ΕΛΛΑΔΑ

Οι επίσημες ανακοινώσεις της αστυνομίας για την υπόθεση Λεμπιδάκη

Οι επίσημες ανακοινώσεις της αστυνομίας για την υπόθεση Λεμπιδάκη
EUROKINISSI

Περισσότερες λεπτομέρειες για την απαγωγή που συγκλόνισε το Πανελλήνιο, αλλά και για την επιχείρηση που έδωσε αίσιο τέλος στην εξάμηνη περιπέτεια του Μιχάλη Λεμπιδάκη, δίνει στη δημοσιότητα η αστυνομία, σε συνέντευξη Τύπου στην αστυνομική Διεύθυνση Χανίων, παρουσία του αρχηγού της ΕΛΑΣ Κωνσταντίνου Τσουβάλα, αλλά και του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα.

«Τα αποτελέσματα στην μάχη με το έγκλημα, είναι αποτέλεσμα μιας προσπάθειας που χτίζεται κάθε μέρα», τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη παίρνοντας πρώτος τον λόγο στην συνέντευξη Τύπου, δίνοντας για άλλη μια φορά τα συγχαρητήριά του στην αστυνομία για την εξιχνίαση της υπόθεσης απαγωγής και την απελευθέρωση του Μιχάλη Λεμπιδάκη, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στους αστυνομικούς της Κρήτης «που έδειξαν πόσο αποτελεσματικοί είναι».

«Απελευθερώθηκε ο απαχθείς, σώος, δεν πληρώθηκαν λύτρα, συνελήφθησαν οι περισσότεροι απαγωγείς», είπε ο κ. Τόσκας σημειώνοντας πως η συγκεκριμένη υπόθεση και η εξιχνίασή της θα έπρεπε να γίνει μάθημα για τα βιβλία και για όσους ασχολούνται με τα μαθήματα ασφάλειας

Από την πλευρά του ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Κωνσταντίνος Τσουβάλας επεσήμανε πως η αστυνομία απέδειξε την αποτελεσματικότητά της, κι έδωσε τα εύσημα «σε αυτούς που τα δικαιούνται, στους αστυνομικούς που οργάνωσαν και ολοκλήρωσαν την αποστολή απελευθέρωσης του Μιχάλη Λεμπιδάκη. Η βιασύνη ή το λάθος θα μπορούσαν να αποβούν μοιραία».

Για μια πρωτόγνωρη επιτυχία στα ελληνικά χρονικά έκανε λόγο ο αστυνομικός διευθυντής Κρήτης Κ. Λαγουδάκης, σημειώνοντας πως η διερεύνηση τέτοιων υποθέσεων χρειάζεται προσεκτικούς χειρισμούς.

«Από την πρώτη στιγμή, κύριο μέλημά μας ήταν η διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής. Καταφέραμε αρχικά να ανιχνεύσουμε το επιχειρησιακό σχέδιο των δραστών και κατόπιν στη χαρτογράφηση της οργάνωσης, μέσα από τεχνικές διαδικασίες παρακολούθησης εντοπίσαμε τον επιχειρηματία», είπε ο κ. Λαγουδάκης περιγράφοντας τα βήματα που έγιναν από την πλευρά της αστυνομίας για την εξιχνίαση της υπόθεσης.

Όπως έγινε γνωστό, οι εμπλεκόμενοι συγκρότησαν εγκληματική οργάνωση από το Μάρτιο του 2017 προκειμένου να αποκομίσουν παράνομο οικονομικό όφελος και στη συνέχεια σταδιακά η οργάνωση αποκτούσε νέα μέλη. Κατά τη διάρκεια των έξι μηνών που κράτησε η απαγωγή του Μιχάλη Λεμπιδάκη, τα μέλη της οργάνωσης, πχρησιμοποίησαν πέντε διαφορετικά σημεία ως κρησφύγετα, ενώ υπήρξαν 31 τηλεφωνικές επικοινωνίες, πέντε χειρόγραφες επιστολές και βιντεοσκοπημένα μηνύματα. Έφεραν βαρύ οπλισμό ήταν στο ίδιο χώρο με τον απαχθέντα, ο οποίος ήταν δεμένος με αλυσίδα, φορούσαν τα ίδια ρούχα και μιλούσαν ψιθυριστά για να αποφευχθεί αναγνώρισή τους

Ο κ. Λαγουδάκης ξετύλιξε το κουβάρι της υπόθεσης από τη στιγμή που ο Μιχάλης Λεμπιδάκης βρέθηκε στα χέρια των απαγωγέων.

Όλα ξεκίνησαν όταν δύο οχήματα προκάλεσαν τροχαίο, εμπλέκοντας και το όχημα του Μιχάλη Λεμπιδάκη, τον οποίον απήγαγαν, σε κοντινή απόσταση από το σπίτι του. Ακολούθως οι δράστες ζήτησαν 100 εκατομμύρια ευρώ για να τον απελευθερώσουν.

Από την πρώτη στιγμή συνεργάστηκαν όλες οι υπηρεσίες της Κρήτης με τα κεντρικά της ΕΛΑΣ, με προτεραιότητα την διασφάλιση της σωματικής ακεραιότητας του απαχθέντα. Η έρευνα γινόταν βήμα-βήμα, με την αξιοποίηση όλων των στοιχείων.

«Καταφέραμε αρχικά να ανιχνεύσουμε την μεθοδολογία των δραστών, έτσι προχωρήσαμε στη χαρτογράφηση της οργάνωσης που μας οδήγησε στον προσδιορισμό των δραστών. Στη συνέχεια διακριβώσαμε τις διασυνδέσεις των ατόμων αυτών κι εντοπίσαμε την περιοχή και το σημείο όπου τον κρατούσαν», είπε ο κ. Λαγουδάκης και συνέχισε: «Η οργανωμένη επιχείρηση που πραγματοποιήσαμε τη Δευτέρα δικαίωσε απόλυτα τις προσπάθειές μας. Στην επιχείρηση συμμετείχαν μέλη του τμήματος ειδικών αποστολών, μέλη του τμήματος εγκλημάτων κατά ζωής και άλλοι. Κατά την επιχείρηση αστυνομικοί ελευθέρωσαν τον Λεμπιδάκη και ακινητοποίησαν άμεσα δύο ημεδαπούς, ηλικίας 43 και 44 ετών που τον επιτηρούσαν. Άμεσα συλλάβαμε άλλα έξι άτομα (ηλικίας 44, 22, 46, 60 και 45 ετών) και μια 17χρονη».

Όπως έκανε γνωστό ο κ. Λαγουδάκης για όλο το χρονικό διάστημα είχε μεταβεί στο Ηράκλειο ο ψυχολόγος και ειδική ομάδα διαπραγματευτών από τα κεντρικά της Κρήτης και την Αθήνα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ