ΕΛΛΑΔΑ

44η Επέτειος Πολυτεχνείου: Σε εξέλιξη οι εορτασμοί - Αυστηρά τα μέτρα ασφαλείας στο κέντρο

44η Επέτειος Πολυτεχνείου: Σε εξέλιξη οι εορτασμοί - Αυστηρά τα μέτρα ασφαλείας στο κέντρο
CNN Greece/Κώστας Πλιάκος

Στην αμερικανική πρεσβεία έφτασε η μεγάλη πορεία για τον εορτασμό της 44ης επετείου του Πολυτεχνείουλίγο μετά τις 18:30. Στο σημείο βρίσκονται ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, ενώ για την ώρα δεν έχουν σημειωθεί επεισόδια. 

Η συμμετοχή του κόσμου στην πορεία είναι μαζική και υπολογίζεται σε χιλιάδες. Οι διαδηλωτές αυτήν την ώρα κρατώντας πανό, φωνάζουν συνθήματα κατά της Χούντας και έχουν σχηματίσει «ανθρώπινη αλυσίδα» απέναντι από τις διμοιρίες των ΜΑΤ, έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ.

image2 copy

CNN Greece/Κώστας Πλιάκος

IMG 5706 1

CNN Greece/Κώστας Πλιάκος

Capture copy

CNN Greece/Κώστας Πλιάκος

Τα πρώτα πλάνα από την αρχή της μεγάλης πορείας.

Λίγο πριν τις 17:00 ολοκληρώθηκε η πορεία του «μπλοκ» με την αιματοβαμμένη σημαία προς την αμερικανική πρεσβεία, την οποία συνόδευαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Το «μπλοκ» απαρτιζόταν από μέλη της ΠΑΣΠ, που έχουν στην κατοχή τους την σημαία μετά τη διάλυση της ΕΦΕΕ. Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν, αρχικά, στη συμβολή των οδών Ιπποκράτους και Ακαδημίας, κινήθηκαν προς την πύλη του Πολυτεχνείου, όπου άνοιξαν τη σημαία και φώναξαν «αδέρφια ζείτε, εσείς μας οδηγείτε». Κατόπιν, η πορεία κατευθύνθηκε προς την αμερικανική πρεσβεία.

image1

CNN Greece/Κώστας Πλιάκος

Όταν έφτασε έξω από τη Βουλή τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων των καταστροφικών πλημμυρών στη Μάνδρα και τη Νέα Πέραμο.

image2

CNN Greece/Κώστας Πλιάκος

image3

CNN Greece/Κώστας Πλιάκος

Μόλις έφτασαν έξω από την αμερικανική πρεσβεία έψαλαν τον εθνικό ύμνο, ύψωσαν τα χέρια τους πάνω από τη σημαία, τη δίπλωσαν και στη συνέχεια η συγκέντρωση διαλύθηκε.

polytexneio1

CNN Greece/Κώστας Πλιάκος

Από το πρωί, οι πόρτες του Πολυτεχνείου ήταν ανοικτές για τον κόσμο, για να αποτίσει φόρο τιμής, αφήνοντας ένα λουλούδι ή ένα στεφάνι.

Λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών, ωστόσο, που διαμορφώθηκαν φέτος, με την κατάληψη του Πολυτεχνείου, αλλά και τη δυνατή βροχή που άρχισε να πέφτει από το πρωί, ο κόσμος που ήρθε στο Πολυτεχνείο σήμερα ήταν λίγος.

Στο προαύλιο του Πολυτεχνείου, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη εκδήλωση μνήμης, από την Επιτροπή Εορτασμού 17ης Νοεμβρίου 1973.

Για το μήνυμα αντίστασης του Πολυτεχνείου στον παραλογισμό και τον φόβο και της υπεράσπισης της γνώσης έναντι στον σκοταδισμό, μίλησε ο κοσμήτορας της σχολής Πολιτικών Μηχανικών, Δημήτρης Κουτσογιάννης, ο οποίος μάλιστα συμμετείχε στα γεγονότα του ’73, ως πρωτοετής φοιτητής.

4291449

EUROKINISSI / Λυδία Σιώρη

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων 1967-1974, Κώστας Μανταίος, τόνισε στην ομιλία του, σύμφωνα με το Αθηναϊκό πρακτορείο:

Στο Πολυτεχνείο απογειώθηκε η ψυχή ενός λαού. Το Πολυτεχνείο είχε πίσω του μήνες και χρόνια αγανάκτησης του λαού και της νεολαίας και συμβολίζει τη σύνδεση της αξιοπρέπειας με τη δημοκρατική ελευθερία. Το Πολυτεχνείο ζει και θα ζει, όσο η συνείδηση δεν είναι επαναπαυμένη.

Ως είθισται, η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με το προσκλητήριο νεκρών και την ανάκρουση του ύμνου του Πολυτεχνείου.

Υπό καταρρακτώδη βροχή, ο 95χρονος Μανώλης Γλέζος απέτισε τιμή στα θύματα του Πολυτεχνείου, καταθέτοντας λουλούδια στο μνημείο των πεσόντων.

4291463

EUROKINISSI / Λυδία Σιώρη

Στεφάνι κατέθεσαν μεταξύ άλλων, η ΓΣΕΕ, η ΔΟΕ, η ΟΛΜΕ, η Λαϊκή Ενότητα, οι Οικολόγοι Πράσινοι και σύλλογοι εργαζομένων.

4291510

EUROKINISSI / Λυδία Σιώρη

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Λόγω των εορταστικών εκδηλώσεων πραγματοποιούνται έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο οδικό δίκτυο γύρω από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο έως την πλατεία Κάνιγγος, ενώ κατά τη διεξαγωγή της πορείας θα επεκταθούν στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου που περικλείεται από τις οδούς και λεωφόρους Αλεξάνδρας, Πατησίων, Σταδίου, Βασ. Σοφίας, καθώς και στις παράλληλες και καθέτους αυτών.

poreia1

CNN Greece/Κώστας Πλιάκος

Οι παραπάνω κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα πραγματοποιούνται σταδιακά και ανάλογα με τις παρουσιαζόμενες κυκλοφοριακές συνθήκες. Ουσιαστικά, ολόκληρο το κέντρο θα είναι κλειστό από τις 3 το μεσημέρι.

4291480

EUROKINISSI / Χρήστος Μπόνης

Η Τροχαία συνιστά στους οδηγούς να αποφύγουν την κίνηση και στάθμευση των οχημάτων τους στους χώρους των εκδηλώσεων, της διαδρομής της πορείας και πέριξ της Πρεσβείας των ΗΠΑ καθώς επίσης και στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου.

Πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Σύμφωνα με απόφαση της «Οδικές Συγκοινωνίες Α.Ε.», θα πραγματοποιηθούν τροποποιήσεις στα δρομολόγια και τις στάσεις λεωφορείων και τρόλεϊ. Τροποποιήσεις θα σημειωθούν στη λειτουργία του μετρό την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου, με εντολή της αστυνομίας.

Στις 15:00 θα κλείσει ο σταθμός Μέγαρο Μουσικής και στις 17:00 θα κλείσουν οι σταθμοί Σύνταγμα και Ευαγγελισμός.

Οι συρμοί θα διέρχονται από αυτούς χωρίς στάση, ενώ οι επιβάτες μπορούν να χρησιμοποιούν για τις μετακινήσεις τους, τους παρακείμενους σταθμούς.

4291503

EUROKINISSI / Λυδία Σιώρη

Οι φόβοι των Αρχών για εκτεταμένα επεισόδια

Σε υπόθεση επίλυσης των μεταξύ τους διαφορών εξελίσσεταιγια ομάδες των Εξαρχείων ο εορτασμός του Πολυτεχνείου.

Ομάδες αντιεξουσιαστών φαίνεται ότι θεωρούν βιλαέτι τον χώρο του Πολυτεχνείου με τους μισούς να κάνουν εδώ και τρεις μέρες κατάληψη στο χώρο και τους άλλους μισούς να ανοίγουν τελικά τις πόρτες μεν, όχι όμως για να διώξουν τους καταληψίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες των Αρχών, μέσα στο χώρου του Πανεπιστημίου υπάρχουν μεγάλες ποσότητες από πέτρες, ξύλα, μπουκάλια, αντιασφυξιογόνες μάσκες και κράνη. Υπάρχουν ακόμα και σε εμφανή σημεία ντάνες από μάρμαρα οι καλύπτονται με μουσαμάδες ενώ έχουν χαρτογραφήσει ακόμα και τα σημεία που βρίσκονται οι αστυνομικές δυνάμεις.

Μάλιστα, η ομάδα των αντιεξουσιαστων που ξεκίνησαν την κατάληψη παραμένουν στο κτίριο Γκίνη με διάθεση να συγκρουστούν με τις αστυνομικές δυνάμεις χρησιμοποιώντας ως ορμητήριο το Πολυτεχνείο. Πληροφορίες έκαναν λόγο για ένα αυτοκίνητο που χθες το μεσημέρι μετέφερε στους καταληψίες ξύλινες παλέτες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως οδοφράγματα.

Το μεσημέρι της Πέμπτης, μέλη αντιεξουσιαστικών οργανώσεων, συγκεντρώθηκαν στα Εξάρχεια και πήγαν στο Πολυτεχνείο όπου έπεισαν τους καταληψίες να ανοίξουν τις μικρές πόρτες από την οδό Πατησίων για τον κόσμο. Ακόμη πάντως παραμένει άγνωστο αν φοιτητικές οργανώσεις θα μπουν μέσα στο χώρο του Πολυτεχνείου ή θα μείνουν έξω στο πεζοδρόμιο.

18732302

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΜΒΥΣΗΣ


Μάλιστα και τις προηγούμενες ημέρες οι καταληψίες είχαν φτιάσει στο σημείο να κάνουν φέις κοντρόλ στην είσοδο της Στουρνάρη σε όποιον ήθελε απλώς να αφήσει ένα λουλούδι στο μνημείο των πεσόντων καθώς είχαν αποφασίσει να μην επιστρέψουν σε φοιτητικές οργανώσεις και κόμματα να μπουν στο Πολυτεχνείο.

Η περιοχή μυρίζει πάντως μπαρούτι καθώς οι κινήσεις ομάδων αντιεξουσιαστων δείχνουν ότι θα επιχειρήσουν να δημιουργήσουν εκτεταμένα επεισόδια γύρω από το Πολυτεχνείο και στα στενά των Εξαρχείων μετά το τέλος της πορείας και με στόχο τις αστυνομικές δυνάμεις.

Πάντως, οι εντολές που έχουν δοθεί και η βάση του επιχειρησιακού σχεδιασμού της ΕΛΑΣ, είναι να μην κινδυνεύσει ανθρώπινη ζωή και να μην προκληθούν ζημιές σε καταστήματα και περιουσίες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ