ΕΛΛΑΔΑ

Το θωρηκτό «Αβέρωφ» για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

Το θωρηκτό «Αβέρωφ» για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου
EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Στη Θεσσαλονίκη θα βρεθεί σε λίγες ημέρες και για πρώτη φορά μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, το ιστορικότερο πλοίο του ελληνικού ΠΝ, το θωρηκτό «Αβέρωφ».

Με την ευκαιρία του εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου, το καταδρομικό, «το οποίο αποτελεί το μοναδικό κομμάτι της ελληνικής επικράτειας, που δεν έχει υποστείλει τη σημαία για 106 χρόνια» -όπως σημείωσε στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 Fm» ο κυβερνήτης του πλοίου, αρχιπλοίαρχος Σωτήρης Χαραλαμπόπουλος- αναμένεται στην πόλη τις επόμενες δύο ημέρες. «Ουσιαστικά, το πλοίο βγαίνει στο Αιγαίο μετά από 70 χρόνια» τόνισε ο κ. Χαραλαμπόπουλος.

Το πολεμικό σκάφος, που κατασκευάστηκε στα Ναυπηγεία Ορλάντο στο Λιβόρνο της Ιταλίας, αποκτήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση έναντι τιμήματος 23.650.000 δρχ, παραδόθηκε στη χώρα στις 15 Μαΐου του 1911 και έμεινε στην ιστορία επειδή άλλαξε τις ισορροπίες στο Αιγαίο, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων (1912-13). «Θα κινηθεί μέσω του Κάβο Ντόρο με τη βοήθεια ρυμουλκών για να φτάσει στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και στον Θερμαϊκό μέσα από ένα ταξίδι 60 περίπου ωρών». Στην πόλη είναι προγραμματισμένο να παραμείνει για έναν μήνα «με στόχο να δώσει τη φλόγα, το μήνυμα της υπερηφάνειας και της αξιοπρέπειας στη Βόρεια Ελλάδα και στους Έλληνες κάθε ηλικίας που το περιμένουν με μεγάλη λαχτάρα» ανέφερε ο κ. Χαραλαμπόπουλος.

Το ενδιαφέρον για επισκέψεις στο ιστορικό πλοίο είναι πάντως ζωηρό καθώς, όπως τόνισε ο κυβερνήτης του, «ήδη, περισσότερα από 150 σχολεία από όλη τη Βόρεια Ελλάδα έχουν ζητήσει να επισκεφτούν τη ναυαρχίδα των Ελλήνων, το πλοίο που έχει κάνει υπερήφανους όλους τους Έλληνες».

Το «Αβέρωφ» θα είναι προσβάσιμο με σειρά προτεραιότητας και με τη συνοδεία εξειδικευμένου ξεναγού ομάδες των 40 ατόμων να περιηγούνται σε κάθε σημείο του. Το ιστορικό θωρηκτό, που πέρασε από εκτενή συντήρηση το καλοκαίρι, «φέρει και τη μια από τις δύο σημαντικότερες σημαίες στον ελλαδικό χώρο. Η άλλη είναι εκείνη της Ακρόπολης, που το 1944 στην επίσημη τελετή υψώσεως χρησιμοποιήθηκε συμβολικά και τιμητικά από τον τότε πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ