ΕΛΛΑΔΑ

Επέτειος Πολυτεχνείου: Ένταση στα Εξάρχεια μετά την πορεία - Δύο προσαγωγές

Επέτειος Πολυτεχνείου: Ένταση στα Εξάρχεια μετά την πορεία - Δύο προσαγωγές

Μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν το βράδυ της Τετάρτης στην περιοχή των Εξαρχείων, μετά το πέρας της ειρηνικής πορείας για την 48η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, με τη συμμετοχή φοιτητών, συνδικαλιστών, εκπροσώπων κομμάτων, συνδικάτων και άλλων πολιτών κάθε ηλικίας. Η αστυνομία προχώρησε σε δύο προσαγωγές.

Ειδικότερα, στην οδό Στουρνάρη, ομάδα ατόμων πέταξε πέτρες εναντίον αστυνομικών δυνάμεων και πυρπόλησε κάδους απορριμμάτων.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις παρέμειναν επί ώρες επί της οδού Στουρνάρη και στους δρόμους πέριξ των Εξαρχείων και επί της Πατησίων.

Νωρίτερα την Τετάρτη, η πορεία για την 48η επέτειο εξέγερσης των φοιτητών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο ολοκληρώθηκε ειρηνικά λίγο μετά τις 7 το απόγευμα.

Με σύνθημα «48 Νοέμβρηδες μετά, η συλλογική μνήμη παραμένει ζωντανή», πολίτες, φοιτητικοί σύλλογοι, πολιτικοί φορείς, κοινοβουλευτικά κόμματα, οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και συλλογικότητες του αναρχικού/αντιεξουσιαστικού χώρου συμμετείχαν στην πορεία, η οποία ολοκληρώθηκε ειρηνικά υπό τα δρακόντεια μέτρα της ΕΛ.ΑΣ.

Παρακολουθείστε τις εκδηλώσεις μνήμης για το Πολυτεχνείο και την πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία όπως τις κατέγραψε το CNN Greece στο liveblog

Ένταση στη Θεσσαλονίκη

Επεισόδια μικρής έκτασης ξέσπασαν στη Θεσσαλονίκη λίγο αφού ολοκληρώθηκε η ειρηνική πορεία.

Μετά την πορεία, ομάδα διαδηλωτών πέταξαν πέτρες και βόμβες μολότοφ στις διμοιρίες των ΜΑΤ, με τις αστυνομικές δυνάμεις να απαντούν με δακρυγόνα, κρότου λάμψης.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές στη διάρκεια των επεισοδίων συνελήφθησαν πέντε άτομα, ενώ οι αστυνομικοί προχώρησαν σε περισσότερες από 20 προσαγωγές.

Νωρίτερα, στην κεφαλή της πορείας προπορεύθηκε αντιπροσωπεία του Συλλόγου Εξορισθέντων - Φυλακισθέντων κατά την περίοδο της δικτατορίας και ακολουθούσαν τα μπλοκ του ΚΚΕ, του ΠΑΜΕ και των φοιτητών.

Η πορεία ξεκίνησε από την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ και στο ύψος του αμερικανικού προξενείου πραγματοποίησε ολιγόλεπτη στάση. Εκεί οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα κατά των ΗΠΑ, τραγούδησαν το «Πότε θα κάνει ξαστεριά» και στη συνέχεια έκαψαν την αμερικανική σημαία.

Δρακόντεια ήταν τα μέτρα ασφαλείας το κέντρο της Θεσσαλονίκης υπό την παρουσία περισσότερων από 2.000 αστυνομικών.

Επεισόδια και στην Πάτρα

Ομάδα αγνώστων που βρίσκονταν στην «ουρά» της πορείας για το Πολυτεχνείο στην Πάτρα, επιτέθηκαν με πέτρες και μολότοφ κατά των αστυνομικών οι οποίοι με τη σειρά τους απάντησαν με ρίψη δακρυγόνων.

Πηγή: Intime News/ Αλεξόπουλος Γιάννης

Λίγο πριν τις 6 το απόγευμα της Τετάρτης, ξεκίνησε η πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου στους δρόμους της Πάτρας, με περίπου 1.500 άτομα να συμμετέχουν. Την πορεία οδηγούσαν εργαζόμενοι διανομείς με τα μηχανάκια τους.

Όταν η πορεία πέρασε μπροστά από το Δικαστικό Μέγαρο της Πάτρας σημειώθηκε ένταση, με διαδηλωτές να πετούν πέτρες και μολότοφ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ