ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενσωματώνονται ΕΚΑΣ, επιδόματα τέκνων, θέρμανσης και αναπηρίας

Ενσωματώνονται ΕΚΑΣ, επιδόματα τέκνων, θέρμανσης και αναπηρίας
Η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Θεανώ Φωτίου ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Γερμανός Ντίρκ Ράϊνερμαν, ανώτατο στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας για την Νότια Ευρώπη είναι εκείνος που συντονίζει την παροχή της τεχνικής βοήθειας προς το ελληνικό υπουργείο Εργασίας για το θέμα του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Η πιλοτική εφαρμογή του συγκεκριμένου προγράμματος τέθηκε σε λειτουργία το τελευταίο τρίμηνο του 2014, με την επιλογή 13 δήμων πανελλαδικά και αρχική διάρκεια έξι μήνες.

Το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα ολοκληρώνεται το 2015 και μετά την αξιολόγηση της απόδοσής του θα σχεδιαστεί η βαθμιαία εθνική εφαρμογή του από την 1η Απριλίου του 2016 με στόχο την πλήρη εφαρμογή του μέχρι τα τέλη του έτους αυτού

Το πρόγραμμα έχει ως σκοπό την παροχή ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος σε άτομα και οικογένειες που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας με την ενίσχυση του εισοδήματος των δικαιούχων.

Η κεντρική φιλοσοφία του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος είναι να διασφαλίζει ένα εισόδημα σε αντάλλαγμα του οποίου ο δικαιούχος υποχρεούται να συμμετάσχει σε προγράμματα κοινωνικής ενσωμάτωσης.

Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί από τη συνολική επανεξέταση του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας, θα πρέπει να προκύψει εξοικονόμηση της τάξης του 0,50% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση.

Για την καθολική εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος η Ελλάδα λαμβάνει υποστήριξη με παροχή τεχνικής βοήθειας από την Παγκόσμια Τράπεζα.

Η σχετική έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας που αναμένεται να παραδοθεί από τον κ. Ράϊνερμαν στο υπουργείο Εργασίας έως το τέλος του έτους θα υποδεικνύει επιδόματα που θα μπορούν να ενσωματωθούν στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Σε αυτά θα περιλαμβάνονται το ΕΚΑΣ, τα επιδόματα τέκνων, θέρμανσης, παραπληγίας ή τετραπληγίας (εξωιδρυματικό) και το επίδομα απόλυτης αναπηρίας.

Από την πλευρά της κυβέρνησης η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου συλλέγει την παρούσα περίοδο στοιχεία σχετικά με την αξιολόγηση του πιλοτικού προγράμματος για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα όπως αυτό εφαρμόστηκε στους δήμους Δράμας, Έδεσσας, Γρεβενών, Ιωαννίνων, Καρδίτσας, Λευκάδας, Μεσολογγίου, Χαλκίδας, Καλλιθέας, Τρίπολης, Σάμου, Σύρου και Μαλεβιζίου Κρήτης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ