ΕΛΛΑΔΑ

Σαρωτικές αλλαγές και απώλειες για πρόωρες και υψηλές συντάξεις

Σαρωτικές αλλαγές και απώλειες για πρόωρες και υψηλές συντάξεις
Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος στο βήμα της ετήσιας έκθεσης ελληνικού εμπορίου της ΕΣΕΕ EUROKINISSI/Στέλιος Στεφάνου

Σε πέντε βασικές αλλαγές «πατάει» η πρόταση της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό, η οποία φέρνει αρκετές αλλαγές στον υπολογισμό των συντάξεων και των εισφορών.

Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο που προωθείται, απώλειες θα υποστούν όσοι παίρνουν πρόωρες συντάξεις, υψηλές συντάξεις ενώ προβλέπεται μεσοσταθμική μείωση της τάξης του 6-7% στις επικουρικές συντάξεις.

Επιπλέον, όπως γράφει το "Εθνος" εξετάζεται η αύξηση των εργοδοτικών εισφορών κατά 1%, η αντιμετώπιση της «μαύρης» εργασίας αλλά και η ανακεφαλαιοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος μέσω ενός ενιαίου «κουμπαρά» κοινωνικών πόρων αλλά και της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας που κατέχει το Δημόσιο.

Το νέο ασφαλιστικό θα περάσει από την Βουλή μέσα στον Δεκέμβριο ενώ θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου 2016. Στόχος της κυβέρνησης είναι να εξοικονομήσει 1,8 δις μέχρι το τέλος του 2016 και να εξασφαλίσει την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.

Κύριες συντάξεις

Θα υπολογίζονται με μεικτό σύστημα με βάση το 60% του μέσου εισοδήματος (περίπου 384 ευρώ) που θα αποτελεί την «εθνική σύνταξη» και την «αναλογική σύνταξη» που θα συνδέεται με τον μισθό ή το εισόδημα ενώ θα συνδέεται με ρήτρα ανάπτυξης.

Επικουρικές συντάξεις

Το κυρίαρχο σενάριο προβλέπει την ένταξη όλων των επικουρικών στο ΕΤΕΑ, αύξηση εισφορών, ενιαίο κανονισμό παροχών και κλιμακωτές περικοπές.

ΕΚΑΣ

Το ΕΚΑΣ πρόκειται να μετατραπεί σε Ταμείο Αλληλεγγύης για τους ηλικιωμένους με τα κριτήρια να γίνονται αυστηρότερα. Η εφαρμογή των νέων κριτηρίων θα ξεκινήσει από το 2016 και θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2019, που θα πρέπει να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή το νέο ασφαλιστικό.

Ασφαλιστικές εισφορές

Την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών εξετάζει η κυβέρνηση (παρά τις αντιδράσεις από τους Θεσμούς και τους κοινωνικούς φορείς) ώστε να μην μπει «μαχαίρι» στις συντάξεις. Το σενάριο περιλαμβάνει αύξηση τους κατά 1% για την κύρια σύνταξη, την αύξηση κατά 0,5% για τις επικουρικές και αλλαγές στις εισφορές για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες αφού θα συνδεθούν με το εισόδημα τους.

Ενοποίηση ασφαλιστικών Ταμείων

Θα δημιουργηθεί ένα Ταμείο κύριας σύνταξης με υποδιοικήσεις για τους μισθωτούς, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ