενισχύεται από το κράτος, το εισόδημα που μένει στον παραγωγό τελικά είναι πολύ χαμηλό και αυτό αποθαρρύνει τους νέους να συνεχίσουν τη δουλειά των γονιών τους.
Η περιοχή της Νάουσας είναι μοναδική για την ποιότητα των φρούτων της και γι αυτό έχει λάβει πιστοποιήσεις για μια σειρά προϊόντων από την ΕΕ. O κ. Ταμπακιάρης υποστηρίζει επιπλέον ότι θα πρέπει η Πολιτεία να στηρίξει τους συνεταιρισμούς. Στην Ευρώπη το 90% της παραγωγής διακινείται μέσω συνεταιρισμών και είναι η ασφαλέστερη οδός για να χτυπηθεί η μαύρη διακίνηση.