ΕΛΛΑΔΑ

Πορεία διαμαρτυρίας ηθοποιών και σπουδαστών καλλιτεχνικών σχολών

Πορεία διαμαρτυρίας ηθοποιών και σπουδαστών καλλιτεχνικών σχολών
Σύσσωμο το Σωματείο Ελλήνων ηθοποιών, Σωματεία σκηνοθετών, μαθητές από καλλιτεχνικά σχολεία και άλλοι, βρέθηκαν το πρωί της Τρίτης 10/1 έξω από το Υπουργείο Παιδείας CNN GREECE/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΓΑΣΤΕΡΑΤΟΣ

Σύσσωμο το Σωματείο Ελλήνων ηθοποιών, Σωματεία σκηνοθετών, μαθητές από καλλιτεχνικά σχολεία και άλλοι, βρέθηκαν το πρωί της Τρίτης 10/1 έξω από το Υπουργείο Παιδείας για να διαμαρτυρηθούν, προκειμένου να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

«Οι καλλιτέχνες όλης της χώρας, όλων των ειδικοτήτων θεάτρου, κινηματογράφου, χορού, μουσικής, ζητάμε εδώ και τώρα να αποσυρθούν από το προεδρικό διάταγμα οι αναφορές στις ειδικότητες των καλλιτεχνών και των εργαζομένων στην Τέχνη και τον Πολιτισμό και να επανέλθουν τα επαγγέλματα μας, στο καθεστώς ΤΕ για όλους (ή ΠΕ για όσους κλάδους ίσχυε)» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Ομοσπονδίας.

Παράλληλα, αναφέρει:

«Κόντρα στην υποβάθμιση των σπουδών μας και την περαιτέρω περιθωριοποίηση του κλάδου μας, συνθήκες που απορρέουν από το προεδρικό διάταγμα 85/2022, υπερασπιζόμαστε το κύρος της καλλιτεχνικής μας εκπαίδευσης και τα εργασιακά μας δικαιώματα» συμπληρώθηκε, ενώ οι καλλιτέχνες ζήτησαν από την πορεία να αναγνωρίσει «ότι είμαστε επαγγελματίες απόφοιτοι πολυετών απαιτητικών και εξειδικευμένων σπουδών και όχι αμφισβητούμενων Κολεγίων ή Φροντιστηριακών ιδρυμάτων».

Στην πορεία έδωσε το «παρών» και ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 και ηθοποιός, Κλέων Γρηγοριάδης, ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Είμαστε εδώ πέρα μαζεμένοι πάρα πολλές εκατοντάδες, έως χιλιάδες άνθρωποι, για να πούμε στην πρόεδρο της Δημοκρατίας, ότι αυτό το αίσχος στο προεδρικό διάταγμα, και συγκεκριμένα το άρθρο 85, δεν πρόκειται να περάσει.

Και δεν είναι επειδή το λέμε εμείς, όλοι οι καλλιτέχνες είμαστε εδώ σύσσωμοι, κυρίως δεν πρόκειται να περάσει και να είναι σίγουρη, γιατί είναι τα χιλιάδες παιδιά, είναι τα παιδιά από όλα τα Λύκεια του πολιτισμού και των τεχνών, από όλες τις δραματικές σχολές, από όλες τις σχολές χορού. Με αυτούς που η ίδια η κυβέρνηση τα έβαλε, τους νεότερους ανθρώπους, έχασε».

Αντίστοιχη διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε σήμερα (10/1) και στη Θεσσαλονίκη.

Το ζήτημα των αναβαθμίσεων, της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, βρέθηκε στο επίκεντρο διυπουργικής σύσκεψης υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς αναγνωρίζεται ως ένα θέμα κομβικό για την εκπαιδευτική και για την πολιτιστική πολιτική της χώρας μας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ