ΕΛΛΑΔΑ

Στους δρόμους οι εργαζόμενοι στην εστίαση και τον τουρισμό: Γέμισαν μηχανάκια Αθήνα - Θεσσαλονίκη

Στους δρόμους οι εργαζόμενοι στην εστίαση και τον τουρισμό: Γέμισαν μηχανάκια Αθήνα - Θεσσαλονίκη

Πορείες, με αφορμή την εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία στους κλάδους του τουρισμού και του επισιτισμού πραγματοποιήθηκαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με συμμετοχή και δικυκλιστων διανομέων στην εστίαση.

Οι εργαζόμενοι στον τουρισμό και τον επισιτισμό έδωσαν ραντεβού στις 12:00 στην Διονυσίου Αρεοπαγίτου και στη συνέχεια ξεκίνησαν πορεία με τελικό σταθμό το υπουργείο Εργασίας ενώ πρώτα πέρασαν από το υπουργείο Τουρισμού όπου και άφησαν φυλλάδια.

Στόχος των συμμετεχόντων στην πορεία είναι να συναντηθούν με στελέχη και των δύο υπουργείων ώστε να συζητήσουν τα αιτήματά τους.

Στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκαν δύο ξεχωριστές πορείες: Η κινητοποίηση του ΣΕΤΕΠΕ ξεκίνησε στις 10.30 το πρωί από το ΥΜΑΘ κι έληξε έξω από το περιφερειακό παράρτημα του ΟΑΕΔ στην οδό Δωδεκανήσου, όπου, ύστερα από ολιγόλεπτη φραστική αντιπαράθεση με τις αστυνομικές δυνάμεις για την πρόσβαση τους στο πεζοδρόμιο, οι διαδηλωτές ενημέρωσαν τον διευθυντή του παραρτήματος για τα αιτήματά τους. Νωρίτερα, το ΣΕΤΕΠΕ έκανε παρέμβαση διαμαρτυρίας σε κατάστημα αλυσίδας καφέ, με αφορμή καταγγελία μη τήρησης των μέτρων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Ξεχωριστή κινητοποίηση, στις 10.30 επίσης το πρωί, πραγματοποίησαν μέλη της Επιτροπής Αγώνα Διανομέων, στην πλατεία Αγίας Σοφίας και με πορεία και μοτοπορεία έφτασαν, μισή ώρα αργότερα, έξω από το ΥΜΑΘ.

Οι διαδηλωτές και στις δύο κινητοποιήσεις κατήγγειλαν φαινόμενα «εντατικοποίησης και ελαστικοποίησης» των όρων δουλειάς αλλά και τις συνθήκες εργασίας των διανομέων, που ενέχουν κινδύνους για σοβαρά έως και θανατηφόρα δυστυχήματα, με αποκορύφωμα όσα σημειώθηκαν τελευταία, σε μικρό χρονικό διάστημα. Ζήτησαν συλλογικές συμβάσεις, αυξήσεις, παροχή εξοπλισμού στους διανομείς, αποζημίωση των καυσίμων, έγκαιρη καταβολή δώρων, υπερωριών, αποζημίωση των καυσίμων, ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινα, ελέγχους στους εργοδότες για την εφαρμογή των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας, κ.ά.

Στις 6 το απόγευμα προγραμματίζεται συγκέντρωση μελών σωματείου σερβιτόρων στην πλατεία Φαναριωτών και παρέμβαση διαμαρτυρίας με τη χρήση μικροφωνικής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ