ΕΛΛΑΔΑ

«Πολύφημος - 21»: Εικόνες από τη μεγάλη στρατιωτική άσκηση σε Αιγαίο και Θράκη

«Πολύφημος - 21»: Εικόνες από τη μεγάλη στρατιωτική άσκηση σε Αιγαίο και Θράκη

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε από τη Δευτέρα 7 έως και την Παρασκευή 11 Ιουνίου 2021 η Εθνική Διακλαδική Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) «ΠΟΛΥΦΗΜΟΣ – 21», στην περιοχή της Θράκης και του Αιγαίου Πελάγους. 

Η άσκηση σχεδιάστηκε από το ΓΕΕΘΑ, το οποίο στο πλαίσιο της διακλαδικότητας την συνδύασε κατά την διεξαγωγή αριθμού επεισοδίων με την Εθνική Άσκηση «ΚΑΤΑΙΓΙΣ 21».

Στην ΤΑΜΣ «ΠΟΛΥΦΗΜΟΣ-21» η οποία είναι άσκηση παθητικής αεράμυνας μεσαίας κλίμακας, συμμετείχαν:

  • Ο Δορυφορικός Σταθμός Εδάφους (ΔΣΕ) του ΓΕΕΘΑ.
  • Αντιαεροπορικά συστήματα, Επιθετικά Ελικόπτερα (ΕΕ/Π), Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού, Άρματα Μάχης καθώς και Μη Επανδρωμένα Αεροχήματα (ΜΕΑ) του Στρατού ξηράς.
  • Πολεμικά πλοία με τα οργανικά τους Ε/Π, καθώς και επίγεια οπλικά συστήματα του Πολεμικού Ναυτικού.
  • Μαχητικά αεροσκάφη, το Σύστημα Αεροπορικού Ελέγχου (ΣΑΕ), αντιαεροπορικά οπλικά συστήματα καθώς και ΜΕΑ της Πολεμικής Αεροπορίας.

Αντικειμενικοί σκοποί της άσκησης ήταν αφενός η αξιολόγηση των δυνατοτήτων των μέσων Παθητικής Αεράμυνας έναντι εναέριας απειλής και δορυφορικής επιτήρησης, αφετέρου η επαύξηση της επιχειρησιακής και μαχητικής ικανότητας του συμμετέχοντος προσωπικού στην εκτέλεση των εν λόγω διακλαδικών επιχειρήσεων σε ρεαλιστικό περιβάλλον που προσομοιάζει συνθήκες πολλαπλής απειλής, καθώς και η εξέταση εξελιγμένων τακτικών αξιοποίησης των Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων (ΜΕΑ) των ΕΔ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ