ΕΛΛΑΔΑ

Δεκαπενταύγουστος στην Τήνο: Προσκύνημα με κατάνυξη αλλά και μάσκες

Δεκαπενταύγουστος στην Τήνο: Προσκύνημα με κατάνυξη αλλά και μάσκες
INTIME/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Με μεγάλη κατάνυξη αλλά και αρκετούς περιορισμούς λόγω κορωνοϊού, προσέρχονται οι πιστοί για το καθιερωμένο προσκύνημα στη Μεγαλόχαρη της Τήνου, ανήμερα της μεγάλης γιορτής της Χριστιανοσύνης

Οι πιστοί που συρρέουν από χθες προκειμένου να αποτίσουν τιμή προς τη Θεοτόκο είναι πολλοί και εκτός από την πίστη τους είναι εφοδιασμένοι με μάσκες, αν και, όπως θα δείτε στις φωτογραφίες, δεν τις φορούν όλοι σωστά.

Η εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου γιορτάζεται φέτος με λιγότερο εμφατικό τρόπο, καθότι θα εκλείψουν οι λιτανείες της εικόνας της και τα πανηγύρια έχουν απαγορευτεί, και οι απανταχού προσκυνητές θα αρκεστούν μόνο στην προσευχή και την παράκληση.

Στην Τήνο, όπου γίνεται το μεγαλύτερο προσκύνημα, ο εορτασμός της Παναγίας καθιερώθηκε με Βασιλικό Διάταγμα του 1836 να είναι οκταήμερος και να διαρκεί έως τα «εννιάμερα της Θεοτόκου», στις 23 Αυγούστου, όταν σε ατμόσφαιρα συγκίνησης ψάλλονται ύμνοι και εγκώμια, μπροστά στον επιτάφιο και την εικόνα.

Ανήμερα της εορτής, όπως και φέτος, γίνεται Αρχιερατική Λειτουργία, στον ναό της Μεγαλόχαρης, προεξάρχοντος του μητροπολίτη Σύρου, και Τήνου Δωροθέου και ακολουθούν επιμνημόσυνη δέηση και καταθέσεις στεφάνων στο σημείο που τορπιλίστηκε το «Έλλη», στις 15 Αυγούστου 1940.

Αν και η εκκλησία είναι αφιερωμένη στον Ευαγγελισμό και όχι στην Κοίμηση της Θεοτόκου, η προσοχή των Πανελλήνων είναι στραμμένη στη Τήνο, λόγω του εν λόγω τορπιλισμού που σήμανε την έναρξη του πολέμου για την Ελλάδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ